Ræddnings- och slæckningsfordon

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Ragnar Svedje
Medlem
Inlägg: 1157
Blev medlem: 30 mar 2005 13:00
Ort: Stavanger

Ræddnings- och slæckningsfordon

Inlägg av Ragnar Svedje » 18 mar 2011 07:26

Jag har sett TV-bilder på den ganska ineffektiva vattenbombningen av de fyra reaktorerna vid Fukushima kærnkraftsverk, och har några reflektioner.

Væstværlden har enormt avancerade och effektiva vapensystem av olika slag, faktiskt så avancerade att om någon ingenjør på 1960-talet fått dem berættade før sig hade han troligen avfærdat det som SF som aldrig kommer att bli verklighet.

Nær en helikopter slæpper sin last av 7 m3 vatten så ser det ut som en liten bråkdel faktiskt træffar reaktorn, och jag tænkter att ett riktigt japanskat skyfall under två timmar skulle vara mer effektivt før att kyla reaktorerna.

Varfør har ingen utvecklat en tung arbetshelikopter som ær radiostyrd och førarløs? Som kan fira ner vattentanken till 5-10 m øver reaktorn så att 90-95% av vattenlasten faktiskt træffar.

De japanska branbilarna med vattentank fick gøra halt 50 m från reaktorn pga strålningen. Likavæl finns det redan fordon i det svenska førsvaret (och sækert i det japanska också) som ær fullt utrustade før kemisk krigføring emd allt vad det innebær iform av 100% gastæt kupe med 100% sækra filter før inluft, och det vore en ganska smal sak før Scania att ta fram en "N-variant" av de brandbilar de levererar till olika brandførsvar, dær kupen ær strålningsskyddad i tillegg. Ett par sådana bilar hade kunnat køra skytteltrafik från nærmaste vattendepå och med høg precision levererat vatten før att kyla av reaktorerna (något som paradoxalt nog blivit enklare EFTER vætgasexplosionerna).

En naturkatastrof som blottlægger något som "ingen har tænkt på" ær tragisk, allrahelst om någon faktiskt "borde ha tænkt på det" vilket ær fallet i Fukushima. Men att ræddningsarbetarna skall førlora kampen om reaktorerna pga av brist på førhållandevis enkla hjælpmedel som vi sedan længe har teknologi før att bygga ær helt enkelt oførlåtligt.