Ångmaskinspionjären

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Ångmaskinspionjären

Inlägg av Marcus » 22 jan 2010 08:18

Hade det inte varit för svenskarnas hejdlösa supande och statens dåliga ekonomi efter Gustav III:s krig mot Ryssland skulle Samuel Owen aldrig kommit till Stockholm, och Sveriges industrialisering skulle ha fördröjts åtminstone ett decennium.
Han kom som ett yrväder från brittiska öarna en dag år 1804. Ett decennium senare drev han Sveriges modernaste mekaniska verkstad och lärde upp unga arbetare i den nya tidens teknik.
Men otack är världens lön. Fyrtio år senare dog Samuel Owen utfattig sedan han tvingats i konkurs av avundsjuka svanska konkurrenter.
Resten av artikeln finns på http://www.nyteknik.se/popular_teknik/k ... 707309.ece

/Marcus

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Re: Ångmaskinspionjären

Inlägg av Donkeyman » 22 jan 2010 13:38

Boken om Samuel Owen som artikeln puffar för skall jag definitivt skaffa fortast möjligt.

Samuel Owen var uppenbarligen en väldigt duglig karl. Han började sin bana som helt utfattig dräng och jobbade sig upp. Genom att visa personlig duglighet blev han antagen som verkstadselev och fick sedan möjlighet att studera ingenjörskonst. Vilket ledde till att han med tiden blev en högt betrodd medarbetare.

Owen var en verklig pionjär i ångteknikens barndom. Men han var verksam även på andra fält. Han var helnykterist och startade de första nykterhetsföreningarna i Sverige. Han var dessutom djupt religiös och var grundläggare av de första Metodistförsamlingarna här i landet.