Kontrafakta: Kungariket Finland genom 1900 talet

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Marco
Medlem
Inlägg: 1696
Blev medlem: 23 aug 2003 13:24
Ort: Vendelsö, Haninge

Kontrafakta: Kungariket Finland genom 1900 talet

Inlägg av Marco » 16 maj 2004 19:07

9 oktober 1918 väljs Prins av Hessen, Friedrich Karl (1868-1940) till kung över Finland. Högern har fått igenom monarkin i Lantdagen.
Bild

Friedrich Karl kommer med fartyget Hansa redan den 14 oktober till Helsingfors. Han möts av en stor folkmassa. Resan går vidare med bil till Helsingfors Dom kyrka.

Där krönts Friedrich Karl till kung över Nyland, Egentliga Finland, Tavasteland, Satakunda, Savolax, Karelen, Österbotten, Åland och Lappland. Samt ger han sin regentförsäkran åt folket på tyska som översätts till finska och svenska av en tolk.

Friedrich Karl tar som sitt kunganamn, Fredrik I Kaarle. Fredrik I Kaarle får som present av finska folket ett slott, Olavinlinna vid Nyslott. Detta har varit sedan 1870 talet en kulturellt minne och nu blir detta kungens slott.

Men där skall Kungen endast bo i några år, man skall börja bygga ett stort slott utanför Helsingfors, mellan Borgå och Helsingfors.

För att man håller på att jobba fram en grundlag i lantdagen, har Fredrik I Kaarle ingen egentlig makt ännu. Mannerheim får som uppgift att hålla hans majestät informerad om situationen.

Årets 1918 grundlag ger kungen en ganska stark makt. Kungen har som uppgift att utse statsrådets enskilda medlemmar efter statsministern nominering och att statsfästa rikets lagar. Samt leder kungen utrikes och inrikes politiken.

När Tyskland förlorar kriget i November blir det problem. Men man försöker ändå hålla fast i monarkin. Den tyske kungen hår stanna till slut.

Året 1919 lantdagsvalen slutar med att Högern vinner. Nationella framstegs partiet och Svenska folkpartiet bildar regeringen.

1920 flyttar kungens familj till Helsingfors. Då är det klart att Fredrik I Kaarle äldsta som, Phillip höll på att förlova sig med Italiens kungs dotter.
Till kronprins valdes på kungens näst äldsta son alltså Prins Wolfgang (1896-1989). Drottningen Margaret får som gåva av finska folket ett eget hus i Lappland.

Under de två närmaste åren får Kungafamiljen lära sig finska och svenska, samt den finländska kulturen och seder.

1922 håller Kungen sitt första tal till nationen. Detta sker på självständighetsdagen. I talet berömmer han det finska folket och ger sitt stöd åt regeringen. Han ger ändå en kommentar om att freden med sovjetunionen var för mild och att borde ha fått hela Öst Karelen till Finland.

Denna kommentar leder till att regering begär avsked. En ny höger regering utnämns av Kungen.

I många ställen börjar kungen få kritik och tidningarna kritiserar regeringen får att vara rädda för att säga emot.

Riksdagsvalen 1922 blir en förlust åt högern. Agrarförbundet och Nationella framstegspartiet bildar regeringen.

Regeringen ger i all tysthet en signal åt kungen att ta det lugnt och inte kommentera arbete inom riksdagen eller regeringen.

Åren går och Fredrik Kaarle lägger sig mindre och mindre i regeringens arbete. Han använder inte mycket sin veto rätt. När han flyttar in i sitt nya slott i Sköldvik 1926 börjar han plötsligt med att spela tennis.
Han bjuder in bla. Gustav V från Sverige och spela emot honom. Ingen vet resultatet men många säger att Gustav V vann.

1933 när Hitler tar makten i Tyskland är Fredrik I Kaarle först mycket positiv till Hitler. I ett brev ger han stödd åt Hitler och hans ideologi.
När regeringen som nu leds av Socialdemokraterna och Agrarförbundet får reda på detta ger man raka order åt kungen om hurdan Finlands utrikes politik skall vara .

Samma år kör man igenom en ny lag som tar Kungens utrikes politiska makt bort.

Trots att regeringen motsatt sig till ett statsbesök i Tyskland gör Fredrik I Kaarle ett besök i staden Köningberg var han träffar Adolf Hitler och en rad andra ministrar. Kungen utdelar bla. en rad utmärkelser och medaljer åt Hitler och enskilda ministrar.

Detta leder genast till stor ilska hos regeringen. Regeringen avgår efter detta och en ny "röd mylla" regering utnämns.

1939 när Sovjetunionen och Tyskland skrivit under Molotov Ribbentrop pakten är Finlands öde nära.

När Sovjetunionen anfaller Finland ber Kungen hjälp av Tyskland. Hitler svarar inte på hjälpen och nu vänder kungen sin åsikt. I sitt tal åt riksdagen varnar han om nazismen och fascismen, men även om Sovjetunionen.

Efter att Finlands soldater kämpat till siste man om varje meter måste man i mars göra fred med sovjet. Finland måste lämna Karelen och Hangö till Sovjet.

1940 efter freden dör plötsligt kungen.

