VM 1994, Sverige världsmästare

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
mattep74
Medlem
Inlägg: 445
Blev medlem: 08 jun 2004 15:09
Ort: Västerås

VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av mattep74 » 16 jun 2012 20:39

Hur trovärdigt är detta?

Som känt är togs ju Teddy Lucic ut 1994 som sista man efter Jan Anderssons skada. Igår såg vi en mittback göra två mål för landslaget.


Sverige-Brasilien, semifinal 1994
I halvtid av VM-semifinalen börjar Roland Nilsson att må illa och känner av migrän. Tommy Svensson beslutar att ta en chansning. Brasilien äger matchen och vad han än gör så kommer de att vinna. Han beslutar att ge Teddy Lucic chansen. Teddy tackar för förtroendet i matchminut 47 när han snor bollen från Romario och startar en svensk kontring, men som tidigare i matchen så blir den händelselös. Teddy punktmarkerar Romario i nästan 20 minuter och Brasiliens spel stannar av. Sverige får nu mer kontroll av spelet, passar till Brolin som förlänger till Stefan Schwarz. Schwarz avancerar och passar ut till höger där Lucic kommer springande som en furie, tar bollen in i straffområdet och skjuter I MÅL!!!!! Brasilien och världen är chockerade. Den svenska natten bryts av jubel.


Brasilien pressar på för en kvittering, men misslyckas. I matchminut 89 får de en hörna som Teddy nickar bort. Klas Ingesson plockar upp bollen och spelar upp bollen på Jesper Blomqvist som tar bollen längs sidlinjen innan han strax utanför straffområdet slår ett inlägg in i det brasilianska straffområdet. I centrala straffområdet står Henrik Larsson omarkerad och slår bollen i nätet. 2-0!!!!! Sverige har slagit Brasilien och får spela mot Italien i VM-finalen.

De närmaste dagarna är Sverige i chock. Större delen av befolkningen har semester, men de som jobbar får inte mycket gjort. Sjukhusen får in massor av människor till akuten med akuta hjärtbesvär eller nära döden upplevelser.

I finalen så måste Sverige göra en del ändringar då Martin Dahlin har en fotskada och Roland Nilsson har influensa. Följande spelare får förtroendet:
Målvakt: Thomas Ravelli
Försvarare: Teddy Lucic
Patrick Andersson
Joachim Bjorklund
Roger Ljung
Mittfält:
Klas Ingesson
Stefan Schwarz
Jonas Thern
Thomas Brolin
Anfallare:
Henrik Larsson
Kennet Andersson

Italy staller upp med följande startelva
http://www.fifa.com/worldcup/archive/ed ... eport.html och titta efter Italien  (alltså samma lag som på riktigt)

Matchen börjar med försiktigt spel från båda lagen då de letar efter en svag punkt och de första 10 minuterna är inte bollen nära straffområdena alls.


I matchminut 11 tar Jonas Thern bollen, passar Thomas Brolin som avancerar med bollen, håller bort försvararna och passar till Henrik Larsson precis utanför straffområdet som skjuter, Pagliuca i italenska målet räddar enkelt


I matchminut 15 tar Baresi bollen och slår den upp mot Dino Baggio som nicker ner den till Donadoni. Donadoni rundar roger Ljung och slår bollen i bortre hörnet utan chans för Ravelli. 1-0 till Italien

I matchminut 17 testar Donadoni Ravelli med ett nytt skott som dock räddas. Ravelli kastar ut till Teddy Lucic som passar Jonas Thern och sedan fortsätter längs sidan. Thern passar Brolin som enkelt skarvar bollen ut på sidan till Teddy Lucic som stormar fram och skjuter mål. Kvitterat till 1-1-

I matchminut 35 varnas Dino Baggio.

I halvtid är ställningen oavgjord och inte mycket av värde har hänt i matchen efter kvitteringen. I det svenska omklädningsrummet går Tommy Svensson omkring och tittar på samtliga spelare i truppen och upprepar ”Det här är vår tid, vem vill bli hjälte? Var inte rädda, de i andra laget är mer rädda att förlora än se fram mot att vinna. De har allt att förlora, vi har allt att vinna. Gå ut och njut, ni är redan hjältar!”


I matchminut 49 får Sverige en hörna. Thomas Brolin slår in den i straffområdet och Kenneth Andersson går upp och nickar bollen stenhårt i krysset!!! Sverige leder med 2-1. I Sverige dansar folk på gatorna trots att mer än halva halvleken är kvar. I Italien är folket i chock.

Direkt på avspark försöker Baggio en hård passning mot Albertini, men Henrik Larsson bryter och stormar fram. Baresi sparkar ner honom straxt utanför straffområdet och får ett gult kort. Sverige testar samma frisparksvariant som i matchen mot Rumänien. Denna går överförväntan igen och Thomas Brolin skjuter 3-1.

