Kula och dank(e)

Diskussioner om språkhistoria, allmän språkvetenskap och den komparativa språkforskningen.
Skriv svar
Gutekrigaren
Medlem
Inlägg: 4120
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:38
Ort: Rom

Kula och dank(e)

Inlägg av Gutekrigaren » 22 november 2004, 10:09

Jag grunnade häromdagen på tyskans danke och svenskans synonym till kula (som i flipperkula), dank. Någon släktskap torde de ju ha, men vilken?

Mvh Petter

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 16 februari 2005, 20:31

SAOB skrev: ETYMOLOGI: [jfr sv. dial. dank, dånk. Ordet är sannol. till sitt ursprung vbalsbst. till danka (dånka), dingla, slänga hit och dit (se DANKA, v.1), o. betyder eg.: "ngt slankigt", "ngt som slänger l. svänger ostadigt hit o. dit". Namnet syftar då antingen därpå, att ifrågavarande ljus på grund af sin tunnhet icke kunna stå stadigt t. ex. i en stake, l. ock därpå, att de förr ofta plägade användas på det sätt, att de fastsmetades på väggen, hvarvid den nedre änden kom att hänga lös (o. dingla). Jfr sv. dial. dangling ( RIETZ) med samma bet., vbalsbst. till dangla (se DANGLA).
Den betydelse de tar upp är dock inte metallkulan utan ljusstumpen. Den andra betydelsen är att "slå dank", ursprunget skulle där vara detsamma.

En länk man inte kan vara utan:
SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Användarvisningsbild
Probstner
Medlem
Inlägg: 5179
Blev medlem: 18 oktober 2004, 09:05
Ort: Stockholm

Inlägg av Probstner » 16 februari 2005, 20:39

Dank verkar vara en dialektal variant av dagg, som i blydagg. Ordet tycks i svenskan först ha använts om ett straffredskap till sjöss, bestående av ett kort rep med knutar (senare tydligen också metallkulor). Ordets härledning okänd, men det finns i flera germanska och romanska språk i nordvästra Europa. Möjligen nederländskt ursprung.

Allt hämtat ur nätupplagan av Svenska Akademiens ordbok.

/ Probstner

Edit: så retligt att Hexmaster hann före!

Skriv svar