Stridsgas som massförstörelsevapen?

Diskussioner kring militär utrustning och dess utveckling genom tiderna.
Skriv svar
LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Stridsgas som massförstörelsevapen?

Inlägg av LasseMaja » 5 februari 2003, 21:48

Vad jag förstår så utvecklades stridsgasen under 1:a världskriget och användes sedan taktiskt på stridsfältet ungifär som en form av artelleri. Idag betecknas stridsgas som ett "ABC-stridsmedel" eller ett "massförstörelsevapen". (minns den förfärliga "gaskammaren" under grundutbildningen).

Min undran är när ändras synen på gasen som ett stridsmedel bland andra till att tillhöra den speciella gruppen av mer "avskyvärda" vapen?
Varför? För att den ger så hemska skador kanske? För att den smyger sig på en och är "ojusst"? För att det är lätt att döda många människor med den?

Vem eller vilka är det som ligger bakom den här ändrade synen? Finns det någon nationell eller politisk gruppering som jobbat fram begreppet eller är det ökad humanitet? Kan det vara en mediaide?

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7643
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Inlägg av tyskaorden » 6 februari 2003, 10:22

Jag skulle tro att det var just de fruktansvärda upplevelserna av gas under första världskriget som gjorde att gas kom att ses som ett särskilt avskyvärt stridsmedel.

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Inlägg av LasseMaja » 7 februari 2003, 11:30

"1899 hölls en första fredskonferens i Haag som förbjöd giftgasanvändning i krig.

Trots detta förbud, och det senare gas- och giftförbudet vid den andra fredskonferensen 1907, användes kemvapen första gången 1915 i Belgien. Användningen av olika giftgaser under första världskriget upprörde folken i Europa under efterkrigsdebatten. Det var, enligt Ove Bring, mycket tack vare den folkliga opinionen som en konferens i Genève 1925 bekräftade sedvanerätten och i det första internationella avtalet förbjöd såväl kemvapen som bakteriologiska vapen. Detta så kallade Genèveprotokoll har varit mycket betydelsefullt även om det funnits en viss strid om tolkningen, dvs vilka gaser avsågs, var det alla stridsgaser (enligt den engelska översättningen) eller bara de allra värsta (enligt den franska översättningen)?"

Hittade detta på nätet, ger en bra förklaring på hur turerna var i att officiellt förbjuda gasvapnen under början av 1900-talet. Motivet är uppenbarligen den skada som gasen ansågs göra på soldaterna, frågan om just hur vedervärdigt kriget var mot soldaterna var ju den främsta drivkraften för fredrörelsen under mellankrigstiden. Eldkastare torde ju vara ett annat vapen som åstakommer hemska skador på offren, någon som vet om det varit tal om förbud emot sådana?

När andra världskriget kommer så blir saken en helt annan, nu riktas vapnen i mycket högre grad mot motståndarens civilbefolkning och det är kanske då man kommer på vilken skada som stridsgas skulle kunna få mot civilbefolkning. Man samtidigt är det förbluffade att strategisk bombning inte ses som ett massförstörelsevapen, trots att denna bevisligen dödat mycket stora mängde civila.

Skriv svar