Målet traumatiserar Italien och de försöker inte ens att återta initativet och resten av matchen är en enda lång väntan på slutsignalen. Efter matchen är Sverige i chock, men världen i övrigt är ännu mera chockerade. Sverige som världsmästare, något ingen kunde tro 4 år tidigare när Herman Medford gjorde 2-1 till Costa Rica och skickade hem Sverige i skam från VM i Italien.

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4651
Blev medlem: 12 jul 2004 12:28
Ort: Sverige

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av Psilander » 16 jun 2012 21:10

Kan ingenting om fopoll (heter så numera om lyssnar på sportjournalisterna) och bojkottar generellt allt som har med sporten att göra. Såg bara straffläggningen mot Rumäninen under VM 94, mest för grannarna skrek så dant.

Tror nog Italien har större disciplin, framförallt i början av matchen och går på chock. Kan vi stå emot anstormningen är det kanske möjligt. Tror dock att den svåraste nöten var Brasilien i semin.

Förövrigt skulle varenda sportjournalist, gästtyckare och svennebanan behöva gå i terpi. Iofs verkar det som de behöver det iallafall om hör och ser tidningar och Tv idag, ett VM guld hade gjort det hela olidligt, men vi kanske kunnat fostra ett par stora stjärnor till som efter de myriader ungar som börjat spela fopoll efter 1994.

Min uppfattning är Sverige har aldrig varit särskilt bra på fopoll, 1958 och 1994 var tur. Att vi gick till Eurovison i Ukraina/ Polen nu skall vi vara nöjda med.

Användarvisningsbild
medundersåte
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 05 jun 2003 14:07
Ort: Vadstena

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av medundersåte » 17 jun 2012 23:09

Psilander skrev:Min uppfattning är Sverige har aldrig varit särskilt bra på fopoll, 1958 och 1994 var tur. Att vi gick till Eurovison i Ukraina/ Polen nu skall vi vara nöjda med.
Tycker knappast det kan beskrivas som tur. Sverige kunde mycket väl ha slagit Italien om de lyckats ta sig till final 1994, försvaret var välorganiserat och man gjorde flest mål av alla lag under VM genom ett frejdigt anfallsspel. Det var dessutom den andra semifinalen i rad i stora mästerskap då Sverige också tog sig dit i EM 1992. Dessutom vann Sverige OS 1948 och tog brons i VM 1950, så man kan väl säga att det svenska landslaget hållit världsklass åtminstone under vissa perioder.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7536
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av tyskaorden » 19 jun 2012 15:40

Det som kan ses som tur är att man vi dessa tillfällen fått fram spelare som höll världsklass. Men visst framgång föder framgång, något som man inte ser minst vd det gäller det s.k. svenska tennisunderet som var en följd av Björn Borgs framgångar. Så en seger i VM 94 skulle säkert medfört att alt fler blev inspirerade att satsa på fotbollen och som bärs fram av en positiv våg.

Men som vi såg i matchen mot England i EM, ibland skall man ha tur med målen också.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2502
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av a81 » 20 jun 2012 20:51

Visst hade Sverige kunnat vinna fotbolls-VM 1994, men man kunde också ha åkt ut redan i gruppspelet. Det är jämnt och små marginaler i en verkligt global sport som fotboll. Man kan bli utspelade mot ett av EM:s sämre lag Ukraina och några dagar senare klart vinna mot världslaget Frankrike. Sportjournalister har en tendens att överdriva skillnaden mellan lagen.

Tänk på att Sverige faktiskt låg under med 2-1 mot Kamerun i första matchen 1994 och att Ryssland ledde med 1-0 nästan hela första halvlek i Sveriges andra match 1994. Sedan lyckades Sverige få 1-1 mot Brasilien. Trots att man kom två i gruppen fick man möta ett så pass "enkelt" lag som Saudiarabien i åttondelsfinal. I kvartsfinalen blev det sedan Rumänien, vilket väl också får betecknas som "ett inte alltför svårt" motstånd i en VM-kvartsfinal. Den matchen vann man på straffar. Sedan förlorade man som väntat mot Brasilien i semifinalen. Därefter mötte man Bulgarien i en match om tredjepris, vilket också var ett förhållandevis "enkelt" lag att möta i en bronsmatch.

De flesta av oss som är tillräckligt "gamla" för att minnas sommaren 1994 kommer aldrig att glömma detta fotbolls-VM, den extrema värmen (runt 30 grader en stor del av sommaren), matcherna som gick på natten, etc, och visst var det en av de största prestationerna i svensk idrottshistoria, men man måste samtidigt inse att det var ganska mycket tur och tillfälligheter som ledde till att man gick så långt i detta VM.

