Kronprins Bernadotte och massakern vid Klågerup 1811

Diskussioner kring händelser under revolutionernas & imperialismens tid.
Strutharald
Ny medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 jan 2003 21:15
Ort: Skåneland

Kronprins Bernadotte och massakern vid Klågerup 1811

Inlägg av Strutharald » 16 jan 2003 23:03

Godkväll vänner!

1811 mitt under brinnande krig i Europa genomförde den svenska krigsmakten en massaker på skånska bönder, Klågerup massakern. Klågerups massakern är den senaste gången som skåningarna gjorde revolt mot den svenska överhögheten.

Sverige var hårt trängt och stod inför krig mot Frankrike eller England. Med tanke på Napoleons styrka valde man krig mot England. Detta innebar dock att man var tvungna att mobilisera armén, vilket innebar att man fick börja skriva ut drängar för militärtjänst.

Man ska ha i tankarna att Skåneland inte var en integrerad del av Sverige bara ett par år tidigare hade provinsen styrts av en guvernör. Det var inte tillåtet att läsa dansk litteratur i Skåneland förrän på vid slutet av 1850-talet då förbudet äntligen upphävdes.

Kronpris Bernadotte kunde därför inte räkna med att skåningarna skulle acceptera att tjänstgöra i främmande makts krigsmakt. Konstigt nog så verkar protesterna ha kommit som en överraskning. Anledningen till att Bernadotte skrev ut skåningar till den svenska krigsmakten måste ha att göra med att han var dåligt insatt i förhållandena i provinsen. Det konstiga var att ingen i statsledningen varnade honom.

Resultatet blev protester och flera tusen drängar, torpare och även bönder samlades i olika grupper som satte sig i motvärn och som hämnade drog om kring på landsbygden och luftade sitt missnöje genom att plundrade de höga herrarna och länsmännen. Läget blev allt mer oroväckande för svenskarna och man kunde till sist tala om en ”bondehär”. Skåneland sattes under belägringstillstånd.

Denna bonde här samlades vid Klågerups Herrgård. Svaret från den svenska krigsmakten kommer snabbt. Skåningarna revolt skulle krossas. Generalmajoren Hampus Mörner fick uppgiften att krossa revolten, han var en man från adeln och hade säkerligen inte mycket till övers för de skånska drängarna. Det gick som det alltid går då en odisciplinerad grupp bönder möter en väldisciplinerad och välbeväpnad grupp soldater. Det blir en massaker. Det rörde sig om slakt, många var bara beväpnade med hötjugor mot militärens gevär och kanoner. De officiella siffrorna var låga det talades om 30 döda och drygt 300 fördes bort i fångenskap.

Straffen blev hårda och de tillfångnatagna blev behandlade som förbrytare istället för som krigsfångar. Tre av upprorsmännen miste till och med livet genom att steglas. Denna händelse är förhoppningsvis sista gången som svensk militär sätts in mot det skånska folket. Händelsen visar också att huset Bernadotte vår nuvarande kungafamilj har en mörk historia och har skånskt blod på sina händer.

Strutharald

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3568
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 16 jan 2003 23:07

:roll:

/Johan

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4327
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 16 jan 2003 23:08

Straffen blev hårda och de tillfångnatagna blev behandlade som förbrytare istället för som krigsfångar.
Eftersom dom inte var några soldater från något land och gick runt och "luftade sitt missnöje genom att plundrade de höga herrarna och länsmännen" så får dom ränknas som förbrytare!

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4327
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 16 jan 2003 23:09

Dessutom är dom landsföräddare som gjorde uppror mitt i ett spännt läge när deras fosterland behövde dom, och landsföräddare ska skjutas! :?

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1982
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 16 jan 2003 23:12

Here we go again...

Strutharald
Ny medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 jan 2003 21:15
Ort: Skåneland

Inlägg av Strutharald » 16 jan 2003 23:15

Hej broder Anno!

I och med att Skåneland precis hade blivit införlivat med Sverige kunde man faktiskt räkna dom som frihetskämpar som kämpade mot en orättvis ockupationsmakt som tvingade dom att tjänstgora i dess krigsmakt.

Problemet ligger i att som du säger att de inte var reguljära soldater, samt faktiskt hade gjort sig skyldiga till en del förbrytelser. Dock ska man tänka på att det var förbrytelser mot en makt och dess samarbetsmän som vid denna tid allt jämt av många skåningar upplevdes som en ockupationsmakt.

Redan under 1670-talet valde svenskarna att behandla de skånska fristyrkorna som förbrytare istället för som frihetskämpar. Det är oftast så att segraren skriver historien och Skånelands historia är inget undantag.

Strutharald

Användarvisningsbild
Rally
Medlem
Inlägg: 337
Blev medlem: 09 nov 2002 00:48
Ort: Bajenland

Inlägg av Rally » 16 jan 2003 23:19

Here we go again...
ja....usch

/Rally

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3568
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 16 jan 2003 23:27

Jag måste bara fråga dig Strutharald, ingår du i någon hemlig skåneländsk, danskstödd sekt som har som främsta mål att utrota vanliga svenskar från jordens yta, utropa den danska lydstaten Skåneland, sprida skånsk propaganda av högsta klass samt förpesta stämningen på historiska forum?

Ibland börjar man nämligen undra. :roll:

/Johan

Användarvisningsbild
Mercai
Medlem
Inlägg: 499
Blev medlem: 24 mar 2002 16:34
Ort: Helsingborg

Inlägg av Mercai » 16 jan 2003 23:30

Lite onödigt tråkig attityd Johan...

