Japan sunkar inte ned sig i militäristisk fascism efter ww1 - inget krig i Kina etc.

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
diskutera
Medlem
Inlägg: 249
Blev medlem: 18 feb 2004 20:51
Ort: Bengts gärde

Japan sunkar inte ned sig i militäristisk fascism efter ww1 - inget krig i Kina etc.

Inlägg av diskutera » 10 jun 2021 22:20

Är ingen fena på Japansk historia, men om vi leker med tanken att Japan inte faller ner i fascism likt Italien och Tyskland, utan tuffar på i någon slags "isolationistisk" anda efter ww1. Kanske inte tokdemoratiskt men utan crazy diktator. Alltså, inga krig i Kina, inga gräl med västmakterna och, framför allt - inget Pearl Harbor.

För det första, är denna väg realistisk? Eller är det "skrivet i sten" att utvecklingen tvunget måste bli som det historiskt blev?

För det andra, vad får det för konsekvenser? Kan Japan behålla Korea och Taiwan? Axlar nationalisterna eller kommunisterna Japans roll i Kina '31-45? Eller lokala warlords? Kommer Stalin försöka sig på något? Eller kommer Hitler försöka knyta Kina till sig?

Utvecklingen för övriga Asien? Kolonialmakterna GB, NL, FR och USA lär ha starkare grepp om sina respektive protektorat.

Hur ser Japansk ekonomisk utveckling ut efter ww2? Blir det ett ekonomiskt under, fast med trähus istället för skyskrapor?

Hur fortlöper ww2 utan Japan, om vi antar att det fortlöper som historiskt i övrigt? Förklarar USA Tyskland krig efter ett torpederat fartyg för mycket någongång under våren '42? NL och FR har fotfästen kvar i Asien, kommer Indokina/nesien försöka slå sig fria ändå? Går Japan med på allierad sida likt ww1?

Ja, här finns en massa intressanta scenarion. Vad tror ni?

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3163
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Japan sunkar inte ned sig i militäristisk fascism efter ww1 - inget krig i Kina etc.

Inlägg av von Adler » 11 jun 2021 07:40

Japan hade ju en period på 20-talet när junioa officerare helt enkelt mördade alla ministrar och politiker som de inte ansåg ultranationalistiska och armévänliga nog. Dessa officerade dömdes dessutom av militärdomstolar till löjligt låga straff - som två månaders husarrest eller liknande. Det var också denna klick som på eget bevåg invaderade Manchuriet 1931.

För att Japan ska fortsätta som en demokrati måste regeringen och armén sätta stopp för dessa fribrytare på 20-talet, vilket kan tänkas leda till något slags kuppförsök, som då också måste misslyckas. Omöjligt tror jag inte det är.

Vad som händer sedan är en intressant fråga. Japan behåller helt klart Taiwan och Korea under överskådlig tid. Vid den här tiden hade Kuomintang stora framgångar med sin norra expedition 1928 som i princip (om än inte i praktiken) återförenade Kina och gjorde slut på krigsherreeran. Stalin stödde aktivt Kuomintang under den här perioden med utrustning och intruktörer och så gjorde även Tyskland. Från 1926 hade Tyskland en militärmission i Kina, och tränade och organiserade ett antal kinesiska divisioner. I vår historia maldes de 12 (relativit små, kring 10 000 man var) divisioner som fått sådan träning ner i striderna om Nanking.

Om Japan inte visar några särskilda aggresiva tendenser mot Kina har Kuomintang tid att träna och utrusta fler divisioner. En uppgörelse med kommunisterna med betydligt fler bra kort på Kuomintangs sida lär komma, liksom en centralisering som tvingar in de kvarvarande i praktiken fristående krigsherrestaterna (Yunnan, Guanxi, Manchuriet, Sianking, Xinjang, Shanxi) lär komma mot slutet av 30-talet när Kuomintang har en stör tysktränad armé utrustad med sovjetisk och tysk materiel och inget hot från Japan.

Sedan ser jag ett japansk-kinesiskt kallt krig över Korea, som är en traditionell kinesisk tributstat,