Svenska överbefälhavare 1914

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Skriv svar
Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Svenska överbefälhavare 1914

Inlägg av Johan Elisson » 26 juni 2003, 21:14

Jag skulle behöva information om vem som var befälhavare över...

*försvarsmakten (Chief of Staff)
*armén (Chief of Army)
*flottan (Chief of Navy)
*flygvapnet (Chief of Air Force)

...år 1914. Det är till modifikationen The Great War till spelet Hearts of Iron. Namnen inom parentes är de "befattningar" som spelet behöver.

Jag vet enbart så mycket att Sverige hade en generalstab, och troligen är det chefen för denna generalstab jag vill ha, samt cheferna för för underavdelningarna. Jag vet att försvarsmaktens överbefälhavare var kung Gustav V, men det borde även finnas någon annan.

/Johan

Användarvisningsbild
D. Andersson
Medlem
Inlägg: 827
Blev medlem: 1 oktober 2002, 17:29
Ort: Katrineholm

Re: Svenska överbefälhavare 1914

Inlägg av D. Andersson » 26 juni 2003, 21:40

http://www.flygvapnet.mil.se/ skrev:1925 års försvarsbeslut fattades i krigsledans tecken. Det innebar att Sverige fick ett självständigt flygvapen som ett av de tio första länderna i världen.
Vad jag förstått hade marinen en underavdelning och armén en underavdelning med flyg fram till 1925 då flyget blev självständigt.

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 3 juli 2003, 15:34

Ingen?

/Johan

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7625
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Inlägg av tyskaorden » 5 juli 2003, 12:22

Tänkte göra ett besök på Armémusei bibliotek under nästa vecka (om de inte har tagit semester vill säga), kan kolla om de har någon förteckning över den svenska arméledningen 1914.

Mvh
Marcus Karlsson alias tyskaorden

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 5 juli 2003, 14:14

Det skulle vara jättesnällt!

/Johan

Användarvisningsbild
cicero
Medlem
Inlägg: 479
Blev medlem: 23 mars 2002, 18:55
Ort: VästerGötland
Kontakt:

Inlägg av cicero » 5 juli 2003, 18:08

Jag håller på att plöja igenom "Det stora världskriget" av gen.major C.O. Nordensvan och Valdemar Langlet tryckt redan under ww1. Någonstans i nån av dessa tio band med finstilt text finns säker dessa uppgifter och när jag kommer dit lovar jag att ta upp tråden igen. Det besvärliga är att det finns inget index till dessa band och det gör det inte lättare att finna vad man söker.
Magnus

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7625
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Inlägg av tyskaorden » 7 juli 2003, 12:35

Hittade faktiskt halva svaret i min lista med riddare av Serafimerorden.

Den år 1913 till general befodrade Gustaf Fredrik Oscar Uggla (1846-1924) var under åren 1910-23 chef för H.M. Konungens stab. Utnämd till riddare av Serafimerorden 30 september 1914. General Uggla var även kommendör av norska S:t Olavsorden 1.kl samt kommendör med stora korset av Svärdsorden.

Den år 1910 till generallöjnant befodrade Knut Gillis Bildt (1854-1927) var under åren 1905-19 chef för Generalstaben. Uder åren 1905-08 var han även ledamot av riksdagens första kammare. Befodrad till general år 1919 och s.å. den 11 juli utnämnd till riddare av Serafimerorden. I likhet med general Uggla var han också kommendör med stora korset av Svärdsorden.

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 8 juli 2003, 00:21

Det var en komplicerad fråga, hurru!

Det enda formellt riktiga svaret torde vara:

"Överbefälhavare": Kungen
Chef för armén: Kungen
Chef för Marinen: Kungen
Chef för flygvapnet: fanns ej (flygvapnet, alltså).


Eftersom du knappast nöjer dig med det svaret måste man först bena ut vad som kan tänkas motsvara dessa poster. Jag tror att man gör det litet väl enkelt för sig med dina stabsförslag (fast det är väl enkelt du vill ha det - i detta fall :wink: ).

Jag börjar med att citera en sida om svenska försvarets historia:

"Armén och marinen uppvisade i ledningshänseende en mycket splittrad ansvarsbild, i det att olika befälhavare, funktioner och staber, ett fyrtiotal, var direkt underställda Kungl Majt. Något annat samordningsorgan mellan försvarsgrenarna än regeringen fanns inte i fred. I krig förutsattes att fälthären och motsvarande delar ur marinen skulle underställas en gemensam högste befälhavare."

