En tur till Skåneland

Berättelser om historiska sevärdheter och resor i historiens fotspår.
Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 479
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

En tur till Skåneland

Inlägg av Borussia » 20 jul 2021 16:19

Kom för några dagar sedan hem från en femdagars tur tillsammans med tanten till Skåneland. Åkte med egen bil på morgonen från Värmland och var framme i Lund på sena eftermiddagen. Brukar inte ha något emot att bila men vägen över Dalslandslätten och ner mot Göteborg är förbaskat dryg och inte rolig nånstans. Första anhalt fick bli Hovs hallar i närheten av Båstad, dramatiska klippformationer och en och annan bunker från Skånelinjen att betrakta. Hade även tänkt att stanna till vid Beredskapsmuseet i Djurmossa utanför Helsingborg, men värmen och klockan samt att tanten tycker WW2 är så där lagom kul (inte alls m.a.o.) gjorde att vi fick hoppa detta. I Lund blev det korta stopp vid Norra kyrkogården och Vipeholm. Ni vet den där f.d. anstalten för "sinnesslöa idioter" som under kriget utsattes för svältdöden.

Dag två lät vi bilen vila och Lund utforskades till fots. En mysig stad att ströva runt i med kanske domkyrkan som dess främsta varumärke. Tanten fick också sitt lystmäte med diverse shopping. Nästa dag var det den södra kusten som gällde, men först blev det ett kort stopp i Slottsparken, Malmö, där bomber släpptes under kriget. Längs kusten var det Skånelinjens bunkrar som stod i fokus plus att tanten fick hoppa i plurret. Gjorda lite korta stopp här och där med Smygehuk som slutpunkt för dagen.

Nästa dag var det Ystad och öster därom som gällde. Ystad var som Lund en lagom stad att strosa runt i, kanske mer turistig om ni frågar mig. Ales stenar hade jag kanske mer förväntningar på men utsikten var det inget fel på. Karl-Fredrik på Österlen fick också besök, mest för att tanten ville och inget annat. Örnahusen och Haväng hanns också med innan vi slog läger i Kristianstad. Nästa dag blev det "raka" vägen hem till Värmland. Sammanlagt blev det en intensiv resa där WW2 blandades med annat vilket kräver sin kock om det inte ska skära sig. Hade gärna stannat till vid lite fler bunkrar men man måste ibland kompromissa och känna av läget i bilen så att säga. Kul att uppleva Skåneland som jag annars endast besökt i idrottsliga och arbetsmässiga sammanhang. Förbaskat varmt var det också, vilket också kan vara ett bekymmer, ca 30 grader visade kvicksilvret.

Bifogar länkar till min hemsida på de WW2 platser som dokumenterades samt några bilder.

http://historicalsites.se/places/vipeholm/
http://historicalsites.se/places/lund/
http://historicalsites.se/places/malmo-slottsparken/
http://historicalsites.se/places/skanelinjen/
http://historicalsites.se/places/ornahusen/

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3977
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: En tur till Skåneland

Inlägg av koroshiya » 06 aug 2021 18:02

Man hinner se ganska mycket på bara några dagar.

Själv skulle jag bara titta på gamla kyrkor, runstenar och sådant, och det finns nog åtminstone fyra intressanta sådana semestrar i Sverige.

I många kulturbygder är det inte så långt mellan sevärdheterna. Mellan Husaby och Varnhem är det som exempel inte mer än 2-3 mil. Husaby är också en automatiserad sevärdhet, och öppen mest hela tiden. På samma vis är det i Östergötland där Vreta, Vadstena och Rök ligger inom fem mils avstånd.

Den största tidsåtgången är oftast att först ta sig till rätt landskap.