Kyrkoböcker brann upp

Diskussioner kring släktforskning.
Skriv svar
Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11860
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Kyrkoböcker brann upp

Inlägg av Stefan Lundgren » 20 juli 2005, 17:59

Nu har jag ändrat om lite.

Men det har förekommit att kyrkor har brunnit ner och därmed så har kyrkoböcker gått förlorade. Det finns knep att får reda på vad som har hänt sina släktingar eller om man gör en undersökning kring exempelvis migration eller demografi. På Skatteverkets hemsida finns det en förteckning över församlingar som har funnits i Sverige. Där kan man får information om vad som finns i arkiven och likaså i den nationella databasen på internet. En av de drabbade socknarna är den halländska Våxtorp(Voxtorp) vars kyrkoarkiv blev förstörd i samband med en brand 1869.

Knepet är om man känner till hur de demografiska aspekterna har varit för en socken är att med hjälp av kända data göra en beräkning för att får någotlunda bild på det historiska förloppet. Men metoden är också lite osäker p g a att man inte kommer åt det riktiga händelseförloppet. Det har gjorts försök tidigare, bl a i England av Schofield/Wrigley som rekonstrukterade Englands befolkning genom en baklängesräkning från år 1800 till 1500-talet. Enligt vad Sune Åkerman skrev en gång så är denna metod nödvändig för att få fram relevanta siffror till en rekonstruktion. Men det är alltid svårt att göra en enhetlig bild med hjälp av födslar, dop och dödsfall. Likaså är att med hjälp av mantalslängder eller de längder som upptogs i samband med Älvborgs lösen, fast i enhetlig så går det att göra exempelvis hushållsstorlekar med hjälp av de längder som finns tillgängliga, eftersom dessa förvarades också av harädsrätterna.

Likaså gäller det för exempelvis släktforskning att man med hjälp av dom- och tankeböcker får uppgifter om släktingar. Om kyrkoboken har brunnit upp så kan man alltid försöka lita sig på det som står i domböckerna. I stort sett alla hamnade i dessa böcker under 1500- och 1600-talet och det var inte enbart brottrelaterade händelser, utan det var också tvister som normalt inträffade under olika människors livstid.

Stefan

Targenor
Medlem
Inlägg: 122
Blev medlem: 17 november 2005, 08:50
Ort: Sollefteå
Kontakt:

Inlägg av Targenor » 26 december 2006, 00:50

Edsele kyrkböcker ska också ha brunnit upp , om ja minns rätt , men dessa ska ha blivit återställda någorlunda tack vare en duktig forskare som gått igenom domböckerna

Marita Persson
Ny medlem
Inlägg: 11
Blev medlem: 28 december 2006, 21:20
Ort: Främmestad
Kontakt:

Inlägg av Marita Persson » 28 december 2006, 21:44

Hej!

Vid luckor i kyrkoböckerna är domböcker och mantalslängder ovärdeliga. Dessutom ger domböckerna mycket kunskap om hur livet var förr och man får ju ett antal mustiga historier att berätta om för släkten!

Den som vill får gärna kika på min hemsida http://www.domboksforskning.se . Det är en sida med tips, ideér och länkar för domboksforskare, släktforskare och andra historiskt intresserade. Sidan innehåller också sammanfattningar av äldre lagar (vad som gällde och när lagen förändrades).

Mvh Marita

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11860
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 24 maj 2007, 17:15

Targenor skrev:Edsele kyrkböcker ska också ha brunnit upp , om ja minns rätt , men dessa ska ha blivit återställda någorlunda tack vare en duktig forskare som gått igenom domböckerna
På Riksskatteverkets hemsida finns förteckning Sveriges församlingar genom tiderna och där står det nämnt vilka kyrkor eller kyrkböcker som har brunnit upp.

Stefan

Skriv svar