Varför är grävmaskiner gula?

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 jan 2006 15:50
Ort: Göteborg

Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Wooster » 18 apr 2010 11:58

Har funderat en hel del kring den här frågan, även om den kanske är lite banal. Varför är grävmaskiner och andra tyngre anläggningmaskiner nästan alltid gula eller oranga? Är det bara tradition, eller finns det någon funktion bakom? Hur länge har de varit gula - det känns som att det är en rätt gammal grej, om man till exempel tänker på gamla bull dozrar.

Gul är ju en färg som bryter av väldigt bra och syns - uttryckningsfordon går ju mer och mer mot att ha gula inslag. Ambulanser har bytt grundfärg från vitt till gult och polisbilar och allt oftare också räddningstjänstens fordon har inslag av gult. Men då är färgen också fluorescerande, vilket den ju inte är på anläggningsmaskiner.

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Johan Matsson » 18 apr 2010 12:25

Det kan ju vara en designgrej likväl, eftersom alla maskiner tidigare varit gula använder man gult eftersom det antyder kvalitet. Även på engelska safety boots används ofta gula loggor och text på annars svart bakgrund. Även handtag på skruvmejslar och annat är ofta gula, särskillt mejslar på Bricolage i Frankrike. Doctor Martens kängor har också gult i sömmarna, image som antyder kneg. Det finns blåa grävmaskiner, ser de lika bra ut eller känns de billigare?

Fast det känns som om det från början måste varit för att de syns bättre vid vägarbeten t ex. Man reagerar ju på dem. En gul bulldozer mitt i körbanan bör man upptäcka. Gult mot svart asfalt borde vara en bra kontrast. Finns också många brandgula grävare.

Även vissa militärplagg är brandgula på insidan för att kunna vändas ut och in om man blir vilse någonstans, flygjackor t ex kan se ut så. Kajaker, tält , visselpipor är ofta just brandgula av den orsaken.

Ljusvågorna har ett spektra där rött kommer först, 1000 någonting kelvingrader, sedan kommer orange och gult, något högre ljustemperatur, för att sedan avslutas med blått vilket är runt 10 000 kelvingrader + Detta upptäckte man då man upphettade järn.

Ögat är gammalt har genom evolutioner anpassat sig efter ljusvågorna så att rött ligger först i ögat och uppfattas som om det liggar framför allt annat. Av andra orsaker som jag inte orkar skriva har uppfattas bakgrunden i allt man ser som en blådassig röra och därför upfattas rött, brandgult och gult tidigare och starkare av de signalerna som når hjärnan först. Inte så konstigt kanske att det finns så många mogna frukter och bär i de färgerna.

Lite filosofi från min sida, det kan ju vara av helt abdra orsaker grävmaskiner är gula.
Senast redigerad av 3 Johan Matsson, redigerad totalt 18 gång.

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 02 apr 2008 12:52
Ort: Härnösand

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av lampros » 18 apr 2010 12:26

Gult med inslag av svart är bra varningsfärg, jämför getingar!

Antagligen är gult valt med tanke på detta. Gult syns bra, det gula fordonet blir en signal: fara, håll undan, extraordinär verksamhet pågår!

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Johan Matsson » 18 apr 2010 12:43

lampros skrev:Gult med inslag av svart är bra varningsfärg, jämför getingar!

Antagligen är gult valt med tanke på detta. Gult syns bra, det gula fordonet blir en signal: fara, håll undan, extraordinär verksamhet pågår!
Det också, vi som minns 70-talet kommer ihåg vägskylten för tvär kurva, långsmal och gul och svart, randig som en geting, nuförtiden är de väl blågula.

Annars är även de viktigaste svenska vägskyltarna, de som bör upptäckas i första hand som varningsskyltar gula och brandgula. De lite mindre viktiga går i grönt och blått.

