Historisk massgrav vid Sävar spåras

Diskussioner kring händelser under revolutionernas & imperialismens tid.
Användarvisningsbild
virdung
Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: 24 mar 2002 12:33
Ort: Växjö

Historisk massgrav vid Sävar spåras

Inlägg av virdung » 03 jul 2002 07:18

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=5
Historisk massgrav vid Sävar spåras

Efter det senaste fältslaget på svensk mark, som utkämpades den 19 augusti 1809 vid Sävar utanför Umeå mellan svenska och ryska soldater, sägs mellan 1.000 och 3.000 ryssar ha dött och lagts i en massgrav. Nu, 193 år senare, ska gravens existens och placering bekräftas.


Det senaste fältslaget på svensk mark utkämpades den 19 augusti 1809 vid Sävar utanför Umeå mellan svenska och ryska soldater.

Ryssarna vann och cirka 1.000 svenskar dog. Men också många ryssar dog i slaget - mellan 1.000 och 3.000, tror historiker.

Historiska skrifter säger att de döda ryssarna lades i en massgrav i våtmarker väster om Sävar by.

Johan Linderholm, vid Umeå universitets Miljöarkeologiska laboratorium, och historikern Christer Jörgensen, vid Scandinavian Academy of Modern European History, ska nu undersöka våtmarkerna för att se om graven finns, och i så fall var. De har fått länsstyrelsens tillstånd att använda metallsökare i området.

Forskarna hoppas att kulor, knappar och vapen ska ha följt med i graven och ge utslag på metalldetektorerna. Om ryska soldater från 1809 vilar i våtmarkerna är de troligen välbevarade.


Från DN-TT

Användarvisningsbild
virdung
Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: 24 mar 2002 12:33
Ort: Växjö

Inlägg av virdung » 07 jul 2002 19:54

Inga spår efter rysk massgrav


Det senaste fältslaget på svensk mark utkämpades 1809 i Sävar, utanför Umeå, mot en rysk här.

Massgraven med de 1 374 stupade ryssarna söks nu av en grupp forskare i myrområdet väster om Sävar.
- Ännu har vi inte kunnat hitta någon grav. Det är också tveksamt om det verkligen var så många som dog, säger Johan Linderholm vid miljöarkeologiska laboratoriet på Umeå universitet.
Tillsammans med historikern Christer Jörgensen från Scandinavian Academy of Modern European History har han med hjälp av metalldetektor och sondering undersökt det myrområde som utpekats i historiska källor.

Efter den första dagens fältarbete har betydligt flera frågetecken uppstått än de som fanns från början. Siffran på de ryska förlusterna under den blodiga augustidagen är troligen överdrivna, enligt Johan Linderholm:
- I siffran 1 374 som angivits finns troligen även de som tillfångatagits eller deserterat.
Han gissar också att mytbildningen kan ha spelat en roll när det gäller de historiska källornas beskrivning av ryssarnas begravningssätt.
- Sverige förlorade slaget och hade därför behov av att skriva om historien. Bilden av ryssarna som vildar som slänger sina döda i en massgrav kanske inte stämmer helt, säger Johan Linderholm.
Medan den svenska armén begravde sina döda soldater under ordnade former ska enligt källorna de ryska liken ha slängts ner i våtmarkerna väster om Sävar där de sedan täcktes över med sten för att inte flyta upp.

Redan efter en dags fältarbete kan forskarna utesluta att någon stor massgrav finns i det myrområde som tidigare betraktats som begravningsplatsen.

I så fall skulle metalldetektorn ha gett utslag för kulor, knappar eller vapen som följt de döda i graven. Sonderingen har heller inte resulterat i att några kvarlevor av soldaterna har återfunnits.

Nu går forskarna vidare med studier av allt tänkbart kartmaterial för att kunna rekonstruera hur landskapet såg ut 1809. På så sätt hoppas de kunna lista ut var ryssarna har begravts. Landhöjningen är bara en faktor som gör att det som för nära 200 år sedan var ett myrområde i dag kan vara något helt annat.
- Utdikningen av myrarna kan ha gjort att det i dag är skogbevuxet på platsen, säger Johan Linderholm.
Den svenska styrkan leddes av generalmajor Gustaf Wachtmeister som förlorade slaget den 19 augusti 1809 mot den ryska hären under befäl av general Kamenskij.


TT

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 09 apr 2002 10:10

fler ryssar än svenskar..

Inlägg av Stefan » 09 jul 2002 16:14

Precis, jag såg också denna notis.
rätt intressant, den påminner oss att det som i historieboken verkar vara ett ganska intetsägande och föga ärofullt nederlag, måtte ha blivit väl utkämpat av de svenske (och säkert också fortfarande en och annan finne). Segraren har ju nästan alltid färre stupade, här var det omvänt; och ändå denna ryska armen var säkert ganska bra; de slogs bra mot Nappe ett par år senare...

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9800
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Historisk massgrav vid Sävar spåras

Inlägg av Amund » 11 nov 2012 10:17

Ryska stupade soldater sedan slaget 1809 i Sävar och som enligt artikeln återfanns i en ”massgrav” på 50-talet har nu fått en minnessten.

http://www.vk.se/733177/ryska-krigsoffe ... t-comments