Ta en tripp till Hitler bunker

Berättelser om historiska sevärdheter och resor i historiens fotspår.
Olov
Medlem
Inlägg: 145
Blev medlem: 03 apr 2002 18:13
Ort: Stockholm

Ta en tripp till Hitler bunker

Inlägg av Olov » 01 jul 2002 19:06

Varit lite på semester i Belgien som i mångt och mycket är ett hemskt och ointressant land, förutom en sak: Dess historia sett ur en vinkel av det som diskuteras på detta utmärkta forum.

Jag vill härmed varmt rekommendera er som har vägarna till södra Belgien, att ta vägen förbi Brûly de-Pesche utanför Couvin nära den franska gränsen. Här finns ett suveränt och mycket ambitiöst museum av den anledningen att det var där Hitler hade sitt högkvarter under offensiven mot Frankrike i juni 1940.

Brûly de-Pesche är en by som alltid haft mellan 50-100 invånare utom just den där korta tiden sommaren 1940 då Hitler valde att lägga sitt högkvarter där. Kyrkan blev till biosalong med vattentorn(!) och gömd i en skogsdunge brevid byggdes fyra baracker som inhyste den lille mannen och hans stab. Självklart anläggdes ochså ett litet promenadstråk i skogen där Hitler, Göring, Himmler m m trampade omkring. Av barackerna finns det inget kvar men där Hitlers privata låg har de återbyggt dito som inhyser ett fotografiskt museum om tiden då Europas öde avgjorde i denna anspråkslösa by.

Fotoutställningen är mycket bra och filmen som visas om historien likså. Allt är översatt till engelska (något som en vuxen belgare knappt klarar av). Sen får man ströva fritt ute i skogen och se de små nationalromantiska strövområderna samt inte minst: Hitlers bunker. Självklart får man gå in i den. Den är dock på typ fyra kvadratmeter, men visst känner man historiens vingslag... ÅK DIT! Basta.

Kan väl avslutningsvis meddela att museet i Aywaille har brunnit ner och att WW2 avdelningen på Militärmuseet kommer bli något i weltklasse. Det sistnämda har nu efter en omfattande renovering börjat öppna, dock bara en sjättedel av den totala utställningsytan, men ändå... Men självklart har de inte översatt ett smack till engelska. Vore ju för mycket för ett av Belgiens största och stoltaste museer. Är dock på gång.

Olov

Användarvisningsbild
J von B
Medlem
Inlägg: 385
Blev medlem: 24 mar 2002 01:04
Ort: Göteborg

Inlägg av J von B » 01 jul 2002 19:37

Högkvarteret kallades först "Waldwiese" men när Hitler anlände ändrades namnet till "Wolfsschlucht". Såvitt jag vet så användes det som högkvarter enbart från 6 juni 1940 till 26 juni 1940 för att den 27 juni överföras till "Tannenberg" i Schwarzwald.

Mvh
/Johan

Olov
Medlem
Inlägg: 145
Blev medlem: 03 apr 2002 18:13
Ort: Stockholm

Inlägg av Olov » 03 jul 2002 07:18

J von B skrev:Högkvarteret kallades först "Waldwiese" men när Hitler anlände ändrades namnet till "Wolfsschlucht". Såvitt jag vet så användes det som högkvarter enbart från 6 juni 1940 till 26 juni 1940 för att den 27 juni överföras till "Tannenberg" i Schwarzwald.

Mvh
/Johan
Helt korrekt.

En rolig sak är att de fransk/belgiska partisanerna senare lade ett av sina läger ca 300 meter från "Wolfsschlucht" eftersom det var totalt övergivet och man räknade kallt med att det var ett av de sista ställerna tyskarna skulle leta på. Det var det också. Iskallt!

Olov

Julius Heide
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 05 jul 2002 08:05
Ort: Staden där Carl XIV Johan står; Norrköping

Inlägg av Julius Heide » 05 jul 2002 08:19

Jag skulle vilja rekomendera alla som har vägarna förbi västra Italien att ta en tur till Gustavlinjens starkaste fästning Monte Casino. Där finns ett museum där de har bevarat att skatter som tyskarna förslade ut samt fotogratfier från anfallen samt en del vapen tyskarna lämnade efter sig.