Hexmaster skrev:Avgjort dags att återuppliva denna trevliga tråd... Saxar från oumbärliga Avigsidan:
Magnus skrev:Jag tjuvlyssnade på ett samtal mellan två gymnasieelever på en restaurangutbildning i Uppsala. Någon omtänksam svensklärare hade tänkt anknyta språkstudierna till elevernas egna karaktärsämnen, och förhoppningsvis därmed till deras personliga intressen, genom att låta dem ta reda på etymologin bakom vissa mat- och baktermer. En replik jag då hörde känns redan bevingad:
- Den som uppfann wienerbröna, hette han också Wienerbrön då? I efternamn alltså.
"Wienerbrön" har nog inte fått namnet efter någon sorts österrikisk kvinnlig anatomi heller...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Hahaha dumt!
En grej angående Wienerbröden är att många tror att de kommer från Wien. Eller har ursprung i Wien.
I Wien så kallar man Wienerbröd för Kopenhager eller något liknande (vad nu köpenhamn heter på tyska).
Wienerbröden är en nästan helt dansk/nordisk uppfinning. Anledningen till att brödet fått sitt namn beror på
degen man använder. Den feta, smördegen som man viker många gånger om, för att få frasiga wienerbröd kallas
nämligen för Wienerdeg av konditor och patisseri-folk är det enda som har ursprung i den Österrikiska huvudstaden.
Varifrån Wienerkorven, som kallas för Frankfurter i resten av världen fått sitt Wienska epitet är dock ett mysterium.