Slaget vid Verdun

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
unmo300
Medlem
Inlägg: 2552
Blev medlem: 06 nov 2006 07:45
Ort: Libanon

Slaget vid Verdun

Inlägg av unmo300 » 21 feb 2016 21:42

100 år sedan Slaget vid Verdun startade https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Verdun
Rue Verdun Beirut.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 24836
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Hans » 21 feb 2016 22:39

Skall bli intressant med det nybyggda, verkar visst vara klart - http://memorial-verdun.fr/ - hoppas det inte blir som Bastogne men jag befarar det värsta.

MVH

Hans

Varulv
Medlem
Inlägg: 2940
Blev medlem: 03 apr 2004 07:38
Ort: Norge/Norway

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Varulv » 21 feb 2016 23:38

2,3 millioner soldater deltok i en av menneskehetens meste destruktive og umenneskelige slager - av disse var mellom 714,231 og 976,000 drept, skadet og savnet - mellom en tredjedel og halvpart av alle deltagende gav sitt blod, og i sist instans sitt liv, der. 162,000 franske og 143,000 tyske liv gikk tapt der - 300,000 døde. Det er også et av de meste fargeløse og fantasifattige slagene i historien hvor skyttergravskrigen gikk inn i en abnormal virkelighet få kunne makte å begripe, hvor tusener etter tusener var kastet ut i noe som må sies å være helvete på jorden, og som mange måter utgjør selveste ånden av Vestfronten under den første verdenskrigen. Flere hundretusener mistet livet på grunn som det ikke engangs var rommelig for alle disse, da frontlinjene knapt nok flyttet på seg i 303 dager. Likevel må det sies at det ikke er blodsutgytelsen eller lidelsene som hadde gjort Verdun svært bemerkende i verdenshistorien, for det er ansett for å være det første sanne materiellslag der den menneskelige faktoren kom i skyggen av krigsmateriellet og den moderne krigføringens destruktivitet. Det var svært sjeldent å komme på kloss hold der artilleriet drepte all liv. En beregning vist at opptil 1,37 million tonn hadde blitt sløst bort som artilleriammunisjon.

Verdunslaget var det første moderne slaget utkjempet i sann total krig. Derfor er Verdun blitt et symbol over den totale krigen hvor menneskeheten forsvant i en materiellkrig. Ennå var slaget ikke fantasieggende, for det bare besto av lidende mengder av tapre og plikttroe menn som satt som viljeløse brikker gjort til fanger prisgitt tilfeldighetene i deres skyttergravene og på de nakne, opprevne og dels ufremkommelige lendene som mer og mer var blitt en verden som ikke hørte hjemme på Jorden. Artilleristene på begge sider pøste løs med alt de hadde og har i en ustoppelig forsyning av ammunisjon til sine skytsene som bare oppnådde skapelsen av en dødsone hvor ingen levende kunne komme seg helskinnet gjennom, noe som aldri siden hadde blitt gjenskapt. For infanteristene var dette en prøvelse som i sannheten presset dem til det ytterste, man kom meget farefulle nært et moralsk sammenbrudd idet krigen var simpelt blitt altfor mye å utholde. Da Verdunslaget sluttet, hadde franskmennene vunnet - men det var i sannheten en pyrrhosseier, for man var ført på bristepunktet i vinteren 1916-1917, et metthetspunkt var nådde. Mens tyskerne deretter skulle bli striks defensivt anlagt og konsentrere seg om å slå ut de andre motstanderne i 1917, valgt franskmennene under Nivelle å prøve nok en gang - bare for å nesten tape krigen.

Verdun på mange måter satt et punktum på den grufulle skyttergravskrigens meste meningsløse fase, og som sammen med Sommeslaget utgjorde høydepunktet i den første verdenskrigen. Hvis det finnes et symbolsk eksempel som skulle illustrere vettløse sløsing av menneskeliv, enorm destruktivitet, nytteløshet i krig tross all lidelse og anstrengelse på tvers av alle grenser og grenseløs hensynsløshet - så er Verdun, sammen med Somme, det verste. I ett år hadde bare to enkelte slag sett over 700,000 døde ut av fire til fem millioner soldater.

Ördög
Medlem
Inlägg: 318
Blev medlem: 24 mar 2004 09:26
Ort: Helsingfors

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Ördög » 22 feb 2016 08:05


Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5522
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Lasse O » 22 feb 2016 09:46

Hans skrev:Skall bli intressant med det nybyggda, verkar visst vara klart - http://memorial-verdun.fr/ - hoppas det inte blir som Bastogne men jag befarar det värsta.
MVH
Hans
Bastogne är väl inte så illa? Jag var där för några år sedan och fann det hyfsat bra och efter ombyggnaden kan det väl inte ha blivit sämre?
http://www.bastognewarmuseum.be/home.html

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 24836
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Hans » 22 feb 2016 11:43

Bastogne var tidigare värt resan, numera bara en omväg. En massa interaktivt tjafs och filmsalar. Jag vill ha massor av pryttlar. Film och skärmar kan jag titta på hemma. Favoriten är Diekirch.

http://www.mnhm.net/cms/index.php/de/

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 6025
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av sonderling » 22 feb 2016 12:46

En massa interaktivt tjafs och filmsalar.
Håller med. Om man nu talar om museum rent generellt så har jag blivit besviken mer än en gång nuförtiden när jag går på museum och man inte får se några grejer utan bara skärmar med film m.m.
Jag är nog lite traditionell när det gäller museum. Det ska vara gamla fräna grejer och skelett i montrar. Men man får gärna bygga små modeller och dioramor också.