Till kung väljs då kronprins Wolfgang. Han tar som sitt kunganamn Wolfgang I. Wolfgang har under sin ungdom varit utomlands och studerat. Han är känd som ett ”språkhuvud”. Han kan tala flyttande finska, svenska, tyska, engelska, ryska och franska.

När Tyskland börjar planera ett anfall på Sovjetunionen och Sovjet börjar ställa nya krav på Finland börjar Wolfgang förhandla med Tyskland. Tyskland erbjuder vapen och hjälp om Sovjet anfaller Finland mot att Tyska trupper får stationeras i Norra Finland och Savolax.

Wolfgang går med på detta samt regeringen. Finland börjar få vapen och information.
Samtidigt börjar finska militärer planera om ett ”eventuellt krig”.

Tyskland anfaller Sovjetunionen 1941. Sovjetunionen anfaller Finland några dagar senare.
1944 måste Finland göra fred med Sovjet. Finland förlorar landsområden och måste kasta ut Tyska trupperna ur landet. Samt måste kungens makt minskas. Wolfgang utnämner snabbt en ny regering som skall klara av uppgiften. Mannerheim bli statsminister och den som leder Finland. Kriget i Lappland är vunnet men tiden efter kriget blir svårt.

1945 vinner Socialdemokraterna och Agrarförbundet valen och bildar regeringen med ett kommunistparti (DFFF). Den nya regerings lagen tar den största makten av kungen.

Wolfgang I håller sig borta från det politiska livet och framträder inte ofta hos folkmassorna.
Han hålls mest i slottet i Sköldvik. Han hinner gifta sig två gånger men får inga barn.
Under 50 talet börjar han resa runt omkring i världen. Han besöker b.l.a Frankrike och Australien. Han köper till och med en egen jakt stuga i Norge.

1989 dör Wolfgang I utan att ha fått en enda son eller dotter.

Nu börjar talet om man skall införa republik eller skall man hitta en ny Kung?
Man beslutar att hitta en ny kung. Wolfgangs näst äldsta brorson prins Heinrich (1927-)..

1989 krönts han till kung i Helsingfors. Ceremonin sänds direkt i televisionen i hela Finland.
Till kunganamn väljer han Henrik I. Han är känd som en bra konstnär och en opera älskande person. Han brukar också lyssna på klassisk musik.

Kungens makt har minskat genom åren och mera återstår endast att utnämna regeringens enskilda statsråd och att statsfästa rikets lagar och en massa ceremoniella uppgifter.

Kungens dåliga hälsa leder till att regeringen måste tillsätta ett kungligt råd som skall hitta en kronprins. För att kungen är en ungkarl som inte har söner måste man igen gå tillbaka till den äldre brodern vars äldste son blir kung . Då hittar man kronprins Phillip som är född 1970.

1998 avgår Henrik I på grund av hälso tillstånd. Kungliga rådet utser Phillip till den nya kungen. Nästa dag krönts kronprinsen till kung över Finland. Phillip tar som kunganamn Phillip I. Efter detta åker han genast till Riksdagshuset där han ger sin högtidliga regentförsäkran till Riksdagen.

Phillip I är känd för sin sportlighet, hans favorit sport är fotboll och ishockey. Hans favorit lag är Helsingfors IFK. Han är även känd som en bra kamrat och vän. Sveriges kronprinsessa Victoria är även en mycket bar vän med kungen.

Som sitt modersmål har kungen svenska. Han kan även finska, engelska och franska.
Han är den första i släkten som inte lärt sig tyska.

Kungen regerar över Finland och lever ännu.


Valspråk:
Fredrik I Kaarle : ” Vi har enats av Gud”
Wolfgang I : ” Gud bevara fosterlandets frihet”
Henrik I : ”Framtiden är i våra händer”
Phillip I: ” För vårt fosterland, detta är våran plikt”


http://kaltio.posiona.net/index.php?178 <------Använt denna sida som fakta källa. Mycket är lite färgat och sedan är ju denna "historia" bara tänk om. :D

Har suttit framför denna dator och skrivit denna grej i nästan 3 och en halv timme, och lättat fram fakta och tänkt lite ideer i ca. 2 dagar. :D

Nu är det klart!

Användarvisningsbild
Löwe
Medlem
Inlägg: 1525
Blev medlem: 11 sep 2003 11:27
Ort: Kalmar

Inlägg av Löwe » 17 maj 2004 13:18

Skillnaden?

Enda skillnaden är att Finlands store hjälte: Mannerheim, inte fick bli statschef. Så vilken tur att Finland bleve en republik! Han förtjänade posten!

Annars en välskriven text...

Marco
Medlem
Inlägg: 1696
Blev medlem: 23 aug 2003 13:24
Ort: Vendelsö, Haninge

Inlägg av Marco » 17 maj 2004 16:15

Löwe skrev:Skillnaden?

Enda skillnaden är att Finlands store hjälte: Mannerheim, inte fick bli statschef. Så vilken tur att Finland bleve en republik! Han förtjänade posten!

Annars en välskriven text...
Joop, det är sant. Om ni får en känsla över att jag framställt Mannerheim som springpojke för regeringen så var det inte menningen.

Mannerheim skulle nog ha haft makt tillräckligt inom efterkrigs tidens finska politk.