JohnT
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 1911
Blev medlem: 04 maj 2002 13:44
Ort: Stockholm

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av JohnT » 18 apr 2010 12:53

Ja, rött var ju upptaget av brandkåren och färg är ju ett startkt varumärke,
(vi som minns televerksorange )

Allison chalmer valde "Persisk orange" enligt följande sägen
http://tractorman.20megsfree.com/about.html
According to Allis-Chalmers folklore, Tractor Division Manager Harry Merritt was visting California in the late 1920s when he came upon a sight that stopped him in his tracks.


He was amazed by acre upon acre of blooming wild poppies. He could see their vibrant orange color for miles. The story goes that the tractor man brought some poppies back to Milwaukee and asked the Pittsburgh Plate Glass Company to match their color. Merritt wanted his tractors painted in that beautiful poppy orange.


Allis-Chalmers made a series of color tests in various locations with different backgrounds. The Persian orange color was adopted in 1928 because it could always be distinguished from the landscape, even though the tractor might be covered with dirt and dust.
och jag hittade följande snipplet
CAT, CATERPILLAR, deras respektive logotyper, "Caterpillar Yellow" och "POWER EDGE" såväl som företagets och produkternas identitet som häri används, är varumärken för Caterpillar och får inte användas utan medgivande]
Men varför caterpillar är gula vet jag inte

Och när man surfar tillräckligt länge visar det sig att gult är mer än en färg:
http://www.fordson.se/phpBB2/viewtopic. ... 0762fd4a9f

cheerio
/John

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Johan Matsson » 18 apr 2010 13:16

Komplementfärger är också effektiva och då bakgrunden i ett landskap ofta är blågrön säger sig färgvalet på saker som bör upptäckas självklart. En brandgul flytväst på en blå sjö är det bästa exemplet.

Motsatsen är kamouflage. Då man kamouflagemålar ett ansikte skall man försöka ta bort känslan av ett ansikte så man får se opp lite, ögonhålor är naturligt mörka och näsan som sticker ut fångar ljus och uppfattas som ljusare, så man bör inte följa det med kamouflagefärgen utan göra mera tvärt om och skapa oordning.

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Johan Matsson » 18 apr 2010 13:24

Ytterligare en sak, ögat uppfattar ljust bättre än mörkt, varför gult kanske används istället för brandgult ibland även om rött och brandgult lägger sig aningen framför gult i ögat. Vägar reflekterar inte ljus lika bra som vatten därför är flyvästen alltid brandgul eller även ibland röd.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktionen
Inlägg: 28033
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Hans » 18 apr 2010 13:36

Intressant fråga, skalman - där man får svar på frågor man inte ens visste man hade.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 jan 2006 15:50
Ort: Göteborg

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Wooster » 18 apr 2010 14:42

Tack JohnT för länken om Allis-Chalmers sägnen. Även om den inte nödvändigtvis är sann i alla detaljer pekar det ju mot att åtminstone Allis-Chalmers valde sin färg mer av designskäl än av funktionalitet.

Samtidigt finns det ju en funktionalitet i den gula färgen, men spontant tänker jag att om det var just funktionen synbarhet man var ute efter skulle man ju addera en fluorescerande effekt, eller bryta av med kontrasterande färger. Och anläggningsmaskiner uppträder sällan i miljöer där deras närvaro kräver extra uppmärksamhet - deras arbetsfält är ju nästan alltid avspärrat.

Hade varit intressant att få reda på om Caterpillar var först med den gula färgen och därmed "trendsättaren" eller om också Caterpillar är en efterapare.

Johan Matsson
Medlem
Inlägg: 1000
Blev medlem: 27 jul 2003 14:41

Re: Varför är grävmaskiner gula?

Inlägg av Johan Matsson » 18 apr 2010 15:01

Ofta med såna saker är att det är båda delarna eller att man från början visste att men inte varför. Fast med inhägnade områden har du en poäng men flouroscerande effekter på stora ytor kan vara störande också.

Annars kan du ju dra i väg ett mail till den här snubben och fråga:
http://www.stefansmaskiner.se/

Han har ett museum, "Maskinerna som byggde Sverige". Fullt av gamla arbetsmaskiner av olika slag.