Sonderling

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 9777
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av sveahk » 23 feb 2016 17:00

Hans skrev:Bastogne var tidigare värt resan, numera bara en omväg. En massa interaktivt tjafs och filmsalar. Jag vill ha massor av pryttlar. Film och skärmar kan jag titta på hemma. Favoriten är Diekirch.
MVH

Hans
Nädu, Hans, Bastogne är fortfarande värt en resa! De mesta pryttlarna har försvunnit, ja, men de hittar nerdarna och förståsigpåarna på annat ställe, Diekirch passar där utmärkt! Men för smågrabbarna, de kommande generationerna och den ev. måttligt intresserade tanten, som hellre vill gå å shoppa, är dagens Bastogne-museum fina fisken.

Här förmedlas december 1944 både stämnings- och ödesfyllt, hörpunkter överallt, förmedlade av de som var med...den lilla grabben, modern, den tyske soldaten och hans amerikanska motsvarighet. Artefakter och dokument och plakat finns i spartanskt antal - just där de behövs för förståelse för det som hände.

Och så teater/filmlokalerna! Ljuset släcks, vi befinner oss i ett café i Bastogne...
DSC06248.jpg
Tyskarna ute på gatan är på gång, de flyr, vad händer, du beger dig ner i källaren - scenen sänks - bombkrevader, skott hörs, och så blir det tyst - du lyfts upp i caféet igen. På gatan rullar amerikanska pansar förbi, GIs tar över Bastogne med buller och bång!

Eller ute i skogen...
DSC06250.jpg
Du ligger i din grop, det är tyst, det är mörkt...och så plötsligt blixtljus mellan träder, flygplan dånar förbi, bomber, explosioner - en audiovisuell upplevelse som naturligtvis ligger långt ifrån det riktiga krigshelvetet, men ändå ruskar om dig tio gånger mer än de tusentals bössorna på de "gamla" museerna...
IMG_0177.jpg
Museer som naturligtvis också bör finnas, tacka tusan för det - som det här (bilden ovan) i Diekirch, Hans favorit, som komplementerar Bastogne utmärkt, så sant, så sant. Så båda behövs, och med dagens musealt försvinnande inkomster, lär i synnerhet de krigiska loppmarknadsmuseerna överväga - en lång tid framöver ! Om de nu överlever... :roll: - men det är ett annat kapitel !

För övrigt, inte vansinnigt långt ifrån den luxemburgiska gränsen i La-Roche-en-Ardennes i Belgien ligger det sevärda "Musée de la bataille des Ardennes", återigen ett av den gamla skolans museum, fullproppat till under taket med krigets alla mojänger, som den här nödvändigheten...
DSC_0226.jpg
Papier toilette de la resistance!
http://www.batarden.be/site/en.html

För att så till slut återvända till trådens titel, Slaget vid Verdun och det nya museet - det var absolut nödvändigt. Det gamla var insomnat, dammigt och lätt förvirrande, och medelpunkten i det museet var en stor statisk skrot- och soptipp...
DSC03566.jpg
Den gjorde ingen människa vare sig glad eller sorgsen - den gjorde ingenting!

Nu är jag färdig...

Mvh Hans K

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5522
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av Lasse O » 23 feb 2016 18:33

sveahk skrev: Nädu, Hans, Bastogne är fortfarande värt en resa! De mesta pryttlarna har försvunnit, ja, men de hittar nerdarna och förståsigpåarna på annat ställe, Diekirch passar där utmärkt! Men för smågrabbarna, de kommande generationerna och den ev. måttligt intresserade tanten, som hellre vill gå å shoppa, är dagens Bastogne-museum fina fisken.

Här förmedlas december 1944 både stämnings- och ödesfyllt, hörpunkter överallt, förmedlade av de som var med...den lilla grabben, modern, den tyske soldaten och hans amerikanska motsvarighet. Artefakter och dokument och plakat finns i spartanskt antal - just där de behövs för förståelse för det som hände.
Mvh Hans K
Instämmer med Sveahk fast mina erfarenheter av Bastognes museum är förstås innan ombyggnaden. Man fick en bandspelare och sedan strosa runt längs en bestämd rutt. Tog man sig tid så insåg åtminstone jag att museets ambition var att ge något till alla besökare, gammal som ung. Museet vill visa ett skeende och inte bara de tekniska attiraljer som var del av det. Därtill är Diekirch utmärkt som jag besökte av en slump.

Verdun
Naturligtvis bör man besöka Vaux, Fort Douaumont och Döde mannen (hur många vet hur platsen fått sitt namn?) men de bakre forten är också intressanta p g a att de är realivt oförstörda.
Min favorit är Fort De La Falouse där man får kunnig guidning. Ju mer Euro, desto bättre enegelska.

Den som planerar att besöka Verdun bör köpa den inplastade kartan i skala 1:25 000 som är 1,4 m * 1 m när den är utvecklad. Alla fort och andra viktiga platser m m är förstås inritade.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 9777
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Slaget vid Verdun

Inlägg av sveahk » 26 feb 2016 00:06

Den särgade jorden uppe på den Döde Mannen - 100 år efteråt, en naturvandring vars intryck ALDRIG kan efterbildas i ett museum...
DSC_0040-1.jpg
DSC_0053.jpg
"Det som skett på platser som denna(Le Mort-Homme) – eller i Auschwitz eller Katyn eller Hiroshima eller … – är något så oerhört att vi som lever idag nog aldrig kommer att förstå det, annat i en intellektuell mening. Minne är ord och ord är minne, men varken ord eller minne är kött. Att se platsen, att röra vid tinget är inte bara en metod att övertyga sig själv om att händelsen faktiskt ägt rum, utan också ett uttryck för ett desperat försök att upprätta en direkt förbindelse med den, att se ordets alltid lika flytande materia för en gång skull förvandlad till något fast."
Peter Englund

Hans K