Felaktig ålder i Amerikansk folkräkning?

Diskussioner kring släktforskning.
Skriv svar
kruuse
Medlem
Inlägg: 27
Blev medlem: 19 februari 2006, 09:33
Ort: Anderstorp

Felaktig ålder i Amerikansk folkräkning?

Inlägg av kruuse » 3 januari 2014, 20:50

Hej. Jag håller på att leta efter Amerikanska släktingar. Jag har hittat ett av namnen i folkräkningen 1920 och 1930. Även 1910 hittar jag namnet, men då stämmer inte åldern (Axel ska vara född 1860). Dock så stämmer yrket och ålder för när han flyttade till USA. Jag vet att han hade en bror som också flyttade vid namn Sixten och ytterligare en som hette Leonard i andranamn (kan hända att han bytt till det i USA). Sixten som även dyker upp vid namn Sextus och Sixtus i dokument, dog troligen efter några år i USA. Barnens namn skulle kunna vara någon slags hyllning till bröderna. Dessutom så står det att Augusta är 32 år gammal och har 5 barn i livet. 2 av dem bor hemma, då förutsätter jag att övriga barn är äldre än den äldsta (som är 14) och utflugna. Det verkar inte rimligt att hon fött 3 barn först och när hon blev 18 ytterligare ett.

Då skulle alltså bådas ålder vara felaktig. Fanns det på denna tiden i USA någon anledning att ljuga om sin ålder? Eller tror ni att detta är helt skilda personer och inget att gå vidare på alls?

Här är mer information om personen som jag letar ättlingar efter:

Axel Ture Reinhold Kruse, född 1860-08-27
Finns i passagerardokument vid namn Anders Turen Kruse

https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... eKruse.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... lKruse.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... lKruse.jpg

masase
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 2040
Blev medlem: 31 juli 2005, 21:48
Ort: Amsterdam

Re: Felaktig ålder i Amerikansk folkräkning?

Inlägg av masase » 4 januari 2014, 17:44

Folkräkningen i USA fungerade inte som i Sverige där den lokala kyrkan hade god koll på som församling.

I USA så korttidsanställer staten en hiskelig massa människor i några månader var tionde år för att gå ut och räkna innevånarna. Processen skedde på ett språk som svenskarna inte kunde mer än hjälpligt och i många fall så lät man nog den i byn som kunde engelska bäst fylla i blanketterna eller svara på frågorna och det var inte självklart att allt blev exakt rätt. Det finns en lång rad möjliga felkällor i den amerikanska folkräkningen.

Skriv svar