1:a världskriget kontra det glada 20-talet och börskraschen

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 670
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

1:a världskriget kontra det glada 20-talet och börskraschen

Inlägg av Gavrilo Princip » 5 februari 2013, 03:57

Om vi utgår från att första världskriget aldrig bröt ut, utan att "den vackra tiden" - La Belle Epoque - med all sin pompa och ståt lever vidare och att de europeiska ländernas civila utveckling i alla avseenden ändå hade blivit i enlighet med vad prognoserna pekade mot, och förmodligen även vad de flesta invånare i respektive land tänkte - hur skulle det då bli med "det glada 20-talet" och börskraschen i New York och den därpå följande depressionen i flera länder, bl.a. Norge och Sverige och Tyskland.

Eventuellt kan vi tänka oss att revolution brutit ut i Ryssland två gånger, varvid Lenin kom till makten i den senare, och att historien för Ryssland blev som den blev efter 1917. Men detta är inte heller säkert, utan tsardömet lever kanske vidare intakt. Under alla omständigheter är ingenting väsentligt förändrat i Europa; Tyskland är fortfarande monarki med Wilhelm II på tronen, Franz Ferdinand regerar Österrike-Ungern och är i full färd med att reformera imperiet genom att ge slaverna inflytande över rikets styrelse, Osmanska riket lever vidare, ja hela den gamla ordningen lunkar på, kolonialväldena består - även det tyska, samt att Danmark troligen alltjämt har sina öar i Västindien. I Fjärran Östern är japanerna fullt sysselsatta med att stärka sitt grepp om Koreahalvön, grundandet av Manchukuo m.m.

Mot bakgrund av allt detta - kan då börskraschen 1929 alls inträffa, och den därpå följande depressionen? Eller hur blir den ekonomiska utvecklingen i USA ístället (om nu börsen inte kraschar)? I Sverige och Norge ledde det till lågkonjunktur och hög arbetslöshet. För Tysklands del tog USA hem pengar, som man investerat i Tyskland, samt att man satte press på Tyskland att betala av sin krigsskuld (och det vet vi ju vad det ledde till). Men i detta fall är det ju ohållbart enär det inte finns något krigsskadestånd att kräva.

Så kommer New Yorkbörsen att krascha ändå, och vilket förlopp får det hela i så fall?
Senast redigerad av 6 Gavrilo Princip, redigerad totalt 6 gång.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3521
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: 1:a världskriget kontra det glada 20-talet och börskrasc

Inlägg av von Adler » 5 februari 2013, 08:47

En krasch kommer det nog, i en eller annan form. Ekonomin går i cykler, så där lär inte mycket ändras. Utan första världskriget kommer Ryssland inte att genomgå en revolution - armén kommer att slå ner alla sådana försök. Det kan dock vara mycket sociala oroligheter, strejker, sabotage och hård regim som får Rysslands utveckling att sacka efter. Nikolaj II kommer att fortsätta att vara Tsar av Guds nåde, medan resten av Europa långsamt genomgår kampen för parliamentarism, förmodligen med SDP i Tyskland mot Wilhelm II i bräschen.

Frågan är hur de gamla kejsardömena reagerar på kraschen. Första världskriget mynnade ut i protektionism, nationalism och nästan merkantilistiska ekonomiska idéer. Redan 1913 sa man att världsekonomin var för integrerad för ett storkrig och det dröjde till 60-talet innan ekonomin vad lika integrerad igen.

Börskraschen som sådan var inte så farlig - det som verkligen utlöste depressionen var den stora vågen av banker som gick omkull. I USA tillät man det, man tyckte till och med bitvis att det var bra och ansåg att friska och bättre skötta banker skulle ersätta de som gick omkull.

Den stora skillnaden är att USA inte kommer att vara världens kreditör i det här scenariot - London kommer att fortsätta att vara bankhuvudstaden och Storbritannien världens kreditör. Även om börserna kraschar världen över så tror jag inte London kommer tillåta sina anrika banker att gå omkull.

Den stora depressionen blir då kanske betydligt lindrigare än den var historiskt, med mindre protektionism, arbetslöshet och reduktion i priser och produktion. En lågkonjuktur lär det dock bli, och kanske är det den som till slut ger Mensjevikerna i Ryssland makt nog att tvinga Nikolaj att bli en konstitutionell monark? Det lär bli ett genombrott för socialdemokraterna och Keynesianska idéer över hela Europa.

Skriv svar