Det var ett intressant inlägg och såfort det handlar om Skåne så är det inte propaganda. Skräm inte iväg honom nu när vi verkar ha fått en kunnig debbatör. Ge oss ett motargument eller nåt istället!

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4327
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 16 jan 2003 23:35

och med att Skåneland precis hade blivit införlivat med Sverige


vänta nu! tycker du att skåne var precist införlivat, när det hade varit svenskt sedan 1658!(alltså för 153 år sedan om man räknar från 1811)

Användarvisningsbild
tobbe
Medlem
Inlägg: 1825
Blev medlem: 23 mar 2002 02:09
Ort: Göteborg

Inlägg av tobbe » 16 jan 2003 23:39

Jag förstår mig inte på dessa diskussioner alltså. Vad är det ni försöker visa? Att Gusta Vasa och andra bra kungar gav skåningarna på käften och därför ska vi tycka synd om er och låta er få själständighet eller ännu värre ge er till Danmark.

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1982
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 16 jan 2003 23:41

Strutharald skrev:Problemet ligger i att som du säger att de inte var reguljära soldater, samt faktiskt hade gjort sig skyldiga till en del förbrytelser. Dock ska man tänka på att det var förbrytelser mot en makt och dess samarbetsmän som vid denna tid allt jämt av många skåningar upplevdes som en ockupationsmakt.
Vilket i sig inte kan sägas vara en förmildrande omständighet för centralmakten, i deras ögon var dessa människor personer som - förutom att de hotade rikets interna säkerhet - dessutom kriminella.
Tittar vi ut i Europa så ser vi - även om vi idag anser denna behandling högst motbjudande - vara legio, se bara på t.ex. Napoleons behandling av spanjorerna.

Problemet är - precis som alltid när det gäller "frihetskämpar" - är när deras agerande är berättigat och när man går över gränsen och blir krimienlla. Det är mycket möjligt att anstiftarna till upproret var idealister, men som du säkert vet så ansluter sig ofta personer med helt andra intressen än dess sig ganska omgående, speciellt om det finns möjlgihet att berika sig genom plundring.
Se bara på hur t.ex. IRA och ETA utvecklats, de är båda starkt involverade i kriminalitet.
Strutharald skrev:Redan under 1670-talet valde svenskarna att behandla de skånska fristyrkorna som förbrytare istället för som frihetskämpar. Det är oftast så att segraren skriver historien och Skånelands historia är inget undantag.
Vilket de säkerligen oxå var, det ena behöver inte utesluta det andra, se ovan för resonemang.
Men jag förstår inte varför den svenska regimen skulle acceptera dessa för något annat än förbrytare, i deras ögon var snapphanarna ligister och inget annat.

Strutharald
Ny medlem
Inlägg: 13
Blev medlem: 14 jan 2003 21:15
Ort: Skåneland

Inlägg av Strutharald » 16 jan 2003 23:42

Godkväll Johan och övriga historievänner!

Nej jag har inte kommit över för att se ner på rikssvenskar eller trycka ner kungahuset, dock är det viktigt att belysa den skånska historien och de övergrepp som den svenska staten och krigsmakten har utsatt oss skåningar för genom århundradena.

Jag anser att det är varje skånings skyldighet och plikt att värna om sin kultur och historia i och med att det svenska utbildningssystemet har gjort sitt bästa för att fjärma oss från vår historia.

Det är skandal att Lunds Universitet inte har kurser i skånsk historia. Jag anser också att det är synd att så många skåningar fjärmar sig från det skåneländska perspektivet och väljer att se historien från ett svenskt perspektiv.

Jag kommer ej att bli iväg skrämd av lite påhopp från rikssvenskt håll eller från borttappade skånska bröder utan jag kommer lugnt och metodiskt att ge min syn på den skånska historien, ett perspektiv som kanske skiljer sig något från det svenska perspektivet och som förhoppningsvis kan vara intressant att ta del av.

Strutharald

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3568
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 16 jan 2003 23:44

Pulse skrev:Lite onödigt tråkig attityd Johan...
Ja det blir så när den femtielfte "döda-svenskar-fram-för-skåningar"-skåningen dyker upp... :roll:
Det var ett intressant inlägg och såfort det handlar om Skåne så är det inte propaganda. Skräm inte iväg honom nu när vi verkar ha fått en kunnig debbatör. Ge oss ett motargument eller nåt istället!
Ok. Skånska bönder gjorde uppror. Mitt under brinnande krig. Hade det hänt idag, och Sverige varit i krig idag, skulle de troligen dömts för landsförräderi. Ett brott som så sent som 1973 kunde bestraffas med döden. Jag förvånas inte ett dugg över att den svenska krigsmakten 1811 sköt ca 30 bönder som utfört ett brott som 1973 bestraffats med detsamma. Vari ligger det intressanta?
Strutharald skrev:Händelsen visar också att huset Bernadotte vår nuvarande kungafamilj har en mörk historia och har skånskt blod på sina händer.
Och att flertalet skåningar har en mörk historia och har svenskt blod på sina händer...
Denna händelse är förhoppningsvis sista gången som svensk militär sätts in mot det skånska folket.
Så du bryr dig inte om resten av det svenska folket?

/Johan

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4327
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 16 jan 2003 23:50

Tror inte inte storra delar av den skånska befolkningen hade problem med den "kriminela svenska förtryckar makten", skånska hussarregementet:

"Kungl Skånska husarregementet(K 5) uppsattes 1658 och hade till 1807 andra namn, bland dem Norra skånska kavelleriregementet, skånska dragonregementet och Kronprinsens husarregemente. " - Bra Böckers lexikon.