Birka i mälaren och friserna.

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Birka i mälaren och friserna.

Inlägg av Christer Samuelsson » 27 okt 2002 10:36

Egentligen skulle jag väl skriva ”Handelsplatsen på Björkö i Mälaren och friserna. På senare tid har jag i diverse debattforum stött på debattörer, som skriver att de anser att Birka grundlagts, eller rentav varit frisernas stad. Däremot har alldrig någon berättat varför man anser så. Det skulle vara intressant att få ta del av en sådan teori :?
Detta är f.ö. mitt första Skalmaninlägg.
Christer Samuelsson

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mar 2002 19:08
Ort: på Dal

Birka en federation

Inlägg av catshaman » 27 okt 2002 11:26

Välkommen Christer
Tja, vår Mälarguru ville ju först ha det som Svearikes vagga. Det vill säga Björn Ambrosiani hade läst sin Adam av Bremen och menade att det fanns bara en handelsplats i Östersjön i i princip och det var samtidigt Svearikets navel. Någon utgångstes måste man naturligtvis ha och den som sett Time Team (Phil) har sett hur man hinna beta av ett antal hypoteser innan man kommer till den sista.

.
Metoden var tidigare ungefär som när de bibliska arkeologerna går med Bibeln i handen och försöker bevisa vad som står i den. Numera väntar man med att dra slutsatser till man har material nog.
.
I dag är det inte Björns tes längre som gäller utan ett stort team från berörda länder dvs. Norra Europa har varit involverade i utgrävningarna och dragit slutsatser från fynden. Det finns en del utgivet på nätet och det finns flera böcker åtminstone på mitt bibliotek.
.
Det har naturligtvis blivit jämförande arkeologi där man jämfört Birka med andra kända handelsplatser i Balticum, Ryssland, Ribe, Dorestad = Frisien, Kaupang Norge, Köpingsvik Öland (Birka 2) Gotland och nu har man väl hittat några i Skåne ochså.
.
Det är möjligt att Dorestad har varit förebild till såväl Ribe som Birka men i vanlig ordning antar man att historien börjar med de äldsta fynden. Handel har man bedrivit sen urminnes på lämpliga platser. Det är bara fråga om omfattningen. Det nya med dessa nämnda är att de tydligen varit medvetet anlagda efter stadsplan och rätt omfattande.
.
Annars följer de samma mönster som urgamla städer att handelsmän från olika håll har bildat enklaver = stadsdelar på ett lämpligt ställe för handel. I samma veva uppstår behovet att kunna försvara sina lager och man inrättar förmodligen en gemensam garnison och försvarsverk. Till standarden hörde att man skulle ha en mur eller liknande runt stan och man anlade den gärna på en ö eller lätt försvarad plats.
.
Det är väl naturligt att "super-svearna" som inte har någon litterär historia sen börjar skapa ett Svearike några hundra år innan vi kan se att det finns något som liknar ett kungarike. Det ska finnas försvar, myntning, beskattning, gemensam ledare över området osv. innan man börjar tala om kungarike dvs. vid Knud I och halvbror Olof Skötkonungs tid runt 1000 AD. Birka upphörde då av flera skäl och handeln flyttade till Sigtuna.
.
Det finns åtskilliga bromsklotsar innan vi når fram till saklig historia. Idé- och religionsforskning låg på kristna Teologiska fakultetet fram till 1981 och det är som att sätta bocken som trädgårdsmästare. Sen har vi "götiska förbundet" som utmynnade i det stora slaget om Svearikets Vagga. Feltolkning av Eddalitteraturen har gjort sitt.
.