Av detta kan vi dra två slutsatser:
- Någon motsvarighet till ÖB fanns överhuvudtaget inte, bortsett från Kungen (ÖB-posten inrättades för krigstid 1936, besattes 1939 i anledning av krigsutbrottet och utvidgades till att gälla även i fredtid 1942).
- Chefskapet för armén och marinen var ingalunda enhetligt och enkelt att definiera.

1914 är dessutom ett knepigt valt årtal, med tanke på att året innehöll både regeringskris, nyval, ny härordning och krigsutbrottet - så det som gällde i början av året var sannolikt i betydande grad ändrat i slutet av detsamma ...


För överblickbarhetens skull ska jag behandla försvarsgrenarna i var sitt inlägg. Jag återkommer.

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 8 juli 2003, 00:52

Armén

Jag börjar med att citera Nordisk Familjebok (uggleupplagan från 1904-26):

"Konungen för högsta befälet öfver krigsmakten, och näst honom är chefen för Landtförsvarsdepartementet (se d. o.), krigsministern (enligt särskildt förordnande, som ej kan ges, när han icke är krigsman), arméns befälhafvare, på samma gång han inför konungen föredrar alla ärenden, rörande krigsmakten till lands, sedan dessa blifvit behandlade i Landtförsvarsdepartementet (eller dess kommandoexpedition) och möjligen i Arméförvaltningen, som med sina fem departement utgör högsta myndighet i förvaltningshänseende."

Härav kan vi utläsa att Lantförsvarsministern (krigsministern) kan stå närmast under Kungen vad gäller befälsskap över krigsmakten. Detta är vad som står under Sverige (försvarsväsende) om armén. Om man ska tolka detta som att befälhavaren för armén står över befälhavaren över flottan är en aning oklart (för mig, åtminstone :wink: ). Hur som helst förutsätter detta dels särskilt förordnande (vilket måhända bara är aktuellt i krig?) och dels att krigsministern är militär.

Vem var då lantförsvarsminister 1914? Inte mindre än tre olika personer. 1911-14 satt Sveriges förste icke-militäre krigsminister på posten, nämligen David Bergström (lib). Han kan med andra ord inte ha utövat denna militära funktion. 1914 efter regeringskrisen tillträdde Hjalmar Hammarskjölds oberoende högerministär. Hans första stora ärende var försvarsfrågan, varför han satte sig själv också som krigsminister. När detta var klart och nya härordningen genomförd tillträdde så Emil Mörcke (1914-17) som krigsminister. Med tanke på att Första Världskriget utbröt i samma veva kan man väl misstänka att hans funktioner fick uttalat militär prägel.

Vad hade då generalstaben och dess chef för funktion? Vi läser igen i NordFam:

"Generalstab [- - -] Arméns högste befälhafvare har till sitt biträde en generalstabschef (chef för högkvarterets generalstab), som ständigt meddelar honom kännedom om allt, som angår krigsrörelserna, och som utfärdar hans befallningar samt vakar öfver deras verkställande. [- - -] I fredstid tjänstgöra vid de större truppenheternas stab vanligen så många generalstabsofficerare, som skola tillhöra dem i krig, den s. k. truppernas generalstab, under det att generalstabens alla återstående officerare samlas vid en station i landets hufvudstad, stora generalstaben 1. generalstabens hufvudstation, där de sysselsättas med alla de förarbeten, som erfordras, för att armén skall kunna användas i krig, såsom att utarbeta planer för dess mobilisering och sammandragande på olika krigsskådeplatser, att inhämta i militäriskt afseende viktiga underrättelser om främmande länder, att bereda sig för sin sysselsättning i krig o. s. v. Generalstaben skall dessutom utveckla den krigsvetenskapliga bildningen inom armén och bearbeta landets krigshistoria, hvarjämte landets kartläggning för militäriskt ändamål merendels tillhör densamma."

Det låter ungefär som de uppgifter de har även i tider med arméchef och ÖB (observera att generalstaben var arméns högsta stab - snarare än hela krigsmaktens).

Om du trots allt väljer denne som "Chief of Army" hette han 1905-19 Knut Bildt (son till förre statsministern Gillis Bildt som var farfars farfar till Carl Bildt).

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 8 juli 2003, 00:57

Man läs sig alltid något nytt på Skalman! Intressant läsning!