Jag skulle gissa att kroaterna och turkarna har likande minnen från sina VM-brons 1998 respektive 2002, för att inte tala om Greklands vinst i EM 2004. Helt ovanligt är det inte att "halvbra" lag, i nivå med Sverige, går långt i fotbollsmästerskap då och då.

Användarvisningsbild
FNP
Medlem
Inlägg: 1197
Blev medlem: 22 aug 2002 00:29
Ort: Lidingö

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av FNP » 04 jul 2012 13:39

IMHO...

Det bör inte glömmas bort att Sverige faktiskt är en stor fotbollsnation på landslagsnivå:

Deltagna mästerskap 11 (av 19 möjliga)
● Guld 0
● Silver 1 (1958)
● Brons 2 (1950, 1994)
4:e plats 1 (1938)
5:e plats 1 (1974)
Ut i kvartsfinal 1 (1934)
Ut i åttondelsfinal 2 (2002, 2006)
Ut i gruppspel 3 (1970, 1978,1990)

Antal matcher: 46
Vinster: 16
Oavgjorda: 13
Förluster: 17
Total målskillnad: 74-69

Olympiska spelen
Deltagna turneringar 9
● Guld 1
● Silver 0
● Brons 2

Europamästerskap
Deltagna turneringar 4
● Guld 0
● Silver 0
● Brons 1

Så 1994, nära, faktiskt mycket närmare än de flesta inser.

Jag har "slaviskt" följt de flesta VM- och EM-turneringar sedan VM 74 (för att inte tala om alla kvalmatcher), så lite perspektiv har jag.

Sverige hade ett mycket bra lag 1994, ett av det starkaste vi någonsinn mönstrat. (Endast 1958 års uppställning kan egentligen mäta sig, men då bestod laget av etablerade spelare). Spelarna var precis på väg att slå igenom internationellt.

Viktigare ändå,världsfotbollen var inte särskillt bra 1994. Detta var "mitt i skarven" mellan 80-talets mer försvarinriktade "hög press och ständiga glidtacklingar" och dagens mer offensiva kortpassningsspel med högt tempo eller ständiga tempoväxlingar om så vill.

Brasilien t.ex. deltog med ett av de sämsta lag man man ställt på benen, Tyskland mf.l likaså.

Rumänien (Haghi!) och Bulgarien (Stoichkov!) hade i likhet med Sverige sina sannolikt bästa landslag någonsinn.

Den svenska styrkan manifesterades genom förmågan att vända underlägen också i pressade lägen, Sverige blev dessutom bättre ju längre turmeringen gick. Båda dessa egenskaper är generella tydliga indikatorer på ett starkt landslag.

Jag vågar påstå att om Sverige inte fått Brasilien i semifinal, så skulle Sverige slagit vilket av de andra lagen som helst i den semifinalen. Väl i final kunde vad som helst hända, också mot Brasilien. Men, marginalerna är små, Sverige fick Brasilien igen och Sverige saknade just i den matchen de nyckelspelare som behövdes mot just Brasilien.

Men, utvecklingen håller på att gå förbi Sverige vad det verkar. Idrottsrörelsen förmår inte längre som förr fånga upp all den talang som finns. Jag tror 1994 innebar den sista höjdpunkten och början på slutet för de svenska fotbollsframgångarna.

IMHO


En sak förstår jag dock inte:

Att Lars "Laban" Arnesson inte ställts till ansvar för sina år som förbundskapten är för mig en fullständig gåta!

Stackars Olle Nordin rullades i tjära och fjädrar efter att ha tagit Sverige till VM 1990 men "Labans" ständiga misslyckanden fick gå oförmärkt förbi.

Minns vilka fantastiska spelare och tränare som fanns i Sverige under 80-talet!

"Laban" skulle förpassats till historiens sophög senast efter misslyckandet 1982! (Han borde aldrig fått jobbet från början!)

Under "Svennis"ledning (ja, eller vem som helst förresten förutom "Laban") skulle Sverige grävt Aztec guld 1986 i ett lag med Ravelli, Fredriksson, Nilsson, Larsson, Hysén, Strömberg, Prytz, Nilsson, Corneliusson, Magnusson, Ekström och många fler...
"Hit first, hit hard, and keep hitting"
- Admiral of the Fleet The Right Honourable the Lord Fisher of Kilverstone, GCB, OM, GCVO

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2502
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av a81 » 04 jul 2012 22:53

FNP skrev:Det bör inte glömmas bort att Sverige faktiskt är en stor fotbollsnation på landslagsnivå...
Håller med, tror att vi har en tendens att glömma hur bra landslag Sverige faktiskt har och har haft, kanske delvis beroende på att den låga nivån på Allsvenskan "spiller över" på hur vi ser på landslaget (trots att nästan alla landslagsspelare spelar utomlands).

