Några gamla pistoler

Diskussioner kring militär utrustning och dess utveckling genom tiderna.
varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 12 jul 2013 11:59

När jag pratar pistoler, pratar jag automatpistoler. En av varjagens liv’s stora kärlekar.
Alltså INTE såna som ''Ture Sventon’s ryttarpitol'' från Trettioåriga kriget!

Sedan 1982, har världen erövrats av Den Nya Tidens Pistol – Glock! Den österrikiska Glock-pistolen
har slagit alla tidigare världsrekord för pistoler. I produktion, varianter, kalibrar men mest – i acceptans i praktiskt taget alla länder i hela världen. Glock har blivit en teknisk och komersiell framgång av aldrig tidigare skådat format. Redan 1999 kunde Glock skryta med Två Millioner sålda
pistoler. Tio år senare – 2009, var antalet Glock i bruk runt världen redan Fyra Millioner. Jag vet inte vad siffran kan vara idag, men gissar på flera än Fem Millioner. Glock är konkurrensfritt, världens mest sålda, mest använda och mest avfyrade pistol! Och därmed - också världens bästa.
Varjags livslånga och lyckliga umgänge med pistoler – har bara innefattat EN bekantskap med Glocken. Det var i en vapenhandel i Wien nära Stefansdomen anno 1986. I butikens ljuddämpade skjutgalleri bakom kulisserna, skjöt jag tio skott med, vill minnas en 9mm’s Glock 17.

Jag tyckte inte om den, dessutom var den dyr och FUL.... ’’djävla plastpistol...’’ Sån skit kan det aldrig blir något av.
Nåt jag minsann fått äta upp i avdelningen ’’varjagens berömda sista ord’’ :(

Och varför nu denna Glockska inledning till en tråd om Gamla Pistoler?

Jo, vad som går runt – kommer tillbaka. Och vad som gått runt i pistolvärlden, är att 90 år före Glock-pistolens entré, anno 1892 – såg den första komersiella automatpistolen i världen, dagens ljus i just precis samma trakter i Österrike – varifrån världen idag köper sina Glock.
I Donaumonarkin kan man säga, stod automatpistolens vagga och med Glock – är det inte fel säga
att babyn ’’kommit hem’’ och att cirkeln slutits.

När omkring 1887 uppfinnarna kommit på att utnyttja rekylen, för omladdning av gevär = automatgevär – dröjde det inte länge innan en brokig samling av vapentekniker, uppfinnarjockar
och finansiärer – kastade sig över problemet att bygga en pistol med samma funktion.

Vem som kom först, är idag svårt att säga. På 1890-talet bokstavligen haglade det – patentansökningar för mer eller mindre obskyra ’’självladdande pistoler’’ av varierande meriter till patentverken i den civiliserade världen. Dom flesta, förblev papperspatent, eller tillverkades i ett eller några exemplar – men kom inte längre.

Ett av de första och största problemen för alla hugade patentsökare, var inte bara vapnet som sådant utan – en lämplig patron till det. Man förstod att ett automatiskt vapen, ställde helt nya och större krav på både patronhylsa och projektil än de kända revolverpatronerna laddade med svartkrut och blykula, som med manuell omladdning var mycket skonsamma för ammunitionen.
I ett automatvapen, vari omladdningen skedde under en våldsam 10-dels sekund från magasin till
kammare, räckte det inte med en mjuk blykula eller en cylindrisk liksidig patronhylsa. Blykulan måste klättra över en laddramp till kammaren, där den ofta lämnade blyspår på rampen = eldavbrott. En mjuka blykula rubbades också inte sällan ur sitt läge i hylsan, igen = eldavbrott.

Därtill, för säker laddning/ utdragning/utkastning, krävdes en konisk patronhylsa – ofta med en s.k.
’’nacke’’(flaskform) – vilken idé blev vägledande för nästan alla de tidigaste pistolpatronerna.

