Schlieffenplanen.

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Skriv svar
Casanova
Utsparkad
Inlägg: 280
Blev medlem: 5 maj 2003, 12:48
Ort: Sverige

Schlieffenplanen.

Inlägg av Casanova » 27 december 2003, 13:14

Varför misslyckades Schlieffenplanen?

Användarvisningsbild
L. Josephson
Medlem
Inlägg: 1038
Blev medlem: 23 oktober 2002, 00:06
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av L. Josephson » 27 december 2003, 13:43

Schlieffenplanens (utarbetad av Alfred von Schlieffen) huvuddrag var att marschera genom Nederländerna och Belgien med huvudstyrkan för att inta Paris bakifrån, på så vis undvek man de franska befästningarna vid fransk-tyska gränsen och kunde anfalla Paris från två håll. För att detta skulle kunna genomföras var styrkefördelningen mellan högerflanken (som skulle gå genom Nederländerna och Belgien) och vänsterflanken (som skulle gå rakt mot Paris) Högerflanken bestod av en mycket större trupp än den som gjorde vänsterflanken.

När Alfred von Schlieffen dog så efterträddes han av Helmuth von Moltke som förändrade planen, så att höger- och vänsterflankerna blev ungefär lika stora, och högerflankens uppmarsch skulle endast gå genom Belgien och peka mer rakt mot Paris.

Som sagt, första planen var att gå runt Paris och attackera från två håll, medans Von Moltke's plan omarbetade version av planen var att anfalla rakt mot Paris och då låste sig fronten helt enkelt.

Schlieffenplanen 1905
Bild

Schlieffenplanen 1914
Bild

Joachim
Medlem
Inlägg: 395
Blev medlem: 16 mars 2003, 23:47
Ort: Stockholm

Inlägg av Joachim » 27 december 2003, 14:44

Det interessanta var att Franktike inte lärde sig utav den manövern.

Varför förstärkte man inte den remsan likt maginotlinjen. Det hade ju hänt årtionden innan att Tyskarna gick den vägen.

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 27 december 2003, 15:01

Joachim skrev:Det interessanta var att Franktike inte lärde sig utav den manövern.

Varför förstärkte man inte den remsan likt maginotlinjen. Det hade ju hänt årtionden innan att Tyskarna gick den vägen.
??? Menar du 1940 års fältåg? Fransmännen byggde ju Maginot linjen för att kunna frigöra förband för att kunna möta en andra Schlieffenplan med en massiv framstöt in i Belgien, den sk Plan D. Saken var bara den att tyska överkommandot bytte ut sin ursprungliga plan som gick ut på ett massivt anfall in i Belgien mot Mansteins mycket mer djärva och effektiva plan med ett anfall genom Ardennerna mot området Dinant-Meziers-Sedan. Det anfallet kom att träffa precis i gränsområdet mellan två franska armeer och dessutom i ett område försvarat främst av reserv divsioner av grupp B (nästan enbart äldre reservister).

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mars 2003, 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva
Kontakt:

Inlägg av Martin Lundvall » 27 december 2003, 15:02

Frankrike hade ju ett försvarssamarbete med Belgien som dock tog slut innan andra världskriget började. Det var alltså tänkt att Frankrike och Belgien skulle gå i krig tillsammans i ett eventuellt krig mot Tyskland. För det andra så hade det varit svårt att fortsätta bygga Maginotlinjen genom det franska låglandet. Dels hade det krävts mycket mer resurser och då terrängen inte var kuperad här. Dessutom så låg mycket av Frankrikes industrier här. Att bygga en försvarslinje genom en industriregion är inte så bra.

Det man nog hade kunnat göra var att bygga en del fort utspridda i terrängen lite här och där som hade kunnat fungera som motståndsfickor och hot mot flankerna. Att något sådant inte gjordes kan ju bero på att jag är helt ute och cyklar i min okvalificerad gissning eller att det inte fanns politisk vilja. Frankrike var politiskt svagt på 1930-talet.

/Martin

Användarvisningsbild
SuperPalle
Medlem
Inlägg: 1532
Blev medlem: 9 oktober 2002, 17:57
Ort: I19

Inlägg av SuperPalle » 27 december 2003, 15:27

Vill bara påpeka att planen nog inte skulle funkat i alla fall. Att gå runt Paris var smart men Paris var en stark befästning som man visste skulle vara sågott som ointaglig med dom små styrkor som skulle finnas bakom och framför den. Paris skulle skurit av dom förband som gickrunt från resten av armén och sedan skulle den tyska högerflankens saga vara slut. Att gå innanför Paris istället för utanför var nog trots allt klokt. Alfred von Schlieffen erkände själv denna svaghet.

Källa; John Keegan, första världskriget

Skriv svar