Saabmuseet räddat

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Saabmuseet räddat

Inlägg av Marcus » 24 jan 2012 19:13

Glädjande nyheter.
Saabmuseet är räddat. Trollhättans kommun, Saab AB och Wallenbergstiftelsen satsar 28 miljoner kronor på att ta över verksamheten. Det övertygade konkursförvaltarna som gav klartecken på tisdagen.
Förvaltarna hade lagt ut museets bilar – några av dem oersättliga, andra ”bara” unika – för allmän budgivning. Risken var stor att samlingen skulle skingras över världen.
I Trollhättan, Saabs hemstad, skulle inget bli kvar.
Så illa blir det nu inte.
– Museet stannar där det är, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, före detta fackordförande på Saab och 1978 nyanställd bilbyggare som skruvade ihop den då nyintroducerade 900-serien.
– Vi hade lite bryderier när vi började prata om att ta över museet för vi visste att det skulle kosta en del. Men så kom det andra parter som också var intresserade och då gick det lättare.
Saab AB är bolaget som Saab Automobile växte fram ur, Wallenbergfamiljen var länge storägare. Nu är de och kommunen räddande änglar.
– Det har engagerat Trollhätteborna mycket, säger Åkerlund om museets framtid. Det är del av själen, del av industriarv. Dessutom drar det besökare till Trollhättan.
Driften ska delas mellan kommunen och Västra Götalandsregionen.
http://www.dn.se/ekonomi/saabmuseet-raddat

/Marcus

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3428
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Saabmuseet räddat

Inlägg av a81 » 27 jan 2012 17:49

Håller med, mycket glädjande nyheter. Det märkliga är dock varför Saab Automobile inte sedan tidigare lyft ut museet till en stiftelse eller så. För mig är det obegripligt att man riskerade museets existens på detta sätt.

Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 jan 2006 15:50
Ort: Göteborg

Re: Saabmuseet räddat

Inlägg av Wooster » 27 jan 2012 18:38

a81 skrev:Håller med, mycket glädjande nyheter. Det märkliga är dock varför Saab Automobile inte sedan tidigare lyft ut museet till en stiftelse eller så. För mig är det obegripligt att man riskerade museets existens på detta sätt.
Beror förmodligen på att man kommit på det alldeles för sent, kombinerat med att det skulle krävas en ganska stor stiftelseförmögenhet för att säkra driften.