Svaret, var givetvis patroner med rundnosad helmantlad projektil, laddade med rökfritt krut och en
patronhylsa vari kulan satt bergfast, ofta säkrad med körnslag i hylshalsen - så den inte rubbades vid den vådliga omskakningen i magasinet under eldgivning, eller den korta men våldsamma resan över laddrampen.
Några sådana patroner existerade helt enkelt inte på 1890-talet. Man tvingades uppfinna dem,parallellt med konstruktionen av vapnen för dem. Därför kommer jag i det följande att ägna
mycken uppmärksamhet även åt utvecklingen av ammunition för pistoler.

Den allra första pistolen som utbjöds komersiellt på marknaden kom 1892. Modellen kallas lite omväxlande för, Laumann eller Schönberger M.1892 -
Schönberger 1892.gif
- hade en kaliber om 8mm och ett magasin framför varbygeln som höll fem patroner. Kalibervalet var enkelt, 8mm – då Österrike’s armé-gevär var av samma kaliber och man hade god tillgång på borrade pip-ämnen i den kalibern.

Som bekant, finns det två olika typer av pistoler – med eller utan fast regling,
de förra håller pipan och/eller manteln/slutstycket fast reglade tills kulan och krutgaserna under högt tryck lämnat loppet. Den andra typen, ’’blow-backs’’ (bakblåsare) använder enbart rekylfjäder
och tröghetsmotståndet i manteln/slutstyckets vikt – för att retardera rekylen – tills kula och gas lämnat mynningen. Parentetiskt – fanns det en tredje – s.k. ’’blow-forward’’ (framåtblåsare) – en
numera nästan helt glömd mekanism. Men – håll hoppet uppe läsare! I denna tråden kommer ni mycket snart att möta ’’blow-forwards’’ bland dom gamla pistolerna.
Schönbergerpistolen (jag kallar den så då det är det vanligast accepterade namnet) var försedd med
fast regling, men av en numera nästan okänd typ – ’’primer-actuated mechanism’’.
Hur översätter jag det? Tändhatts-aktiverad avregling????
Orsaken, som vanligt – att varje vapenkonstruktör/finansiärs stora dröm, då som nu – är att vinna militära kontrakt, bli miljonär och leva loppan på Casinot i Monte Carlo.
Samt, att militärerna 1892 var helt nöjda med sina revolvar, betraktade nymodigheter med största misstro och – vägrade ens titta på automatvapen som saknade fast regling.....

’’Primer-actuated mechanism’’ lät patronhylsans tändhatt göra två jobb, först avfyra patronen. Sedan ta en 2½mm skutt tillbaka (men fortfarande i hylsans tändhattshål) och med sitt ändrade läge
utanför hylsans bottenplatta – frigöra låsmekanismen, fullfölja rekylrörelsen – och via rekylfjäder –
fullfölja framföring och omladdning.....(fråga mig inte exakt hur det funkade, har ingen aning men ett av John Garands första automatgevär – T1920 – lär ha använt samma patent)

http://www.bayoushooter.com/forums/show ... r-actuated
mechanism&s=09d471fc64f0e075c9679d539c0f1f7b

Dags bena ut lite om herrarna Laumann och Schönberger . Josef Laumann, boende i Wien var en tekniskt begåvad man som redan 1890 hade patensökt en repeter-pistol, -
Laumann repeterpistol.jpg
(med benäget tack till den renommerade Skalmanit som tog denna bilden på ett museum!)

- vilka var en övergångstyp mellan revolvrar och automatiska pistoler. (i vilka omladdningen gjordes enbart via en fram-och-tillbakarörelse, med varbygeln/avtryckaren). Det där var svårt och tungt att utföra med bara ett pekfinger och passade nog bäst för etablerade Fingerkroksmästare och liknande atleter.
Jag har själv hållit en 7,7mm’s Bittner-repeterpistol i handen men klarade bara just – göra omladdningsrörelsen – UTAN ngn patron, med mitt pekfinger! Med utdragning av tomhylsa och omladdning med ny patron patron – hade mitt finger aldrig klarat det ......suck.

Schönberger var klart en vidareutveckling av Laumann’s repeter-pistol och det är här brödraparet
Schönberger kommer in i bilden.Den ene hette också Joseph i förnamn, den andres vet jag inte.
Men bägge tycks ha arbetat vid Waffenfabrik Steyr i Steyr i Österrike och haft kunskaperna,
händigheten och verktygen, att förvandla Herr Laumanns idéer till fungerande fabrikat.

