What if: Kalmarunionen består?

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Johnnie
Medlem
Inlägg: 17
Blev medlem: 10 september 2005, 17:29
Ort: Skåne

What if: Kalmarunionen består?

Inlägg av Johnnie » 24 april 2006, 19:12

Vet inte om detta ligger innanför ramarna för forumet eller om det tagits upp tidigare, isåfall ursäktar jag, men tänkte det kunde vara intressant att höra några synpunkter på det.

Vad jag syftar på är vad som hade hänt om Kalmarunionen fått möjlighet att fortstå under en längre tid eller så långt in som till 1800 talets dagar med nationalistkänslorna som då började spira. Vad detta innebär är då att Vasa aldrig lyckas göra Sverige till en suverän stat utan Kristian II fortsätter härska.

Hade Kalmarunionen för det första haft en ärlig chans att fortgå? Eller hade det bara varit en tidsfråga innan Sverige vuxit ur sin roll i Unionen ännu en gång och försökt slå sig fri för att till slut lyckas? Och om den hade lyckats fortgå, hade unionen efter en tid inneburit att länderna blivit mer och mer assimilerade med varandra för att till slut uppstå som en enad nation? Och hade då inte Unionen blivit en stormakt att räkna med i de europeiska krigsaffärerna? Eller hade den kanske till och med blivit ett sånt hot att andra stormakter försökt störta den?

I min mening hade det nästan varit till ländernas godo att framstå som enade. Inga interna stridigheter hade inneburit större maktpotential gentemot Ryssland eller Tyska furstenrikena, och att lyckas kontrollera hela östersjön hade inte blivit ett omöjligt projekt. Frågan är bara som sagt om det varit möjligt att bevara den.

Så som sagt, era synpunkter hade varit intressanta :)

Mvh
John J.

Användarvisningsbild
steben
Medlem
Inlägg: 1605
Blev medlem: 25 februari 2006, 10:22
Ort: Stockholm

Inlägg av steben » 12 juli 2006, 16:16

Nej, nej , nej...Inte i den form som var.Hade Sverige och Danmark haft en mer likvärdig roll så kanske, men efter Kristian var nog unionen dödsdömd.

Kenshin
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 9 januari 2007, 13:43
Ort: Sverige

Inlägg av Kenshin » 9 januari 2007, 14:21

Varför inte. Man ska komma ihåg att Sverige inte var en nation vid den här tiden.Unionen hade inte hållit i formen som var, men om en stark kung hade fått makten som hade tillgodosett hela nordiska adeln hade han nog hållit ihop riket.
Sedan hade detta Nordiska/skandinaviska rike varit en stormakt under lång tid. Troligen kombinerat den danska ambitionen att ta de nordtyska provinserna med den svenska att ta baltikum och tyska ordern, gotland mm.
Östersjön hade blivit ett nordiskt innanhav eftersom IRL så försökte de båda nordiska makterna detta.

Men det bygger på att unionen hade accepterats hos alla, inte bara hos några adelsmän, (de söder om kalmar)

Paxau
Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: 30 december 2006, 12:12
Ort: Västra Sverige

Inlägg av Paxau » 11 januari 2007, 06:46

I skolan så ska vi börja jobba med medeltiden och jag funderar faktiskt på att skriva en tidslinje där Kalmarunionen består så jag skulle uppskatta alla kommentarer om just Kalmarunionen.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13609
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Inlägg av Markus Holst » 11 januari 2007, 12:28

Vi kan ju se hur det såg ut i den kvarvarande delen av unionen, Danmark-Norge. Som jag har förstått det skedde där aldrig någn asimilering, utan Norge kände sig hela tiden som en egen nation. Förmodligen hade Dabnark sanna "problem" med Norge, som Sverige senare fick.

Ett annat problem som nog hade fått en än större accentuering i en bevarad kalmarunion, är ju Finland. Finland kände sig utaför och utnyttjat redan i det svenska riket, och deras avstånd till makten hade säkerligen varit än större, om makten suttit i Köpenhamn.

En intressant frågeställning, är ju vad unions-stiftarna och -härskarna skulle ha gjort annorlunda, för att ha fått unionen att bestå. Vilka misstag gjordes, som ledde till unionens fall?

Lars Törnqvist
Medlem
Inlägg: 407
Blev medlem: 4 december 2006, 11:01
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Lars Törnqvist » 12 januari 2007, 14:19

Ett större politiskt inflytande för adeln över hela unionen hade gjort den mindre känslig för separatistiska rörelser. En starkt centralstyrd kyrka efter reformationen hade också kunnat göra mycket för den inre stabiliteten. Det största problemet hade då varit de yttre fienderna -- de länder som hade eller gjorde anspråk på kustområden vid Östersjön. Olika tyska stater kunde då ha slagit sig ihop med Polen, Litauen och Ryssland för att erövra land vid Öresund och Stora bält för att sälkra farlederna mellan Östersjön och Nordsjön. Västliga makter som England och Holland skulle troligen ha understött detta, och i ett sådant läge skulle den nordiska unionen ha för små resurser att sätta emot. Följden skulle då bli att Själland hade blivit en brandenburgsk eller polsk provins eller en självständig stat under stormakternas beskydd.

Paxau
Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: 30 december 2006, 12:12
Ort: Västra Sverige

Inlägg av Paxau » 22 januari 2007, 11:03

bump

Skriv svar