Inga ikonoklaster i Östrom.

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5111
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Inga ikonoklaster i Östrom.

Inlägg av koroshiya » 09 jun 2020 10:12

Under flera hundra år fram till mitten av 700-talet var de flesta påvar födda i Östrom, en och annan var till och med född i länder som styrdes av folk som trodde på islam. Det gick förstås bra att vara från Östrom även om man kom från Italien. Grejen var att kejsaren i Konstantinopel skulle godkänna var ny påve. Det där påverkade valet och gjorde att påvar ofta kunde vara ganska nära kejsaren.

Situationen förändrades med kejsaren Leo III som införde ikonoklasmen. Påvarna motsatte sig och blev självstyrande. Kejsarna förlorade mer makt i Italien.

Ifall ikonoklasmen inte hade fått politisk kraft, hur hade det då sett ut i väst?

Som jag tänker mig hade påven då fortsatt vara en tydlig del av Östrom, och då hade man väl aldrig fått se en frankisk kejsare, och kanske inte heller några senare kejsare?

På ytan finns det då inget som håller samman olika tyska stater, mer än att de kanske alla en gång var under en frankisk kung.

Men ja, vad händer då? En sak att ta i beräkning är att det frankiska väldet var mycket stort långt före dess samarbete med påven. Även utan en kejsartitel var det möjligt att skapa mäktiga riken.