Josef Laumann måste haft tillräckligt med pengar för att finansiera tillverkning och den skedde, inte oväntat hos
Waffenfabrik som kom att bli en -
Tidig och flitig pistolpionär.gif
åren 1892-1897.

Idag kan antalet överlevande Schönbergerpistoler räknas på fingrarna. Det totala antalet
tillverkade uppskattas mellan 200-300 stycken. Alla överlevande såvitt jag vet – finns på muséer.
De uppvisar smärre skillnader i kolv- och magasinsform som tyder på att förbättringar skedde hela tiden – även under en så kort tillverkningsserie.

forts. följer....

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 23920
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av Hans » 12 jul 2013 12:41

YES! Varjagen rockar loss igen. Behövligt.

En kort parantes om Glockar. Jag citerar mig själv.

Den då unge och vackre löjtnanten Hans (nu är jag bara 'och') tyckte vid mitten av åttiotalet att det var lite lustigt att Armén beordrade oss att ha en pistol hemma som var fullständigt kass. Skulle bolshevikerna komma vill man ha något funktionellt. Om nu Armén inte har pengar att lösa det hela så är själv bäste dräng. Jag, som då var helt okunnig om pickadoller, satte mig in i marknaden, läste på, provsköt, pratade med skyttar o.s.v. - ett absolut krav var att den skulle vara i kaliber 9/39 och gärna tåla 39b. Jag köpte mitt privata tjänstevapen en Glock 17 1986 - jag är väl fortfarande lite stolt över att Krigs...ehrm.. försvarsmakten kom fram till samma sak som jag men två år senare. Fast jag slarvar med vapenvården så fungerade den utmärkt för två veckor sedan och jag måste ha skjutit bra många tusen med den, huvuddelen 39b - det enda jag bytt är en tändstiftsfjäder.

Jag har en pistolkunning kompis som också delade varjagens uppfattning om plastig och ful, han retade mig rejält för mitt val - konservativ som han är tog det honom tjugo år innan han insåg vad som var bäst och köpte en själv.

MVH

Hans

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 12 jul 2013 13:11

Tack Hans - och för att orka klara en diet på m/39B - MÅSTE Österrikaren vara superb.
För alla de vanligaste ''nior'' jag känner - gör det inte. Inkl. renommerade FN Hi-Power Modele 1935 - känd som en av de sturskaste.
.....då jag nyligen hörde av en vän med Modele 1935 - som efter åratal av 39B - hade uppvisat sprickor i manteln.... :roll:
Det är ''fjong'' i 39B - alla med kvarvarande (?) m/40:or - kolla sprickbildning under utkastaröppningen t.h. !!! :D

m/39B - är t.ex. den bästa och snabbaste metoden att förstöra en dyrbar Parabellum! :roll:

Varjag

Stighult
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 2371
Blev medlem: 17 dec 2007 18:34
Ort: Huddinge

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av Stighult » 12 jul 2013 14:15

Kul med ny varjag tråd.
Lite kuiosa vetande om m/39B
http://www.ar15.com/archive/topic.html?b=5&f=20&t=92951

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 12 jul 2013 22:12

Tack Stighult för en utmärkt exposé om de svenska pistolpatronerna.
Alla pistoler - var/är - ju konstruerade för EN speciell patron. Längre fram i tråden kommer vi att möta tre - helt olika
gamla pistoler som alla var kamrade för samma hylsa och kulvikt - MEN, med olika laddningar :roll:
Enda sättet avgöra att ägaren köpte ''rätt'' patron till sin pistol - var att läsa vad det stod på asken! 8O
(eller, om tillverkaren var tyska DWM - att kolla hylsnumret på patronhylsans botten)

Varjag

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 13 jul 2013 04:50

...forts....

