Dataviruset fyller 25 år

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Dataviruset fyller 25 år

Inlägg av Marcus » 03 sep 2011 16:05

För exakt 25 år sedan skapades något som världen lätt kunde vara utan – det första dataviruset. Från att varit en tämligen oskyldig företeelse är datavirusen i dag kärnan i en kriminell bransch som omsätter miljarder.
Det första dataviruset i pc-världen hette Brain A och skapades av bröderna Basit och Amjad Farooq Alvi i Pakistan 1986. Det vet vi med säkerhet eftersom de, till skillnad från dagens cyberskurkar, var vänliga nog att skriva in såväl namn som bostadsort och telefonnummer i programkoden. Deras syfte med viruset var helt enkelt att peka på osäkerheten i dåtidens operativsystem MS DOS. Bröderna är i dag för övrigt bredbands- och mobiloperatörer i Pakistan.
Brain A följdes av flera virus som också var tämligen oskyldiga, men allt eftersom åren gick blev den skadliga programkoden allt farligare. I dag finns det avknoppningar till Brain A som heter maskar, trojaner, logiska bomber, spionprogram och keyloggers, allt med samlingsnamnet skadlig eller elak kod.
Om det första viruset skapades i en skrubb i Chamiran nära Lahore i Pakistan så är det i dag omöjligt att peka ut ett centrum för virusattackerna. De styrs från stater som förr tillhörde Sovjetunionen, från Kina och från många andra länder. Bakom attackerna står ofta kriminella nätverk som tjänar enorma pengar på att handla med stulna kreditkortsnummer och skicka ut skräppost, spam.
En förklaring till att datavirusen har fått sådan enorm spridning är just att de rör sig fritt över gränserna där polismyndigheterna ofta tvingas stanna.
– Samarbetet mellan polismän i olika länder fungerar mycket bra, det finns nog ingen polisiär verksamhet som är så lika över hela världen. Problemet är att IT-brott är en internationell företeelse medan lagstiftningarna är nationella och att politikerna alltid tänker nationellt, säger Anders Ahlqvist, chef för rikskriminalens IT-brottssektion.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/datavi ... ller-25-ar

/Marcus

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 4777
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Dataviruset fyller 25 år

Inlägg av LasseMaja » 07 sep 2011 14:30

En gång i tiden så fördes ju dessa vidare medelst diskett. Enklaste virusskyddet då var ju att man plockade bort diskettstationen på den PC som skulle brukas av många! 8-)

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Dataviruset fyller 25 år

Inlägg av Marcus » 07 sep 2011 17:37

Japp, det var både enkelt och väldigt effektivt. Vissa saker var faktiskt bättre förr ;-)

/Marcus