Österikes delning består?

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2334
Blev medlem: 07 jun 2010 19:04

Österikes delning består?

Inlägg av Der Löwe » 23 okt 2013 10:27

Österike var ju uppdelat på liknande sätt som Tyskland i segrarländernas ockupationszoner. Wien var på samma sätt som Berlin en enklav i östzonen, men den var mer uppsplittrat uppdelad än Berlin. Under Berlinblockaden spärrades inte gränserna i Österike. Den alternativa händelsevägen jag vill vi ska diskutera här är om det parallellt med Berlinblockade hade varit en Wienblockad. Hade västländerna klarat en luftbro till? Om ja, hade delningen av prestigeskäl bestått i stället för återförening 1955. Hur hade Östösterike och Västösterike utvecklats? Kunde Östösterike bli del av ett nytt "Österike-Ungern"?

Som en bisats i den här diskussionen. Kan en av anledningarna till den ryska beredvilligheten att förena Österike ha militäroperativa skäl? Med ett evigt neutralt Österike och tillika neutralt Schweiz, tvingade man natoförband att ta omvägen genom Frankrike för att ta sig mellan norra Italien till södra Tyskland och tvärtom.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 584
Blev medlem: 11 apr 2010 01:40

Re: Österikes delning består?

Inlägg av Gavrilo Princip » 23 okt 2013 12:43

Nja, jag tvivlar på att man genom detta skulle sett något embryo till ett återuppståndet Österrike-Ungern (kommunistiskt). Däremot kanske, kanske det hade funnits en möjlighet att östligaste delen av Österrike - provinsen Burgenland - återgått till Ungern. Det är nog allt, även om jag finner även det ganska osannolikt.

Knurd
Medlem
Inlägg: 355
Blev medlem: 08 aug 2006 03:14
Ort: Stockholm

Re: Österikes delning består?

Inlägg av Knurd » 28 okt 2013 03:29

Enligt Moskvadeklarationen 1943 skulle Österrike anses vara ett offer för den nazityska expansionen, inte som en del av Tyskland (vilket var nazisternas uppfattning). Man tvingades inte till landavträdelser (utom Sydtyrolen, som hade annekterats när Italien kapitulerade 1943), dock till krigsskadestånd.

På ett idealistiskt plan hade Sovjet inga starka motiv för att hålla fast vid Österrike. Tysklands skuld i kriget gav viss legitimitet för greppet om Östtyskland, och Ungern, som var nazisternas medlöpare. I Polen och Tjeckoslovakien framställde Sovjet sig som befriare. Österrikarna, som hade viss erfarenhet av demokrati, skulle ha ännu svårare att acceptera sovjetisk överhöghet, än ungrarna hade. Att Västmakterna spenderade Marshallpengar, rustade ett gendarmeri av krigsveteraner, och förberedde sig på en blockad av Wien, gjorde att ryssarna inte kunde sätta så mycket emot.

Med ett delat Österrike, skulle gränsen mellan öst och väst skulle ha blivit tungt befäst. Ett Väst-Wien enligt samma modell som Västberlin hade varit ytterligare en säkerhetspolitisk krutdurk. Strategiskt hade både Sovjet och väst alltså nytta av Österrike som neutral buffertstat.

Den idealistiska behandlingen av Österrike kan med andra ord ha haft en realpolitisk baktanke.

Användarvisningsbild
bantustraden
Ny medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: 10 aug 2011 18:04
Ort: Stockholm

Re: Österikes delning består?

Inlägg av bantustraden » 14 mar 2015 17:33

Och vad händer i så fall med den västockupperade delen? Är det möjligt att denna skulle ha uppgått i Förbundsrepubliken Tyskland snarare än att fortsätta som en självständig landshalva?

Användarvisningsbild
CvD
Medlem
Inlägg: 5284
Blev medlem: 14 mar 2005 20:49
Ort: Sydvästra Norge

Re: Österikes delning består?

Inlägg av CvD » 14 mar 2015 22:25

bantustraden skrev:Och vad händer i så fall med den västockupperade delen? Är det möjligt att denna skulle ha uppgått i Förbundsrepubliken Tyskland snarare än att fortsätta som en självständig landshalva?
Betvivlar att det hade varit särskilt populärt i det krigshärjade Europa.
Var det inte en fransk president som sa att han älskar Tyskland så mycket att han vill ha två av dem, dvs hålla Västtyskland och DDR splittrat. Hade nog varit samma synsätt med Österrike. Tror dessutom att Tjeckoslovakien inte skulle vilja ha en längre landgräns med Tyskland.

/CvD