Patronen, ’’8 mm Schönberger 1892’’ - har aldrig setts av någon levande människa som satt något
på pränt om den. På 30-talet gjorde en Mr. Wilson – en svavelavgjutning av kammaren i ett exemplar av pistolen och beräknade att patronhylsan hade haft en längd av 22mm och med ’’flaskform’’. Den bör utseendemässigt ha varit mycket lik den samtida, men bevarade 8 x 23mm patronen för Kromar-pistolen. (en annan 8mm's konstruktion från 1892 av den tjeckiske österrikaren Konrad [von?] Kromar. Officer i armén 1840-1919?)
8x23mm Kromar 1892.jpg
Varje spekulation om kulvikt, mynningshastighet och anslagskraft – förblir, just det – spekulation.
Det är okänt vem som konstruerade ammunitionen, men gissningar går mot Georg Roth och hans
Munitions-Fabrik i Wien. Roth syns ha varit entusiastisk konstruktör av tidiga pistolpatroner – hans
katalog från cirka 1910 erbjöd hela 37 olika pistol- och revolverkalibrar med tonvikt på just automatiska vapen och att hans talanger utnyttjades av pistolskaparna visas av att hans namn återfinns i samband med flera äldre pistoler som Roth-Krnka 1895, Roth-Sauer 1901 och Roth-Steyr 1907. (typer som kommer att behandlas senare i tråden)

Men – tillbaka till Schönbergerpistoler;
Patronerna, fattades i en enkel clip av plåt, öppen nedtill och insattes i pistolen via en pivoterande lucka från höger, över en fjädrande hävarm som tvingade dem uppåt till laddningsläget.
Laumann repeter - notera patron-clip.jpg
Hur funktionssäker var då Schönbergerpistolen? Tja, jag tror lite si-och-så. Eldavbrotten måste ha varit ganska vanliga och det ringa antalet tillverkade, pekar mot en komersiell flopp.
Jag gissar att Herrn Josef Laumann knappast tjänade pengar på den – snarare förlorade han, då det
måste ha kostat mycket att utrusta Steyr-fabriken för, även en kort serietillverkning som innefattade variationer och förbättringar under fabrikationen. Laumann hörs inte mera av i pistolbranschens historia.
Bland variationerna fanns olika piplängder och utforming av kolven för individuella önskemål, här en -
Schönberger senare utförande.jpg
Som ett första försök att saluföra en automatisk pistol, är vapnet historiskt betydelsefullt.
Men det skulle dröja flera år till innan deras tillförlitlighet ens kom i närheten av de krav som militärerna ställde.

forts. följer...

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

2Sharp
Medlem
Inlägg: 164
Blev medlem: 30 jun 2009 21:11

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av 2Sharp » 15 jul 2013 07:10

Mycket trevlig läsning! :)

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 15 jul 2013 10:58

2Sharp skrev:Mycket trevlig läsning! :)
Tack TooSharp. Gläder att dagens aktiva skyttar kan dela min egen vurm för äldre skjutvapen.
Jag kör såvitt möjligt detta ämne bakifrån och framåt,vilket täcker många pistoler som jag gissar få läsare sett eller ens hört talas om.....innan det blir dags presentera vad som idag kallas ''klassiker''.
Men dom kommer! :wink:

Varjag

masase
Medlem
Inlägg: 1380
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av masase » 15 jul 2013 20:42

Instämmer i hyllningskören.

Om Varjag skulle vilja skriva en bok i valfritt teknikhistoriskt så skulle jag gärna vara med i en crowdfunding insats.

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 16 jul 2013 00:04

masase skrev:Instämmer i hyllningskören.

Om Varjag skulle vilja skriva en bok i valfritt teknikhistoriskt så skulle jag gärna vara med i en crowdfunding insats.
varjagen bugar och tackar masase!
Om jag för femtio år sedan, hade ägt de kunskaper i de mest obskyra ämnen - som jag skaffat sedan dess, hade jag kanske rent av ställt upp.... :D

mvh, Varjag

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 16 jul 2013 11:30

Jag skrev ovan att ’’det haglade patentansökningar’’ för automatiska pistoler under 1800-talets
sista årtionde och vi stannar ett tag till i Österrike för ett par intressanta typer tillsammans med de ofta magra detaljer som är kända om dem.


