Sverige blir en ortodoxt kristen nation istället för katolsk

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Sverige blir en ortodoxt kristen nation istället för katolsk

Inlägg av Gavrilo Princip » 4 augusti 2012, 04:31

Hur skulle Sverige utvecklas på alla områden - kulturellt, vetenskapligt, politiskt m.m. - om den bysantinska kyrkan fått fotfäste istället för katolicismen? Helt otänkbart kan det väl inte ha varit enär svenska vikingafärder huvudsakligen gick i österled ner mot det östromerska riket och orienten i jämförelse med våra danska och norska bröder, vars expeditioner mer var inriktade på väst- och sydvästeuropa. Enligt boken "Sverige och dess regenter under 1000 år" antyds detta lite vagt om kung Emund gamle, vars biskop Osmund hade en mer bysantinsk inriktning.

Vad får detta för konsekvenser? Blir det vi idag kallar Sverige mer fjärmat från Danmark och Norge samt övriga västeuropa? Sverige kommer ju då aldrig att lyda under Vatikanen utan kanske snarare patriarken av Konstantinopel och efter 1453 kanske under patriarken av Moskva eller Kiev.

Under flera hundra år och långt in i modern tid var s.k. dynastiska äktenskap (resonemangspartier) mellan olika furstehus praxis för att skapa allianser mellan de inblandade länderna. Och det var prinsessorna som fyllde rollen som den sammanbindande länken. Rimligtvis kan man väl då tänka sig att svenska drottningar i större utsträckning hämtas från t.ex. storfurstendömena Novgorod respektive Moskva, kejsarhusen i Konstantinopel och andra länder på Balkan och Mindre Asien, som tidigare varit delar av det bysantinska riket och i mindre omfattning från katolska och senare protestantiska länder. Inte bara drottningar, utan även övriga prinsessor, som blivit ingifta i svenska kungafamiljer kommer förmodligen i större utsträckning att hämtas österifrån, helt enkelt för att vi då ju rimligen ingår som en del i den bysantinska kultursfären och inte den västerländska. Samt att svenska prinsessor i större omfattning än vad som varit i verkligheten blir ingifta i furstehus i ortodoxt kristna länder. Kanske Karl XII ingår äktenskap med någon av Peter den Stores brorsdöttrar, t.ex. den blivande kejsarinnan Anna Ivanovna? Kanske Peter den Store gifter bort sin son Aleksej med vår svenska Ulrika Eleonora (d.y.)? I verkligheten var det ett faktum, att Peter den Stores far, tsar Aleksej, hade funderingar på ett äktenskap med vår drottning Kristina. Hade hon redan från barnsben varit en ortodoxt troende kvinna, hade ju ett äktenskap dem emellan troligen kunnat ingås utan några större komplikationer ur religiöst perspektiv. Ett äktenskap som har alla förutsättningar att fullföljas, om vi utgår från att regentlängderna på olika sätt sånär som på ett och annat undantag blir desamma som de varit i verkligheten, är mellan Gustav IV Adolf och Katarina den Storas sondotter Alexandra. Det kan komma att påverka relationen mellan Ryssland och Sverige så att vi står på samma sida i kriget mot Napoleon, vilket ju i sin tur kan ändra mycket, framförallt Finlands status och allt som följer i dess kölvatten.

Hur kommer Sverige att utvecklas som en ortodox nation? Kommer vi att stå utanför 30-åriga kriget t.ex.? Kommer Nya Sverige att grundas? Kommer vi att ge oss in i den lukrativa transatlantiska slavhandeln och försöka oss på med det kortvariga experimentet med slavfort på Guldkusten? Eller kommer Sverige likt Ryssland att vara relativt isolerat från det övriga Europa och vakna ganska sent och sedan med en väldig fart utvecklas och bli en "modern" nation? Om vi utgår från att ortodoxin vinner över katolicismen i Sverige under 1000-talet och det tidiga 1100-talet, finns det då några som helst förutsättningar för Gustav Vasa att införa lutherdomen i Sverige och Finland? Hur skulle ett sådant scenario i så fall se ut? Hur kommer kyrkan respektive allmogen att reagera om den bysantinska läran ska bytas ut mot protestantismen? Kommer drottning Kristina (om hon inte ingår äktenskap med den ryske tsaren) alls att få upp ögonen för katolicismen och påbörja sin process att abdikera och konvertera och sluta sitt liv i Rom på samma sätt som i verkligheten?

Ja, hur utvecklas Sverige från 1000-talets början och fram till våra dagar om vi blir en bysantinskt kristen nation istället för först katolsk och sedan luthersk?

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Re: Sverige blir en ortodoxt kristen nation istället för kat

Inlägg av LasseMaja » 5 augusti 2012, 21:30

En minskad fientlighet (om än inte alltid fred) med Ryssland medför kanske att riket inte utvidgas så långt i öst utan att vi istället hellre tar strid med dansken eller söderut i Europa. Hansan står mer på danskens sida, vilket trycker tillbaka de svenska stormaktssträvandena. Tyska orden i baltikum blir en nagel i ögat på det ortodoxa Sverige, men även tvärt om, ordern utför "korttåg" på andra sidan finska viken. Danmark förblir en stormakt jäntemot Sverige långt fram tills Ryssland, våra allierade, trycker tillbaka Danskarna i Baltikum och östersjön. Sverige erövrar Gotland och får delar av Estland som tack för hjälpen när vi drev ut de tyska korsriddarna därifrån. Stora nordiska kriget blir slutet för det danska östersjöväldet. Sverige tar Blekinge och Danmark förlorar även sina nordtyska provinser. Norge förklarar sig självstädigt från Danmark och söker svensk hjälp när de danska skeppen återvänder. Sverige blir sjömakterna England och Nederländernas naturliga allierade för att bryta det danska greppet om Öresund. När kriget är över ståtar Svea rike med även Halland, Bohuslän, Skåne och Bornholm i vår ägo. Ryssland förblir en broder som vi bistår i de otaliga kriget mot det katosla Polen.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Re: Sverige blir en ortodoxt kristen nation istället för kat

Inlägg av Gavrilo Princip » 7 augusti 2012, 04:03

Du kan mycket väl ha rätt där - Sverige är inte lika expansivt österut som vi var. Möjligen kanske vi lyckas genom krig tillförsäkra oss de gränser vi uppnådde under andra halvan av 1500-talet och de första decennierna av 1600-talet, och istället när Peter den Store är redo att bryta Rysslands isolering, väljer han - med eller utan svenskt stöd att slå till mot Polen-Litauen och kräver åtminstone Litauen som krigsbyte. I så fall finns möjligheten att han antingen grundar en helt ny stad S:t Petersburg någonstans längs den litauiska kusten. Eller så kanske han bestämmer sig för en redan befintlig stad och döper om den och utvidgar den samt ger den samma namn som ovan nämnts. De mest troliga städerna är i så fall antingen Libau (Liepaja) eller kanske Memel.

Sverige kanske i detta alternativa Stora Nordiska krig erhåller Kurland och möjligen Polska Livland i kompensation för sitt deltagande i kriget.

Skriv svar