Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Diskussioner kring händelser under revolutionernas & imperialismens tid.
Skriv svar
Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Inlägg av Stefan » 18 mars 2015, 14:26

Läste nyss en polsk ungdomsbok i historiskt miljö, Napoleonkrigen och de polska soldaterna från Hertigdömet Warszawa som hjälpte Napoleon. Kavallerichocken vid Somossierra, stormning av Saragossa försvarad av Palafox och andra... Och lite annat. De framgångsrika bataljerna mot brittiska trupper dock ej nämnda.
Däremot många fina ord om de spanska reguljära trupperna som var både tappra och skickliga och höll väl stånd även mot de stridsvana franska generalerna. Till skillnad från vad t.ex. Forester antyder i sina böcker om Hornblower... Näms också ryssarna som var med och krigade mot Napoleon under dessa år.
Författaren ganska tydligt inspirerad av Sienkiewicz och hans historiska romaner om krigen på 1600-talen.

OK, till frågan. Handlingen börjar omedelbart efter slagen vid Jena och Austerlitz, som omnämns i förbigående. I förbigående nämns också att Napoleon,när han väl har vunnit och underkastat sig Österrikarna och Preussen, hemförlovar de svenska allierade trupperna. Han har nämligen en tendens att inte förlita sig på allierade utan hellre tvingar fram trupper ifrån de besegrade nationerna, förklaras det.
Polackerna är tydligen ett av hans få undantag - han gör sig besvär att skapa det polska fria hertigdöme, och får därmed tillgång till dess nyskapade armé, som är både lojal och slagkraftig, både kavalleriet och även infanteriet.

Jag visste inte att Sverige var aktivt med i Napolenkrigen ca 1805 - även om nu när jag skriver detta, minns jag att man hade en del kampanjer och stridigheter i Pommern vid ungefär den tidpunkten. Vet te.x några officerare som gjorde sig namn. Det är kanske detta krig som avsågs.
- Jag vet att man hade vissa äventyrligehter något senare också, under kronprins Bernadottes ledning, ca 1813. Men det är ett annat kapitel.

Hur som helst, är det någon som vet mera om dessa svenska kampanjer som Napoleons allierade runt 1805, vore jag tacksam för mera info!

Användarvisningsbild
CvD
Medlem
Inlägg: 5283
Blev medlem: 14 mars 2005, 20:49
Ort: Sydvästra Norge

Re: Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Inlägg av CvD » 18 mars 2015, 14:39

1805? Då var Gustav IV Adolf kung och han avskydde Napoleon. Dessutom var Sverige i krig med Frankrike från den 31 oktober 1805 dvs mer än en månad innan Austerlitz.

Har svårt att se hur svenska hjälptrupper skulle hamna på Napoleons sida när vi var i krig med samme Napoleon.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pommerska_ ... %80%931807

Tror det mer är författarens frihet som gjort att Sverige hamnade på motsatt sida i kriget.

/CvD

Användarvisningsbild
Gyps
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 18 september 2003, 23:12
Ort: Kopparbergs län

Re: Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Inlägg av Gyps » 18 mars 2015, 19:32

Förf kanske menar Royal-Suédois men det är ett franskt regemente som dessutom verkar ha upplösts 1791.

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Re: Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Inlägg av Stefan » 18 mars 2015, 23:50

CvD skrev:1805? Då var Gustav IV Adolf kung och han avskydde Napoleon. Dessutom var Sverige i krig med Frankrike från den 31 oktober 1805 dvs mer än en månad innan Austerlitz.

Har svårt att se hur svenska hjälptrupper skulle hamna på Napoleons sida när vi var i krig med samme Napoleon.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pommerska_ ... %80%931807

Tror det mer är författarens frihet som gjort att Sverige hamnade på motsatt sida i kriget.

/CvD
Tack för hjälpen. Jag misstänker att författaren fick något om bakfoten. Det var ju ganska rörigt.

Wikipedie-artikeln slutar nyckelstället med meningen: Det franska befälet gav svenskarna fritt avtåg.

Vilket ju stämmer ungefär med det som författaren ifråga sa.
Fast det är ju en viss skillnad på att avdanka en allierad som inte längre behövs, mot att underlåta att krossa en fiende som blivit sviken av allierade, utmanövrerad och hjälplös, och schangtillt nog låta dem avtåga ifred utan några större åthävor.

Intressant nog, detta fria avtåg som våra anfäder tilläts, bar säkert fröet till att Bernadotte kunde få bli svenskt kronprins så småningom... Det är stor skillnad från att vara motståndare och kanske rent av fiender, kontra att vara en hatad dödsfiende.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: Svensk hjälpkår i Jena och Austerlitz?

Inlägg av von Adler » 24 mars 2015, 13:04

Sverige deltog i kriget från 1805 till 1807.

I november 1805 drevs svenska trupper till Lübeck efter att ha ockuperat Lauenburg - där blev c:a 1 000 man tillfångatagna av fransmännen i ett överaskningsanfall medan de förberedde sig på att evakuera staden sjövägen.

1807 belägrade en fransk armé Stralsund då den svenska armén gjorde ett utfall, drev fransmännen tillbaka och återerövrade Svenska Pommern. I april återvänder fransmännen och driver tillbaka svenskarna till Stralsund. En avdelning skärs av och tvingas att kapitulera i i Ueckermünde, ungefär 677 man ger sig till fånga.

Den svenska armén gör ett nytt försök att bryta sig ut, med viss framgång under juni 1807, men i juli sluter Preussen och Ryssland fred, och den svenska armén retirerar först till Stralsund och sedan till Rügen.

Här ska svenska officerare som förhandlade med fransmännen ha lurat fransmännen att det var revolutionära strömningar i Sverige och att den svenska hären skulle användas i en kupp mot kungen och att man sedan skulle alliera sig med Frankrike, vilket ska ha varit en stor del i fransmännens beslut att bevilja både den inneslutna svenska hären och de tidigare tillfångatagna svenska trupperna fritt avtåg.

Kanske är det just det som missuppfatats?

Skriv svar