Allt utmynnar i att man sysslat med politik och fabrikation av lämplig historia i stället för utvärderingg av vi vet genom artefakter och en kritisk granskning av de få litterära källor vi har.
.
Alltså som svar på din fråga är det naturligtvis olika åsikter om hur man ska tolka de stumma lämningarna. Där det väl närmast är stadsplanen man jämför med frisernas Dorestad. Medan fynden då visar att det fanns hantverkare från olika håll och som arbetade med att framställa varor..
.
För min del går jag efter tesen att holm/ birke/ ornum var platser med speciella rättigheter och förekom långt innan Birka. Där kan man sen försöka ur fynden sluta sig till vad man sysslade med. Men organisationen var något sorts förbund och där handel var den gemensamma nämnaren. Handelsmän slås inte utan går samman. Salig Adam Smith guru för handelsmännen sa "Närsomhelst tre eller flera handelsmän viskar tillsamman kan man ana förbund eller konspiration för att gynna deras intressen"
ha det catshaman
.
PS. Vissa skribenter har man kunnat förstå som att man i Mälardalen inte haft förmåga/ intelligens att komma på en stadsplan. Andra menar att det varit en centralmakt som styrt det hela.
Frisiska mynt har man hittat på många håll i södra Skandinavien men det är ju inget bevis för att friserna styrt och ställt överallt. Det förefaller som om man vill använda hanseaternas modell på friserna. Men Hansan var något annat och mäktigare flera hundra år senare.
.
Nu hade ju även svealandet sen tusentals år haft kontakt med söderns tätorter och speciellt under romerska perioden. Städer hade man sett förr. Det är frågan om problemlösningar där det ofta bara finns en lösning och det är enklare att ta efter andra.
.
Det kan som sagt lika gärna ha varit att köpmän från ett antal andra delar av Östersjöområdet har kommit samman och bestämt och beställt ett antal hustomter. Det mesta talar för ett "plötsligt" planerat byggande medan en handelsplats som växer kanske inte följer nån plan.

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Birka och friserna

Inlägg av Christer Samuelsson » 28 okt 2002 22:36

Hej Catshaman.
Jag blir allmänt sur när jag får raljerande svar. Emellertid skall jag bortse från detta. Skriva kort som en kvällstidningsjournalist.
Supersvearna är förslagsvis bättre dokumentrade än supergötarna, (eller skall det vara supergoterna). Sveriges äldsta skrivna tidsdokument är tvivelsförutan våra runstenar. De är till sin stösta del ståendes i Uppland och Sörmland. Svenskt rekord i oläsbara runstenar, d.v.s. runristaren visste inte vad han ristade, har utan tvekan Västergötland. Man kan undra vad det står för!?
Det vore väl utmärkt om du kunde referera till litteratur av utländska författare i sammanhanget (the context) Birka - Friserna.
Det finns en hel del på nätet. Ingen tycker i princip samma sak, kan jag kostatera.
Att Birkas stadsplan skulle likna en del andra handelsstationers stadsplan tycker jag låter interessant. Kan du vara vänlig att ge lite källhänvisningar. Ja utifall detta inte skulle vara alldeles opassande i detta forum.
Alldeles utomordentligt vänligt
Christer Samuelsson

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mar 2002 19:08
Ort: på Dal

Inlägg av catshaman » 29 okt 2002 10:06

Aj, Aj, Aj Christer står jag på din fot
Jag är neutral mellan götar och supersvear. Därför får jag på käften av båda sidor och även av Bert Karlsson som inte tycker om att jag inte har något till övers för jenkar. Han har lovat att slå alla på käften som säger något ont om dem.
Sen kan du inte direktera hur jag skriver och du kan inte kommendera mig att vara springpojke åt dig.
.
Just i denna fråga om Birka och Svearikets navel tror jag nog att en sådär 8/10 av svenskarna utanför 08-området tycker att man i Mälardalen vill skapa ett Sverike som aldrig funnits även om noblessen gärna ser det. Det är precis som om andra landskap inte existerar och svearna vill sätta sig på dem.
.
Peder Svart (Gustav Vasas tid) berättar att Morabönderna slog sönder kröningsstenarna vid Mora därför datt de ville inte ha att nån jäv--- ställer sig ovanför dem på en sten. I ett demokratiskt land bör det väl ändock vara så att majoriteten har en viss rätt.
.
Jag tycker du ska bekväma dig till biblioteket och kolla på böcker om Birka och därbak brukar finns långa listor på källhänvisningar. Detta forum är väl knappast akademiskt utan vi diskuterar lite löst för att den som vill ha en överblick och kan sen söka djupare de vanliga vägarna. På Internet rekommenderar jag varmt sökmotorn GOOOOgle jag har själv 1190 URL bland närmare två miljarder. I många frågor kan man även söka efter litteratur. Om Birka har Ambrosiana & Co gett ut fler böcker och det är väl den närmaste källan.
.
Vad gäller stadsplaner är det svårt att avgöra om lösningen med raka gator och kvarter är tagen efter modell eller om det helt enkelt är den ende vettiga lösningen som även vanligt folk kan komma på själv. Städerna i forntiden var ofta omgivna av murar som skydd helt enkelt.
.
Sen kom man på att stadsförvaltningen/ templet behövde pengar och började ta skatt i porten ... precis som i våra medeltida städer. I Dorestad tog kejsar Karl skatt för "beskydd" vilket väl gjorde att friserna flyttade utanför hans område.
ha det catshaman