Andreas Schwarzlose (1867-1936) var en begåvad vapentekniker i Österrikes armé. Han sändes
till Suhl i Thüringen i Tyskland för att utveckla sina färdigheter som praktisk vapensmed, konstruktör och idéspruta.
(Suhl var en av Tysklands främsta vapensmedjor för skjutvapen. Sauer, Menz, Walther, Simson och Haenel bl.a.)
Bäst känd i Sverige är han naturligtvis för sina kulsprutor, de enda i världen – som saknade
fast regling. Våra svenska 6,5mm’s Ksp m/14, tillverkade dels av Steyr men merparten av Gevärsfaktoriet i Eskilstuna och kunde hittas hos Hemvärnet så sent som på 1960-talet.

Schwarzlose var samtidig med Laumann/Schönberger,men med en helt annorlunda pistolkonstruktion daterad 1893.
My Documents0006.JPG
Och här bjuder nog varjag Skalman på en ''scoop!''......

Denna pistol har jag förgäves försökt hitta data om – utan att lyckas. Det är därför ett nöje att
presentera på Skalman världens fjärde ’’blow-forwardpistol’’! Det är nämligen så att vapenhistorien bara känner tre andra – Mannlicher M.1894, Schwarzlose M.1908 plus den japanska Komuru från samma år. Hur den rikliga vapenlitteraturen i 120 år kunnat missa detta vapen, är mig en gåta.
Ett studium av vad som förefaller vara en patent-teckning/skiss (?) framgår det klart att denna måste ha varit en ’’blow-forward’’ (framåtblåsare...) konstruktion. En idé som vår Andreas skulle återvända till femton år senare....(återkommer till den då jag ägt och skjutit med en Schwarzlose M.1908)
Kalibern var 8mm men patronerna liknar mest samtida revolverpatroner med ’’rand’’ – och
laddades (hur??) i magasinet under pipan - ’’upp-och-ner’’. Eftersom pistolens bakre ram uppenbarligen är fast – fanns det innan annan väg för pipan/kammarens omladdning – att ta än framåt. Någon fast regling fanns inte – men behövdes inte heller med detta omladdnings-system.

Vid avfyrning så fördes pipan med hylsa och kula framåt – troligen med en hylsutdragare/utkastare någonstans på den resan. Rekylfjädern under pipan – returnerar denna medan under förloppet en hävarm har tippat nästa patron i magasinet 90 grader motsols – där den upptas av den returnerande kammaren och presto – pistolen är omladdad. Magasinets placering och patronernas läge förefaller avigt – men, en av dessa pistoler fanns i ett museum i Liége i Belgien så sent som 1939. Efter kriget, gjorde pistolentusiaster energiska försök att spåra detta enda överlevande exemplar. Tyvärr – är det försvunnet och ingen vapenhistoriker har sett till det sedan dess.
Antagligen tillverkade Schwarzlose bara någon eller några få prototyper och hans patent, om han fick något – har spårlöst sjunkit i historiens djup.

(teckningen jag använt, fanns i Erlmaier-Brandt: Handbuch der Pistolen und Revolver-Patronen, Band 1, Metrische Kaliber, Wiesbaden 1967)

[I ''samma härad'' i Österrike med modellåret 1894, konstruerade och byggde Ferdinand Ritter von Mannlicher
också en bättre känd ''blow-forward'' pistol 8O . Jag har aldrig lyckats hitta ngt påtagligt samband - men här tror jag inte på tillfälligheter...]
Mannlicher M.1894 ger eld.jpg
Ytterligare ett österrikiskt patent daterades 1892. Otto Brauswetter, en klockmakare i Budapest, tog patent på en enkel ’’blow-back’’ pistol om vilken inte mycket mera är känt än att den också var av 8mm’s kaliber. Om Brauswetter verkligen byggde sin pistol – eller om den förblev ett ’’papperspatent’’ vet jag inte.
Men vad som är känt, är att han mycket snart sålde patentet till Theodor Bergmann med Industriewerke Bergmann i Gaggenau i Tyskland. Bergmann, vars namn ju är välbekant inte minst för världens första kulsprutepistol, MP 18
som tyskarna satte in 1918, var företagare och entreprenör men ingen vapentekniker. Han satte Brauswetters patent i händerna på Louis Schmeisser, som inom ett år eller så hade blivit färdig med Bergmanns första pistol.

