För att bibringa mina kollegor lite kultur så bjöd jag dem på lunch här. En grek, en italienska och en bulgariska tvingades äta bl.a. okokt mat och dricka sprit till - det kommer dröja länge innan de repar sig Bland smörrebröden som avnjöts ingick naturligtvis ett med pillede rejer och det fick mig att fundera.
Alla räkor kan ju inte vara handskalade - hur tusan sköts skalningen?
MVH
Hans
Räkor!
-
- Redaktör och stödjande medlem 2025
- Inlägg: 30278
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 12161
- Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
- Ort: Uppland
Det finns en maskin som rensar bort skalen och "benen", men det är bara livsmedelindustrier och större restauranger som har detta, annars rensar man bort skalen för hand. Lite historia bakom maskinen, så har den funnits i några år, vet inte när den först användes(men då måste den har varit klumpig).
Stefan
Stefan
-
- Saknad medlem †
- Inlägg: 3181
- Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
- Ort: Tromsø
För övrigt är det en dj***a skillnad på räkor och räkor. Världen runt finns hundratals med olika räkstammar, som visserligen är släkt med varandra men trots allt helt olika. Allt från de stora "prawns" som man hittar utanför Mocambique och Sydafrika vilka är 10-15 centimeter stora och ned till Limfjordsräkan som du lite överdrivet nästan måste ha förstoringsglas för att se.
Där jag bor har vi en stadig tillförsel med räkor från både Ishavet och fjordarna runt här omkring. Personligen tycker jag att ett kilo nykokta Lyngenräkor tillsammans med ett gott vitvin är smaskens..... Och här anses frysta räkor som i det närmaste oätliga. Industriräkor från Ishavet är osäljbara här. Vill man skilja en fryst räka från en färsk så kan man kika på antennerna. Frysta räkor har vanligen en eller flera av dessa knäckta. Medan färska räkor som är kokta för direkt konsumtion har hela antenner.
Där jag bor har vi en stadig tillförsel med räkor från både Ishavet och fjordarna runt här omkring. Personligen tycker jag att ett kilo nykokta Lyngenräkor tillsammans med ett gott vitvin är smaskens..... Och här anses frysta räkor som i det närmaste oätliga. Industriräkor från Ishavet är osäljbara här. Vill man skilja en fryst räka från en färsk så kan man kika på antennerna. Frysta räkor har vanligen en eller flera av dessa knäckta. Medan färska räkor som är kokta för direkt konsumtion har hela antenner.
-
- Tidigare medlem
- Inlägg: 4437
- Blev medlem: 20 jun 2002 12:51
- Ort: Sverige
-
- Medlem
- Inlägg: 5970
- Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
- Ort: Sverige
En trålning efter Per-Eriks ledtrådar gav Jonsson Shrimp Peeling Systems, där en viss Gregor Jonsson ihop med Frank Heurich uppfann räkskalningsmaskinen 1953: http://www.jonsson.com/history/Per-Erik Larsson skrev:När vi bodde i Deerfield, Illinois, 1970 (var en parvel då), så bodde vi granne med en herre som hette Gregor och var mångmiljonär eftersom han uppfann räkskalningsmaskinen.
Där kan man även begrunda hur räkskalningsmaskinen fungerar.
-
- Medlem
- Inlägg: 489
- Blev medlem: 24 aug 2005 08:08
- Ort: Stockholm
Synd att ens farfar inte kom på något sådant. Fiffig uppfinning måste jag säga men fixar den "småräkorna" som är vanligast här hemma, räkorna i Sarvi's film är mer Forrest Gump-aktiga ser det ut som? Maskinen kan enligt reklamen skala "...any size shrimp from 10/15 to 71/90" samt "Peel all warm water species, pond-raised or wild, freshwater or ocean shrimp" Större än kallvattenssmåräkor? Storleksklassifieringen har något med antal per viktenhet (pound?) att göra har jag för mig...?Jonsson Shrimp Peeling Systems
Här är förresten Jonsson Peeling System2:
1. Ta av huvudet. (Något som system1 inte klarar)
2. Riv loss mittendelen med tummen.
3. Tryck ut stjärten.
Mvh, Sören
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 2074
- Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
- Ort: Amsterdam
Re: Räkor!
Jag tillbringade tre sommrar hos Hållöfisk räkfabrik med att i huvudsak bemanna en räkskalningslina.Hans skrev: Alla räkor kan ju inte vara handskalade - hur tusan sköts skalningen?
Maskinerna vi hade där fungerade genom:
Räkorna tömms i ett kar och transporteras sedan via ett löpande band genom kokande vatten.
De kokta räkorna kläms mellan valsar i olika storlekar vilket krossar skalen och skiljer skalen från räkorna.
Räk och skalblandningen förs under sköljning via löpande band över ett skakbord försett med avlånga hål. Räkorna är bredare än skalresterna och stannar därför kvar medans skalresterna sköljs ner.
Räkorna matas ut på ett löpande band där ett gäng personer sitter och tar bort det sista skräpet för hand.
Det sistnämnda steget byttes ut mot en maskin som via digital optisk igenkänning kunde se skillnad på räk och skräp. Räk-skräp blandningen "kastades" över ett stort antal tryckluftsmunstycken och när skräp kom så puffade tryckluftsmunstycket till och blåste skräpet ner i en speciell skräpränna. Den maskinen minskade personalbehovet i det löpande bandet från 4-8 personer till en person.
-
- Saknad medlem †
- Inlägg: 10194
- Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
- Ort: Tjörn
Tack för den länken, liksom övrigas bidrag. Tänkte nästan att det måste vara en maskinell procedur det där, men hade ingen aning om hur.Sarvi skrev:Där kan man även begrunda hur räkskalningsmaskinen fungerar.
(Illustrationen av Jonsson-systemet minus texter skulle bli en utmärkt quiz-fråga...)
-
- Redaktör och stödjande medlem 2025
- Inlägg: 30278
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes