NEP (Nya ekonomiska politiken)

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Användarvisningsbild
metmask
Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: 13 maj 2002 11:13
Ort: Sandviken

NEP (Nya ekonomiska politiken)

Inlägg av metmask » 25 aug 2002 12:40

någon som kan beskriva någorlunda utförligt hur den fungerade? För allt jag läst om den är att den fungerade bra tills det att allas vår fader Stalin avskaffade den...
Så, vad gick den ut på och hur fungerade den i samhället?

tack för mig

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 46360
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

The New Deal

Inlägg av varjag » 26 aug 2002 13:28

I detalj kan jag inte beskriva det.For statsfinans, ar fortfarande ettt amne som jag inte begriper. Men The New Deal - skapades genom 'krediter', m.a.o. istallet for att 'balansera' budgeten mellan statens inkomster och utgifter saa 'laanade staten' enorma belopp for att finansiera allmanna arbeten och 'faa igaang ekonomin'. Var i helsicke 'laanade' dom saa enorma summor? Som 'inte fanns' veckan fore? Jojomensan, bankerna 'skapade krediter'! Och va fan innebar det? Jo att bankerna med ett penndrag trollar fram 'pengar' som inte fanns igaar. Hade Sverige inte en bankkris for 10 aar sedan - som 'lostes'. Jo den lostes med mera 'krediter' - Roosevelt och hans New Deal - gjorde detsamma.

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Inlägg av Marcus » 26 aug 2002 13:37

Jag tror ni två pratar om två olika saker, NEP var det Lenin införde.

/Marcus

Användarvisningsbild
Maple
Ny medlem
Inlägg: 6
Blev medlem: 11 apr 2002 10:29

NEP

Inlägg av Maple » 26 aug 2002 17:03

NEP eller Novjaa Ekonomitsjeskaja Politika var den sk nya ekonomiska politik som var i kraft mellan 1921-1928. Den ersatte den hårdföra krigskommunismen som rått under fyra års inbördeskrig.

NEP innebar en eftergift mot privat handel och en begränsad marknadsekonomi. Det innebar bland annat en förbättring för bönderna som kunde sälja överskottet av sin produktion på lokala marknader. Efter ett par år skall överskottet på de privata marknaderna ha omsatt omkring en fjärdedel av den totala produktionen av spannmål.

NEP gick redan när den infördes på tvärs mot den ideologiska övertygelsen hos Lenin och bolshevikpartiet, men man insåg att den ekonomiska situationen i landet måste stabiliseras efter fyra års inbördeskrig om revolutionen överhuvudtaget skulle ha någon chans att överleva.

NEP var dödsdömd redan när den infördes. Bara ett decennium senare rådde massvält i Ukraina medan Stalin dumpade spannmålsskörden på världsmarknaden. Det var en fråga om prioriteringar. För att rädda revolutionen kunde till och med kaptialistiska metoder användas, men i termer av människoliv var revolutionen och dess överridare allt överordnat.

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2824
Blev medlem: 27 mar 2002 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 27 aug 2002 20:56

Bakgrunden till NEP var den s k krigskommunismen (1917-21), då man hade vidtagit bl a följande åtgärder:

- Socialisering av industrin.
- förbud mot privat handel (vilket icke desto mindre gav upphov till en svart marknad som stod för större delen av livsmedelsförsörjningen i städerna ...).
- planekonomi, under ledning av den nyinrättade myndigheten "Högsta ekonomiska rådet".
- försök att avskaffa penningekonomin, och därmed av pengar.
- tvångskonfiskering av böndernas skördar för att föda proletariatet.

Den sista punkten är intressant. Hur avskaffar man pengar? Jo, man gör dem värdelösa. Och hur gör man det? Man driver avsiktligt fram en hyperinflation. Följaktligen lyckades man driva upp priserna 100.000.000 gånger 1922 jämfört med 1913, bland annat genom att trycka enorma mängder sedlar, som översvämmade marknaden.

Följderna av dessa åtgärder var att industriproduktionen skrumpnade ihop (järnproduktionen var t ex 1920 2,4% av den 1913, hela industriproduktionen runt en fjärdedel), med varubrist och arbetslöshet som följd. Vidare minskade jordbruksproduktionen dramatiskt eftersom bönderna inte tjänade på att producera mer än till sitt eget behov, vilket orsakade allvarlig svält för miljontals människor. Dessutom tappade staten kontroll över ekonomin då allt större del av den fungerande handeln övergick till svarta marknaden. Och slutligen utbröt uppror över hela landet, inte minst bland svältande bönder. NEP var således på inget sätt ett ideologiskt betingat drag, utan bara en tillfällig reträtt för att lösa en akut totalkris, orsakad av tidigare ideologiskt betingade experiment.

NEP innebar följaktligen att man slutade konfiskera böndernas skördar, utan i stället tog en saftig (progressiv) skatt in natura (så småningom i pengar) av den, vilket åtminstone hade följden att mer skörd gav mer behållning. Nästa akutåtgärd var att man införde en guldmyntfot för att få stabilitet på den skenande valuten som man uppenbarligen i detta tidiga läge ännu inte kunde klara sig utan. Vidare tilläts en viss privat småföretagarverksamhet, medan staten behöll kontrollen över all viktig industri, banker, partihandel, utrikeshandel och kommunikationer.

Följderna av detta blev att jordbruksproduktionen så småningom (efter en förödande svältvåg 1921-22) återhämtade sig, medan industrin pga kapitalbrist och uteblivande investeringar från utlandet, endast mycket långsamt hämtade in av det den förlorat. Att NEP populärt i städerna utlästes som "Nya Exploateringen av Proletariatet" antyder kanske att man inte direkt uppnådde någon balans, och efter några års NEP hade också arbetslösheten bland industriarbetare ökat dramatiskt till över 25%.

Parallellt med att man lättade på trycket mot ekonomin, ökade man i gengäld på det politiska trycket, vilket ledde till förföljelser mot Ortodoxa Kyrkan, mot andra socialistiska konkurrentpartier, mot intelligentsian, samt stärkt censur och lagstiftning mot avvikande åsikter. Vanliga årgärder var avrättningar och koncentrationsläger.

NEP har ofta framställts i positiv dager, dels av borgerliga som gillar den för att den verkar mer liberal, dels av kommunister som tvingats erkänna att Stalin (som ju avskaffade NEP) var en buse, men gärna vill låta påskina att Lenin (som ju också genomförde krigskommunismen) dock var snäll ...
Maple skrev:Novjaa Ekonomitsjeskaja Politika
Nästan: Novaja Ekonomitjeskaja Politika