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Phnom Penh

Inlägg av Dan Koehl » 11 nov 2002 16:53

hej Christer, sitter inte nu så till att jag kan lämna källuppgifter eller andra fakta, men kortfattat verkar det som om friserna under sen vendeltid o senare dominerade östersjön, vad gäller sjöhandel.

De uppges på måmga håll som grundare av hedeby. Samtidigt har jag (pga av karl den stores elefant som dog i samband med mobilisering mot danske kung godfred) set uppgifter på att godfred grundade hedeby. Gissningsvis är det väls som storyn Biger jarl, Stockholm och och Lybeckhansan, Friserna gjorde jobbet, och Godfred fick äran....

Anledningarna till deras dominans kan ha varit många, men viktiga varför är väl bl.a. att deras kustremsa helatiden tagit emot knuffar från nya folk hela tiden (vandring västerut-norrut) sysn tydligt i expnsionen härifrån över havet, och de hade unikt nog, under tider när många germanstammar låg i krig mot Rom, de bästa relationer. Det finns dokumentationer om friser som är nere i Rom på (diplomatiska uppdrag jag snackar före år 1000) och har handelsförbindelser med Rom.

Det här gjorde dem kunniga och rika nog att kunna sköta östersjöhandeln, och fiifgt nog, understödda av rom och inte motarbetade. Bland de första romerska befälhavarna som rekar i nordeuropa bor som gärster hos friserna och rekar från deras båtar som mer effektivt klarar kuser och vikar. Ordet vik är ovanligt i tyskan men vanligt i frisiskholländska (och afrikaan, frisernas språk har lämnat stora spår i svenskan som bara kan tänkas gå tilbaka till den här tiden, och som trots tyska influensen från medeltiden är klar i ord som vik, skrot, prat mm där tyskan har andra ord.

De frisiska ocjh senare nordiska skeppen påminner en del om grekiska och romerska galärer och säkerligen är vikingarnas senare navigation och sjöexpansiva politik följden av deras skeppsbyggande, som , hur gärna man än vill, inte uppfanns i mälardalen. Säkert hade man dock redan under vendeltid kommit så långt att man tuvecklade egna detaljer, men impulsen kom från Rom via friserna. I Birka och på andra handelsplatser har man hittat särskilt rika gravar som varit frisiska, fråga mig inte hur man vet.

Handels termer för tyger mm, är än idag använda och från början frisiska, nu blev det långt, återkommer med lite mer fakta och källor. --Dan

Användarvisningsbild
UrsusRex
Medlem
Inlägg: 832
Blev medlem: 14 jun 2003 11:29
Ort: Stockholm

Inlägg av UrsusRex » 12 aug 2003 13:32

Robban skrev:försten....hör inte till asatron men tar upp det ändå, hur stårt var Birka igentligen....har ju hört och sett på bilder att det var en otroligt liten by..? :)
Jag tänkte bara lyfta fram birkatråden i ljuset för svar på Robbans fråga. :) Hur stort var Birka?

/B

Qristin
Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: 08 aug 2003 16:45
Ort: Jönköping

Inlägg av Qristin » 12 aug 2003 14:07

Jag har läst, kan det ha varit på Riksantikvarieämbetets hemsida...?, att det levde ca. 1000 bofasta i Birka. Vad de baserar dessa siffror på vet jag inte. Hur som helst så var ju Birka, i så fall, tämligen stort.

