Solsten

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Solsten

Inlägg av Marcus » 08 mar 2013 10:46

En så kallad islandsspat (även islandskristall) som påträffats i ett förlist skepp kan vara en solsten liknande dem som påstås ha använts av vikingar vid navigering på haven när solen lyste med sin frånvaro.
Ett forskarlag från universitetet i franska Rennes håller för troligt att kristallfyndet – som gjorts i ett brittiskt skepp som 1592 gick till botten utanför ön Alderney i Engelska kanalen – är ett exempel på den riktningsvisare som var i bruk hundratals år innan den magnetiska kompassen gjorde sitt intåg inom sjöfarten, skriver brittiska etermediebolaget BBC på sin nyhetssajt.
Islandsspaten har egenskapen att den polariserar ljus. Den går därmed att använda för att avgöra hur solen står på en så gott som helt molntäckt himmel, vilket ger sjöfafaren hjälp att ta ut rätt riktning.
Många forskare – men inte alla – stöder uppfattningen att solstenen var ett hjälpmedel som ledde vikingarna rätt på världshaven.
Det finns dock ingen intakt solsten från vikingatid bevarad. Vaga referenser i vikingalegender ger däremot stöd för dess funktion, skriver BBC.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kris ... tida-skepp

/Marcus

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Re: Solsten

Inlägg av Hexmaster » 08 mar 2013 11:14

DN skrev:Men vad hade då solstenen att göra på ett skepp från 1500-talet, en tid då kompassen definitivt var i bruk? Jo, forskare menar att den magnetiska kompassen kom till korta på exempelvis fartyg som var bestyckade med kanoner i järn, en metall som ”förvirrade” nålen.
Faktiskt?


Men jag kan tänka mig envetna sjöbjörnar som muttrar om opålitliga nymodigheter. :-)

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 12779
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Solsten

Inlägg av Markus Holst » 08 mar 2013 12:37

Wikipedia-artikel om solsten ger inte vid handen om man känner till att solsten faktiskt har använts till navigering. Det verkar mest vara ett antagande att man skulle kunna använda den. Vet ni något mer?