(Tillägg: redigeringar i blått)Christer Samuelsson skrev:Ursus Rex skriver:[...]Västgötakamraterna anser dock att detta haha skulle indikera att stenen skulle vara ett skämt. Det går absolut inte ihop tidsmässigt, eller under beaktande av tidslinjen, som en del skulle uttrycka det.UrsusRex skrev: [...]Ursprungligen stod den dock vid Hagund hundares tingsplats. Nu finns den på statens historiska museum i Sthlm.
Christer Samuelsson.
Jag har ingen åsikt om förfalskningar eller inte; kan dock nämna att Mac Key i Myten om Ubsola ägnar ett litet kapitel åt denna stenen.
Han konstaterar att det i kretsen kring Olof Rudbeck d.ä. och d.y. fanns en rad lustiga figurer, bl a en föregivet bevisad förfalskare vid namn Nils Rabenius (*) som blev präst efter en av Rudbecks släktningar i Munktorp 1676; som tecken på att de hade band till varandra.
Han listar initialerna till denn illustra samling och ser man på, det blir precis Frawadar.. eller hur det nu såg ut.
Haha.
Tillägg: mac Key redogör för kompisskaran:
Fredric Rotenburg, Wendela Rudbeck, Daniel Rudbeck, Nils Rabenius, samt "den verkligt skicklige konstnären A Holtzbom" ->
Fredric Rotenburg, Wendela, Rudbeck Daniel, Rabenius Nils, Holzbom A == F.R.W.R.D.R.N.H.A ha slagina
Hästen skulle alltså varit ristad av Holzbom, han (Key) ber oss särskilt lägga märke till att ryttaren tycks ha fötterna i en postition som kan tydas som stigbyglar, vilket inte skall ha förekommit så tidigt som på 500-talet.
(*) Rabenius har (enligt Key) "avslöjats som storförfalskare av genealogiska handlingar i avsikt att styrka sin egen härkomst från en uppdiktad släkt: Rabbe"
Hans tes mötte protester från riksantikvarien som sade att inskriften alls inte kunde ha varit tillverkad i slutet av 1600-talet. Till slut lyckas Key finna beviset (för RA ville inte berätta hur han visste att det inte var förfalskat), och det är då en avritning (som väl inte är alldeles tydlig - som nämndes ovan nånstans?) från början av 1600-talet - alltså väl utom räckhåll för Rudbecks-gänget?!?
Tillägg: Key finner att denna uppteckning måste ha gjorts av Jonas Haquini Rhezelius som på 1620-talet avbildade runstenar i Uppland. Key gick igenom Celsiska samlingen, och i R.555 hittade han ett kopparstick som svbildade stenen - men det var signerat I H och I L, 1620. De initialerna tyder han som Johannes Hadorph och Johan Leitz - som dock avbildade runstenar på 1680-talet.
Och misstänker därför att någon smusslat in kopparsticket i de äldre samlingarna för att ge sken av att de är äldre än de är!
Men om den avritats i början av 1600-talet så kan den åtminstone inte vara förfalskad i slutet av 1600-talet. Redigerat, struket felaktighet.
Vad gäller motivet så har man talat om att de mycket runda formerna hos ryttaren inte stämmer med andra bevarade bilder som återger nåt budskap från det första årtusendet efter Kristus. Det är väl i sig minst lika märkligt som själva runorna, kan tyckas. För att inte tala om skrivsättet, på en linje.
Hur blir tydnignen om man läser från höger till vänster, som de turkiska runorna tydligen kunde läsas?
/Wilmer T
... här skiner solen...