Svensk ost

Diskussioner kring teknikens utveckling genom tiderna och dess inverkan på vår historia.
Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2767
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Svensk ost

Inlägg av a81 » 01 apr 2022 22:38

Man läser ofta att den svenska osten Svecia har rötter tillbaka till 1200-talet. Även Prästosten har rötter långt tillbaka i tiden. Dock läste jag detta på Wikipedia:

Dessa ostar var dock inte alls några grynpipiga ostar som dagens prästost. Först 1786 tillverkades de första grynpipiga ostarna efter schweizisk förebild på Marsvinsholm i Skåne och omkring 1820 började den nya osttillverkningstekniken sprida sig till Västergötland.

Se: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4stost

Om Prästosten och Sveciaosten(?) inte var grynpipiga före sent 1700-tal, vad var det då för sorts ost? Rundpipiga ostar (jfr Herrgård och Grevé) har man också bara gjorts sedan sent 1700-tal i Sverige. Hur såg svensk hårdost ut före 1700-talets slut? Om den inte var varken grynpipig eller rundpipig, så bör det ha haft tät struktur:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Textur_(ost)

Såg alltså en svensk ost för 300 år sedan ut mer som Gouda eller Cheddar?

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3609
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 05 apr 2022 04:43

Jag undrar om det ens går att veta. Det är sällan som man hittar gamla ostar, och författare skriver inte så mycket om dem.
Senast redigerad av 1 koroshiya, redigerad totalt 5 gånger.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 26542
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 05 apr 2022 10:30

Snabbtrålen gav: https://www.arla.se/artiklar/ostens-his ... 00%2Dtalet.
https://www.falbygdensost.se/inspiratio ... -ursprung/
http://ostmanifest.se/?page_id=46

Gillar skarpt Västerbotten och en av anledningarna till att jag emigrerade var Hushålls.

MVH

Hans

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48100
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Svensk ost

Inlägg av varjag » 05 apr 2022 11:52

En fråga bortom svensk........

Norsk Jarlsberg-ost har ju alltid varit smaklig - men häromdagen upptäckte jag att den Jarlsberg jag köper här var Amerikansk! Made in USA......

Hars norska Jarlsberg sålts eller vad ?????


undrar - Varjag

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 26542
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 05 apr 2022 12:16

Chefen heter Gunnar Hovland men osten görs i en bunt olika länder om jag förstår det rätt: https://www.jarlsberg.com/contact

MVH

Hans

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3609
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 05 apr 2022 13:24

En sak jag lärde mig vid en trålning är att di gamle använde ostar för att bygga järnvägar förut. Det stod tydligt om utgrävningar vid ostlänken.

(För varjag - https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostl%C3%A4nken . Det finns en västlänk också som ser helt stollig ut. https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4stl%C3%A4nken - den senare är mycket omdiskuterad i Göteborg.)

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 26542
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Svensk ost

Inlägg av Hans » 05 apr 2022 15:06

Var var det du bodde koroshiya?

MVH

Hans

Femtiotrean
Medlem
Inlägg: 5316
Blev medlem: 06 dec 2011 15:33

Re: Svensk ost

Inlägg av Femtiotrean » 05 apr 2022 16:49

varjag skrev:
05 apr 2022 11:52
Hars norska Jarlsberg sålts eller vad ?????
Jarlsberg-ost er en gautaler som er en mellomting mellom emmentaler (sveitserost) og gouda. Etter 1956 produseres Jarlsberg av TINE, og den ble registrert varemerke i 1972. Osten produseres også på lisens fra TINE i USA og Irland.
I 1961 begynte den første, forsiktige eksporten av Jarlsberg-ost. Per 2006 eksporterte TINE i alt 12 500 tonn Jarlsberg årlig fordelt på markeder i flere land. Dette utgjør 60 % av TINEs årlige samlede eksport.Utenfor Norge er forbruket størst i USA og Australia. Jarlsberg er i henhold til TINE den mest kjente og solgte importerte spesialosten i USA, og blir også produsert der av Alpine Cheese i Ohio, som ble kjøpt av TINE SA i 2012. Jarlsberg blir også produsert på lisens i Irland.
It's a damn fine cheese! För det priset får man kanske tredubbelt så mnga kilon av någon 15-procentigt billigost. men...

PS:
Eksport av TINE-produsert Jarlsberg-ost koster norske forbrukere nokså mye, ved at landbruksstøtte brukes til å subsidiere den eksporterte osten. I 2010 ble det eksportert 11 000 tonn ost, som samfunnsøkonomisk gav en kostnad på litt over en halv milliard kroner. Stortinget vedtok 19. januar 2016, etter forslag fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, å fase ut eksportsubsidiene innen 2020. Den norske forretningsmannen og redaktøren Trygve Hegnar hevder at eksport av Jarlsberg-ost i tidsrommet 1988-2016 har blitt subsidiert med rundt 40 milliarder kroner fra norske forbrukere og skattebetalere.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2767
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk ost

Inlägg av a81 » 05 apr 2022 20:38

Tycker ändå att det är intressant att man lyfter fram Sveciaosten (snarlik Prästosten) som medeltida, samtidigt som grynpipig ost inte har tillverkats mer än knappt 250 år i Sverige.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48100
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Svensk ost

Inlägg av varjag » 06 apr 2022 10:36

Tackar Hans & Femtiotrean för info !

Varjag

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3609
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Svensk ost

Inlägg av koroshiya » 06 apr 2022 20:12

a81 skrev:
05 apr 2022 20:38
Tycker ändå att det är intressant att man lyfter fram Sveciaosten (snarlik Prästosten) som medeltida, samtidigt som grynpipig ost inte har tillverkats mer än knappt 250 år i Sverige.
Jag tror inte man vet. Hade det funnits beskrivningar så hade man fått läsa dem. Olaus Magnus skriver om ost och han är vad jag vet den enda, och inget i hans text handlar om vilken typ av ost västgötarna gjorde, om jag minns rätt.

Det enda man kan utläsa är väl att Skaraborg och Falbygden har varit ett centrum för osttillverkning sedan åtminstone 1500-talet, och att det var kvinnor som gjorde dem.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2767
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Svensk ost

Inlägg av a81 » 07 apr 2022 17:32

Man vet väl inte exakt, men gissningsvis var svensk ost ganska lik den i övriga Nordeuropa. Gissningsvis var det ost med tät textur som:

Edamer: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Edam_cheese
Cheddar: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Cheddar
Gouda: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gouda_cheese

Se t.ex. den här cheddarliknade osten på en tavla från ca 1615: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Still_L ... d_Pretzels

Grynpipig (Prästost) och runpipig (Herrgårdsost) verkar vara schweiziska tekniker, som kom hit för lite drygt 200 år sedan.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11745
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: Svensk ost

Inlägg av Stefan Lundgren » 24 jul 2022 10:19

Faktakalendern 1997 hade ett litet lexikon om ostar och här nedan en liten sammanställning om ett urval av ostar.

Cheddar är världens mest kopierade ost och känd sedan 1500-talet.
Emmentaler är Schweiz äldsta ost och känd från romarriket.
Greve (har svårt att sätta dit apostrofen på iPhone) lanserades 1964.
Jarlsberg är av haivhårdtyp med drag av Gouda.
Prästost vars namn härrör från när prästen tog ut en tionde.
Hushållsost är från 1500-talet
Västerbotten härstammar från Burträsk och det var en mejerska som först gjorde den på 1860-talet.

Stefan