Användarvisningsbild
Naeira
Medlem
Inlägg: 44
Blev medlem: 15 jul 2003 17:22

Inlägg av Naeira » 12 aug 2003 18:05

UrsusRex skrev: Jag tänkte bara lyfta fram birkatråden i ljuset för svar på Robbans fråga. :) Hur stort var Birka?
/B
Storleksmässigt är ön idag 4 x 1,5 km men Mälaren var tydligen en del av Östersjön på vikingatiden så då var ön lite mindre. Det verkar inte som man riktigt vet hur stor själva staden var, jag var dit i somras och då uppskattade arkeologerna den till cirka 7 hektar men ön är långt ifrån färidutgrävd så den kan ha varit större.

Robban
Medlem
Inlägg: 312
Blev medlem: 25 jun 2003 18:58
Ort: gbg

Inlägg av Robban » 12 aug 2003 19:00

lästa på internet att det var 700 invånare....fast det ståg också att detta var under birkas "blomstringstid"....förstår inte vad som mennas med det men jaja... :)

Användarvisningsbild
D. Andersson
Medlem
Inlägg: 827
Blev medlem: 01 okt 2002 16:29
Ort: Katrineholm

Inlägg av D. Andersson » 13 aug 2003 15:02

Ja, gravutgrävningarna visar att Birka hade minst 700 invånare.

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Inlägg av Christer Samuelsson » 15 dec 2003 20:30

D. Andersson skrev:Ja, gravutgrävningarna visar att Birka hade minst 700 invånare.
Detta är en gammal nästan självdöd tråd, men jag tycker det finns anledning att ta upp den igen.
Sjuhundra innevånare alltså, som skall äta, vilket i sammanhanget är viktigt. Någonstans ifrån kommer käket. Är det från Holland eller kan det möjligen vara från landskapet runt omkring. Vad skulle fodras om landskapen runt denna handelsplats, som ju f.ö. verkar inhysa sjörövare i hög grad, skulle leverera mat till denna Frisiska stad.....
Tja Friserna vore nog tvugna att med maktmedel helt sonika sätta sig på området Runt Birka. Det finns knappast några bevis härför, hur skulle det egentligen gått till?
Christer S.

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Phnom Penh

Inlägg av Dan Koehl » 15 dec 2003 22:03

Christer Samuelsson skrev:Sjuhundra innevånare alltså, som skall äta, vilket i sammanhanget är viktigt. Någonstans ifrån kommer käket. Är det från Holland eller kan det möjligen vara från landskapet runt omkring. Vad skulle fodras om landskapen runt denna handelsplats, som ju f.ö. verkar inhysa sjörövare i hög grad, skulle leverera mat till denna Frisiska stad.....
Tja Friserna vore nog tvugna att med maktmedel helt sonika sätta sig på området Runt Birka.
Här håller jag inte med dig, jag tror att liksom man 400 år senare i Sverige kunde upprätta handelsstäder med utländskt styre, var det möjligt för de eventuella friserna att utveckla en handelsplats med beskydd av den svenske kungen. Och självfallet fanns ju redan en infrastruktur på plats, som kunde förse "staden" med förnödenheter.

En handelsplats har väl alltid varit en mötesplats där varor utväxlats, och det vore konstigt om olika sorters föda prompt måste fraktas från Holland för att förse handelsmännen med mat?

Under vendeltid verkar friserna föga miltärisktiska i sin karaktär, något som jag kanske fått om bakfoten, men jag uppfattar dem som smått unika i detta hänseende, de lägger ner mindre energi på anfallaskrig mot länder, och mer på diplomati och fredliga handelsförbindelser, vilken under denna eopk gör dem unikt stabila som handelspartner.

Att de som få germanska folk har stabila, fredliga handelsförbindelser med rom ger dem också en fjäder i hatten, de kan köpa och sälja varor direkt, och en svensk försäljare av skinn eller bärnsten behöver inte bli skinnad på priset av köpmän som avser försöka frakta varorna genom dåvarande germanska områden mm.

Deras dåvarande dominans på Östersjön slutligen, måste ha gjort dem mycket unika i nautisk kompetens, varför de kan ha leverat Know-how kring hur man bygger upp en handelsplats, garanterat frakterna med sina skepp, utgjort en resursrik handelspartner, och samtidigt inte utgjort något större hot mot värdlandet.

En köpman vill inte i princip hota ett lands välstånd, intervenera i deras interna politik eller behöva ha utgifter för militära styrkor, han vill bara göra goda vinster, och kontinuerligt öka omsättningen.

