KZ

Berättelser om historiska sevärdheter och resor i historiens fotspår.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Probstner
Medlem
Inlägg: 5179
Blev medlem: 18 oktober 2004, 09:05
Ort: Stockholm

KZ

Inlägg av Probstner » 27 januari 2005, 22:58

Inspirerade av den dag som är följer nedan ett par rader om de koncentrationsläger jag besökt. Vänligen fyll på med fler läger, gärna med kommentarer om deras kvaliteter som mål för ett besök (drar mig för att skriva turistmål i ett sammanhang som detta).

Flossenbürg (Oberpfalz, Bayern, Tyskland): Beläget i en ödslig, kuperad gränstrakt mot Böhmen. Väl synliga spår efter det stenbrott som gjorde att lägret förlades här. Lägerområdet helt öppet för besök, naturligtvis gratis, sparsmakat med info. Flertalet fångbaracker jämnade med marken, enstaka platser markerade och beskrivna inkl ett litet museum. Vid sluttningen nedanför lägret några vakttorn bevarade liksom en krematoriebyggnad. Infarten ligger i själva orten, men lägrets bortre ände förlorar sig i den djupa, stilla skogen. Inte så anspråksfullt, men en mycket pietetsfull stämning.

Mauthausen (Oberösterreich, Österrike): Höjdläge ovanför Donauslätten med vidunderlig utsikt, mycket välbevarat med rader av baracker och flera utställningar (bl a om näraliggande slottet Hartheim, känt från eutanasiprogrammet). Trots inträdesbiljetter välbesökt. Likom i Flossenbürg är platsen vald p g a ett fortfarande bevarat stenbrott (inkl den branta trappan mellan brottet och lägret).

Ravensbrück (Brandenburg, Tyskland): "Kvinnoläger" i utkanten av lantortsstaden Fürstenberg i forna DDR (när jag besökte lägret huserade fortfarande sovjetiska armén i merparten av barackerna). Minnesvärda utställningar, tämligen välbesökt men inte så stort.

Terezín/Theresienstadt (Böhmen, Tjeckien): F d K.u.K.-fästning från 1700-talets andra hälft (som skydd mot Preussen efter Sjuårskriget), sedan K.u.K.-fängelse där bl a ärkehertig Franz Ferdinands mördare Gavrilo Princip satt. I de s k "lilla fästningen" museum efter det läger som låg där under kriget. Välförsett med en hel del att titta på. Själva staden intill (innanför imponerande kassematter från 1700-talet) var tyskarnas "mönsterghetto" och transfereringsort för judar från olika delar av Europa. Mycket folk i "lilla fästningen", tämligen ödsligt i den gamla klassicistiska fästningsstaden.

/ Probstner

Användarvisningsbild
Belisarius
Medlem
Inlägg: 5093
Blev medlem: 26 november 2004, 14:43
Ort: Utrikes

Inlägg av Belisarius » 28 januari 2005, 00:08

Sachsenhausen (Oranienburg, 35km norr om Berlin): Från 1936 (egentligen 1933 som KZ Oranienburg), ett "modell-läger" där SS tränade personal som sedan sändes till andra läger allteftersom de byggdes. Hade en mörk historia efter kriget också, eftersom ryssarna omvandlade lägret till "Specialläger 7 för politiska fångar" i augusti 1945. Mellan 1945 och 1950 satt ungefär 60 000 tyskar i lägret varav ungefär 12 000 tros ha dött av umbärandena. Det bleknar förstås i jämförelse med de uppåt 200 000 som dödades 1936-1945.

Många byggnader står kvar, två baracker har en permanent utställning och det finns även en utställning om åren 45-50. Vakttorn, porthus och sådant finns också kvar. Många utställningar är tillfälliga, och jag tror att de beslutat om en sanering och iordningsställande av en minnesplats men har inga detaljer.

Skriv svar