Dock ligger mycket av det svenska landslagets storhet i att "alltid" vinna mot på papperet sämre lag, medan man har svårt mot de riktigt bra lagen i Europa/världen. Årets EM är dock i viss mån ett undantag från detta.

Jokke
Medlem
Inlägg: 745
Blev medlem: 07 aug 2005 21:47

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av Jokke » 04 jul 2012 23:18

Glöm inte Jonas Therns extremt billiga röda kort i semifinalen. Helt matchavgörande.

Användarvisningsbild
FNP
Medlem
Inlägg: 1197
Blev medlem: 22 aug 2002 00:29
Ort: Lidingö

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av FNP » 05 jul 2012 01:18

Jokke skrev:Glöm inte Jonas Therns extremt billiga röda kort i semifinalen. Helt matchavgörande.
Ja, det kom mycket *lägligt*.
"Hit first, hit hard, and keep hitting"
- Admiral of the Fleet The Right Honourable the Lord Fisher of Kilverstone, GCB, OM, GCVO

Användarvisningsbild
Schwalbe
Tidigare medlem
Inlägg: 4437
Blev medlem: 20 jun 2002 12:51
Ort: Sverige

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av Schwalbe » 06 jul 2012 11:13

I min ungdom var jag sportnörd. Jag gillar fortfarande en bra match i fotboll eller hockey.
Men nog blev svenskarna galna av bronset 1994. En jobbarkompis kom aspackad till jobbet endast iklädd en svensk flagga!!

Användarvisningsbild
dc
Medlem
Inlägg: 2145
Blev medlem: 03 feb 2007 23:21
Ort: Nättraby

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av dc » 01 aug 2012 21:41

Det är otroligt hur man kan engagera sig så hårt i något så meningslöst som fotboll. Vissa nördar är på eller över gränsen till fanatiska. Men å andra sidan är det väl bättre att vara fotbollsfantast än jihadfantast......
No one can prevent me from raising towers in babylon

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2502
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av a81 » 01 aug 2012 22:46

Fast bronset i fotbolls-VM 1994 engagerade betydligt fler än de fotbollsintresserade. Det var en mycket stor händelse, en av få sporthändelser som faktiskt lever upp till klyschan att "skriva in sig historieböckerna". Det var en av de större händelserna ur ett svensk perspektiv under 1990-talet, och kanske den största svenska idrottsprestationen någonsin (dock möjligen lite för stort inslag av tur för att uppfylla detta).

Ola Häggström
Medlem
Inlägg: 899
Blev medlem: 28 dec 2007 13:21
Ort: Österlen

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av Ola Häggström » 03 aug 2012 23:19

Varför nämner ingen EM-guldet 1984 och VM-bronset 1991?
Även om jag 1994 såg den lilla rest av landslaget som valde att visa upp sig i Göteborg också hemkomna från VM så har jag slutat hoppas på herrarna. Damlandslaget har framtiden för sig.

BMJ
Medlem
Inlägg: 43
Blev medlem: 28 nov 2008 22:55

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av BMJ » 02 sep 2012 21:48

1994 höll Sverige på att resa sig efter att ha golvats av den ekonomiska krisen som träffade landet i början på 90-talet likt en höger från Mike Tyson. "Världens bästa land" stod lite yrvaket med rufsigt hår och gned sig i ögonen och undrade vad man skulle tro på nu, då kom deltagandet i fotbolls VM -94 som en räddare i nöden. När sedan laget tog sig vidare från gruppspelet visste fotbollsfebern inga gränser, folk dansade halvnakna på gatorna och badade i fontäner under de tropiska nätterna i juni och juli 1994. En av dem var jag! :D

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2502
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: VM 1994, Sverige världsmästare

Inlägg av a81 » 04 sep 2012 19:36

BMJ skrev:1994 höll Sverige på att resa sig efter att ha golvats av den ekonomiska krisen som träffade landet i början på 90-talet likt en höger från Mike Tyson. "Världens bästa land" stod lite yrvaket med rufsigt hår och gned sig i ögonen och undrade vad man skulle tro på nu, då kom deltagandet i fotbolls VM -94 som en räddare i nöden. När sedan laget tog sig vidare från gruppspelet visste fotbollsfebern inga gränser, folk dansade halvnakna på gatorna och badade i fontäner under de tropiska nätterna i juni och juli 1994. En av dem var jag! :D
Håller helt med, fotbolls-VM 1994 var en stor händelse och något som inte bara berörde de riktigt fotbollsintresserade.