Polen och Ungerns förbindelser med det osmanska riket.

Diskussioner kring händelser under revolutionernas & imperialismens tid.
hilbert
Medlem
Inlägg: 2253
Blev medlem: 30 jun 2008 22:07

Polen och Ungerns förbindelser med det osmanska riket.

Inlägg av hilbert » 09 mar 2021 13:35

En intressant artikel av fd diplomaten Ingmar Karlsson , som sätter Kaczyńskis och Orbáns anti islamism i relief mot historien och de båda ländernas nära förbindelser med det osmanska riket.
Det här var helt nytt för mig, fascinerande läsning.

Bla kan man läsa följande:
Ungerska protestantiska styrkor ingick sedan i den osmanska armé som belägrade Wien och slogs tillbaka där 1683, ett slag som Viktor Orbán nu betraktar som Europas räddning trots att hans förfäder således slogs på de förlorande turkarnas sida.


https://www.dagensarena.se/essa/kaczyns ... emissbruk/

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1403
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Polen och Ungerns förbindelser med det osmanska riket.

Inlägg av StefanZ » 05 okt 2021 16:35

Ja. Det finns en bra serie deckare av Jason Godwin (som även skrev populärvetenskapliga böcker om Ottomanska riket), om eunucken Yasmin och hans vän den polske ambassadören. Som alltså blev ju de facto politisk flykting, men Stora Porten erkände honom fortfarande som den polske ambassadören. Och nu när han inte fick medel från sitt hemland, gav honom en liten men dock pension; dvs lägenhet, lön, omkostnader...

Om det var så på riktigt, eller "enbart" ritualen: Men var är den polske ambassdören? det återstår att se. Men kul och intressanta fakta är det ju.


I den citerade artikeln ser jag nämnas, att Polens och Litauens nationalskald; Adam Mickiewicz, som ju vid flera tillfällen försökt organisera polska befrielselegioner,
försökte också organisera en judisk legion...

Gjorde han detta av allmän välvilja, eftersom han visste hur man gjorde och var allmänt vidsynt, eller hade han något slags judiskt påbrå?
Hans föräldrar var bägge från adliga hem.