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 8 juli 2003, 01:38

Marinen

Återigen börjar vi med att citera NordFam:

"Marinen 1. sjöförsvaret omfattar (sedan 1902) flottan och kustartilleriet under gemensam öfverstyrelse. Denna utgöres under konungen af chefen för Sjöförsvarsdepartementet (se d. o.), Marinförvaltningen (se d. o.), inspektören af flottans öfningar till sjöss (se d. o.), marinöfverdirektören (se Marinförvaltningen och Mariningenjörkåren), marinöfverinten-denten (se Marinförvaltningen och Marinintendenturkåren), marinöfverläkaren (se Marinförvaltningen och M a r i n l ä-karkåren) samt chefen för kustartilleriet. Då konungen så bestämmer, utöfvar chefen för Sjö-försvarsdepartementet under konungen och i hans namn befälet öfver marinen."

Här blev det ännu mer komplicerat. Om vi börjar med sjöförsvarsministern, som "då konungen så bestämmer" för befälet för marinen (i Kungens ställe), var han under 1911-14, liksom lantförsvarsministern, civil (Jacob Larsson). Dessutom var hans efterträdare (Dan Broström, 1914-17) också civil, så där finner vi nog ingen marinbefälhavare.

Nästa post var marinförvaltningen och dess chef:

"Marinförvaltningen, förv., som intager det rum bland rikets ämbetsverk, hvilket Förvaltningen af sjöärendena (se d. o.) förut innehaft, utöfvar under K. M:t i tekniskt och ekonomiskt afseende öfverstyrelsen öfver rikets sjöförsvar. Ämbetsverket organiserades genom instr. af 7 dec. 1877 och har sedan omorganiserats genom instruktionerna af 10 juli 1884 och 20 nov. 1908; mellan dessa bägge år undergick organisationen mindre förändringar genom tillkomsten af nya afdelningar. Enligt 1908 års instr., med ändring 11 febr. 1910, utgöres M. af en chef af flaggmans eller kommendörs grad samt 9 ledamöter, nämligen 5 därtill förordnade officerare af regementsofficers grad, tillhörande fyra marinen och en fortifikationen, marinöfrerdirektören (se Mariningenjörkåren), marinöjrerintendenten (se Marinintendenturkåren), marinöfnerläkaren (se Marinläkarkåren) och marinöfverkommissarien."

Låter kanske inte riktigt som en marinchef, även om vissa av uppgifterna överensstämmer. Dock är han flaggman (amiralsperson) eller kommendör (kategorin därunder). Chef för Marinförvaltningen var hur som helst Gustaf Dyrssen.

Nästa post var så inspektören af flottans öfningar till sjöss:

"Inspektören af flottans öfningar till sjöss, officer af flaggmans grad, afsedd att i egenskap af högste befälhafvare efter skedd mobilisering likasom i allmänhet under fredstid föra befälet öfver kustflottan. I. skall f. ö. verkställa inspektion af fartyg och skolor till sjöss, som ej stå under hans befäl. Han biträdes af en stab, bestående af stabschef (regementsofficer) och adjutanter (kaptener eller löjtnanter), hvilka vid tjänstgöring till sjöss äro afsedda, den förre till flaggkapten och de senare till flaggadjutanter. Instruktion 7 okt. 1904."

Detta är uppenbarligen den som åtminstone för högsta befälet över kustflottan (den operativa enhet inom flottan som är obunden av lokala uppgifter). Posten som Inspektör av flottans övningar till sjöss innehades 1904-16 av Wilhelm Dyrssen (bror till Gustaf ovan). Han uppbar från 1914 (i och med krigsutbrottet) posten som Högste befälhavare över kustflottan, en funktion han också utövade första gången denna flotta samlades under ett befäl, nämligen i samband med unionskrisen 1904.

Så läser vi detta om Marinstaben:

"Marinstaben, som i fråga om marinen i hufvudsak motsvarar hvad Generalstaben är for armén, leder sitt ursprung från 1884, då i förnyadt reglemente för flottan bestämdes, att chefen för Sjöförsvarsdepartementet i rent militära frågor skulle biträdas af "chefen för Flottans stab", en högre sjöofficer, till hvars förfogande ställdes ett mindre antal kommendörkaptener, kaptener och löjtnanter vid flottan. Först genom k. kung. 29 maj 1896 fick "Flottans stab" fast organisation. Sedan Kustartilleriet 1902 upprättats och införlifvats med flottan samt båda någon tid därefter erhållit den gemensamma benämningen marinen, förändrades genom k. kung. 31 dec. 1907 Flottans stab till Marinstaben. De senaste bestämmelserna för dennas verksamhet i fredstid äro af 27 sept. 1911. Chefen, en inför K. M:t ansvarig flaggman eller kommendör, har till hufvudsakligt åliggande att efter samråd med inspektören af flottans öfningar till sjöss uppgöra förslag till instruktioner för flottans befälhafvare till sjöss; att granska inkommande års- och generalrapporter; att af ge förslag till författningar, reglementen och instruktioner för flottan, hvilka ej äro af ekonomisk art, förslag till tjänstgöringstider för marinens värnpliktiga och till flottans öfningar m. m"

En av formuleringarna som är intressanta i sammanhanget är "i samråd med inspektören af flottans öfningar till sjöss". Uppgifterna är alltså inte entydigt överordnade, men däremot mer inriktade på traditionella stabsuppgifter. Chef för marinstaben 1913-16 var i vilket fall som helst Ludvig Sidner.