Detta borde ha passat en sveakonung som hand i handske, han kunde sitta på sin borg och räkna feta skattepengar, vilka efter att en del investerats i att träna och uprätthålla en bra här, vilken behövdes för handelsplatsens försvar, borde ha gynnat stadskassan.

Knappast var 100% av Birka borna (de 700) utländska, men kanske en 15%, vilka var specialiserade hantverkare eller köpmän?

Deras matbehov borde snarare ha varit en välkommen inkomstkälla för bönderna runt mälaren, även om säkert en och annan ost kan ha importerats även då?

Ett sådant scenario känns för mig borde trovärdigt och möjligt, men jag kan lite nu som förr stödja mig på några källor. Tyvärr.

Christer Samuelsson
Medlem
Inlägg: 844
Blev medlem: 25 okt 2002 15:49
Ort: Wilattunge

Inlägg av Christer Samuelsson » 16 dec 2003 00:42

Dan Koehl skrev:
Christer Samuelsson skrev:Sjuhundra innevånare alltså, som skall äta, vilket i sammanhanget är viktigt. Någonstans ifrån kommer käket. Är det från Holland eller kan det möjligen vara från landskapet runt omkring. Vad skulle fodras om landskapen runt denna handelsplats, som ju f.ö. verkar inhysa sjörövare i hög grad, skulle leverera mat till denna Frisiska stad.....
Tja Friserna vore nog tvugna att med maktmedel helt sonika sätta sig på området Runt Birka.
Här håller jag inte med dig, jag tror att liksom man 400 år senare i Sverige kunde upprätta handelsstäder med utländskt styre, var det möjligt för de eventuella friserna att utveckla en handelsplats med beskydd av den svenske kungen. Och självfallet fanns ju redan en infrastruktur på plats, som kunde förse "staden" med förnödenheter.
Detta blev så illa kort skrivet, att du kan väl inte annat än missförstå mej. Jag ser inga konstigheter i din beskrivning, men mången historieintresserad person anser detta vara en skall vi säja helt och hållet frisisk affär. En handelsplats kunde man vid denna tid anlägga litet hur som helst, om du förstår vad jag menar. Utan den sannolikt lokale småkungen eller t.o.m. småkungarnas samtycke och gillande, är handelsplatsen på Björkön en omöjlighet. Det är blott det jag menar.

Christer S.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 aug 2003 14:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 16 dec 2003 15:29

Eftersom tråden öppnats igen, så är det en formulering som jag är tveksam till:
Dan Coehl skrev:De frisiska ocjh senare nordiska skeppen påminner en del om grekiska och romerska galärer och säkerligen är vikingarnas senare navigation och sjöexpansiva politik följden av deras skeppsbyggande, som , hur gärna man än vill, inte uppfanns i mälardalen. Säkert hade man dock redan under vendeltid kommit så långt att man tuvecklade egna detaljer, men impulsen kom från Rom via friserna.
När Caesar nådde kanalen och Nordsjön, observerade olikheten hos romerska skepp och detta områdes skepp:
Their keels were considerably more flat than those of our own ships, that they might more easily weather shoals and ebb-tide. Their prows were very lofty, and their sterns were sililarly adapded to meet the force of waves and storms.
Caesars Gallic War citerad av Kevin Greene, The Achaeology of The Roman Economy, s.22

Ganska likt långskepp med andra ord, redan på 50-talet f.Kr. Och romarnas handelsskepp var då mer lika senare tiders koggar till storlek och funktion, än galärer. Så att skeppstypen var mer lokal än romersk är väl inte omöjligt..?

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 sep 2002 00:38
Ort: Phnom Penh

Inlägg av Dan Koehl » 16 dec 2003 20:36

Dûrion Annûndil skrev:Och romarnas handelsskepp var då mer lika senare tiders koggar till storlek och funktion, än galärer. Så att skeppstypen var mer lokal än romersk är väl inte omöjligt..?
Aha, detta är ju ett korrekt påpekande, även om det inte var romarnas handelskepp jag fram för allt avsåg.

Strålande! kan detta citat från Ceasar rentav vara den äldsta skrivna kommentaren om skandinaviskt båtbyggeri?