Övriga enheter som nämns i avsnittet om marinen ovan är avgjort mer administrativa (utom chefen för kustartilleriet, som 1909-24 var Herman Wrangel).

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 8 juli 2003, 01:58

Flyget

Något separat flygvapen inrättades inte i Sverige förrän 1926 (genom beslut 1925). Före dess bestod krigsmakten flygväsen av två helt separata avdelningar, arméns och marinens flygväsen.

Det första militära flygförbandet organiserades 1912. Det lades under Kungliga Fälttelegrafkåren (sedermera signalregemente) och hade två flygplan. Samma år startades också den flygskola av Carl Cederström ("Flygbaronen") som året därpå blev militär: Arméflygskolan. Om man vill kalla honom (som chef för denna) eller chefen för Kungl Fälttelegrafkåren för chef för arméns flygväsen är väl kanske en smaksak. Dock har jag inte hittat vem som var chef för det senare 1914. 1915 utnämndes dock Karl Amundson (sedermera vår förste flygvapenchef) till chef för Fälttelegrafkåren. 1916 organiseras Kungliga Fälttelegrafkårens flygavdelning om till Flygkompaniet (fortfarande under Fälttelegrafkåren) och får en chef vid namn Kapten Ernst Fogman. Där har vi kanske den förste egentlige "arméflygchefen".

1913 får också marinen en flygskola, med löjtnant Olle Dahlbeck som chef. 1914 har Marinens flygväsende uppenbarligen blivit tillräckligt utbildat för att ha en egen chef, Kommendörkapten Gunnar Unger, så där har vi en klar chefsperson åtminstone, för 1914 ...

Tilläggas kan att armén disponerade fyra flygplan och marinen fem vid första världskrigets utbrott. Under krigets gång anskaffas mer än femtio ytterligare.

Den som vill läsa mer om flygets pionjärtid i Sverige kan prova följande kronologi: http://www.sff.n.se/kronologi/1910-1919.PDF.

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 8 juli 2003, 02:38

tyskaorden skrev:Den år 1913 till general befodrade Gustaf Fredrik Oscar Uggla (1846-1924) var under åren 1910-23 chef för H.M. Konungens stab.
Detta gällde alltså konungens egen stab (officerare anställda som adjutanter hos konungen). Uggla var chef för andra Andra arméfördelningen fram till 1913 när han avgick ur aktiv tjänst. Befordran till general brukade i allmänhet komma just när man avgick ur aktiv tjänst.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7625
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Inlägg av tyskaorden » 8 juli 2003, 15:34

Det stämmer general Uggla var chef för konungens adjutanter. I och med att kungen var överbefälhavare så tyckte jag att denna post kan tillmätas viss betydelse i sammanhanget.

Angående marinen så var viceamiral Sidner nästan ensam av flottans officerare motståndare till de s.k. F-båtarna som senare blev pansarskeppen av Sverige-klass. Detta bör ha medfört att han inte stod på så god fot med Wilhelm Dyrssen, som var en av F-båtarnas största tillskyndare.

Viceamiral W. Dyrssen (1858-1929) frånträdde år 1916 posten som högste befälhavare över kustflottan och ersattes av konteramiralen (från 1917 viceamiralen) greve Carl August Ehrensvärd (1858-1944) som innehade posten till 1919. Dyrssen var sedan chef för Stockholms örlogsstation till sin pensionering 1923, då han erhöll amirals rang. På Gustaf V:s åttioårsdag 16 juni 1928 utnämndes han till riddare av Serafimerorden. Samma datum utnämdes även viceamiral greve C.A. Ehrensvärd till riddare av Serfimerorden. Greven blev sedan år 1923 chef för H.M. konungens stab.

Viceamiral Sidner trädde också han tillbaka från sin post som chef för marinstaben år 1916 och i hans ställe trädde konteramiralen (sedemera viceamiralen) Henning Vilhelm Mauritz von Krusenstierna (1862-1933). Viceamiral von Krusenstierna kvarstod på denna post till år 1927.

Skriv svar