Innan vi lämnar Donaumonarkin vill jag presentera ännu en tidig österrikisk pistol.
Salvator-Dormus M.1893/4.
Salvator-Dormus 1894.jpg
Ingen mindre är Ärkehertigen Karl Salvator och fältmarskalk i Österrikes armé, assisterad av Greven och Majoren George von Dormus slog sina kloka huvuden samman och kom med en pistol som företedde idéer pekande mot framtiden.

Bägge tillsammans, hade året innan fått sin kulsprutekonstruktion , Skoda M.1893 accepterad för Österrikes armé så dom var inga gröngölingar i vapenfacket.
Salvator stod för den teoretiska delen och ägde något patent för den men avled i januari 1892. Dormus fullföljde arbetet och tillverkning av en provserie.

Troligen tillverkades dessa
av Skoda i Plzen. Jag är osäker om dess funktion men gissar att det handlar om en ’’blow-back’’. Den ser i alla fall, mer eller mindre ut – som en pistol enligt våra moderna begrepp.
Nyheterna vi ser här, är att magasinet ligger i kolven, inte framför avtryckaren. Det laddas uppifrån i likhet med de väl kända principerna för gevär – men ovanligt, är mekanismspännaren som representeras av de lilla pistongen med fingergrepp – under pipan. Kalibern var givetvis igen 8mm. Det lilla som är känt om ammunitionen, talar om
8mm x17R. Alltså en liten knubbig patron där hylsan bara är snuddet dubbelt så lång som kulans diameter. Något som nog kan stämma då det inte fanns plats för ngt mycket större i den slanka kolven. Samt att patronen hade ’’rand’’ (R – i kaliberbeteckningar – betyder rand) i likhet med revolverpatroner för att underlätta utdragarens arbete. I ’’patronhistorien’’ har Salvators namn droppats och patronen kallas bara ’’8mm Dormus’’.

forts. följer...

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

2Sharp
Medlem
Inlägg: 164
Blev medlem: 30 jun 2009 21:11

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av 2Sharp » 16 jul 2013 15:55

varjag skrev:
2Sharp skrev:Mycket trevlig läsning! :)
Tack TooSharp. Gläder att dagens aktiva skyttar kan dela min egen vurm för äldre skjutvapen.
Jag kör såvitt möjligt detta ämne bakifrån och framåt,vilket täcker många pistoler som jag gissar få läsare sett eller ens hört talas om.....innan det blir dags presentera vad som idag kallas ''klassiker''.
Men dom kommer! :wink:

Varjag
Jodå, jag har än så länge inte intresserat mig för svartkrutsvapen. Men annars tycker jag det är vansinnigt intressant med äldre [patronladdade] vapen.
Som en sidnot fick jag plocka med en Sig 44/16 igår kväll, det var mkt. gemytligt :)
Som tjänstevapen uppskattar jag plast och lättmetaller, men stål och trä är oslagbart charmigt.

Nu skall jag inte skräpa ner din tråd utan säger ännu en gång tack för en mkt. intressant och givande tråd!!!!

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 16 jul 2013 21:47

2Sharp skrev:

''Som en sidnot fick jag plocka med en Sig 44/16 igår kväll, det var mkt. gemytligt
Nu skall jag inte skräpa ner din tråd''

Pistoler, 2Sharp - kan aldrig skräpa ned! Schweiziska SIG 44/16 - på varjagens tid känd som ''Neuhausen SIG 210'' -
http://en.wikipedia.org/wiki/SIG_P210
- är en av Legenderna för konstruktion, bearbetning & funktion av schweizisk kvalité.

Och så klart finns det en koppling till tråden!
Mannlicher 1894.jpg
:wink: Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 17 jul 2013 12:14

När vi nu hamnat i det bakvatten som blow-forwardpistolerna skulle visa sig vara kör jag nåra poster till om dem. Mannlichers M. 1894 blev en besvikelse för uppfinnaren.
Mannlicher M.1894 7,6mm pistol.jpg
Dess tillverkningshistoria är grumlig – några protoyper tillverkades i Schweiz. Dom skjöt en specialpatron – ’’7,6mm Mannlicher Pistole’’ – som även fanns i en liknande av 6,55mm’s kaliber. Ammunitionen var inget som skakade världen – den grövre hade en 7½ grams kula som for iväg med 245 m/sekund vilket var klenare än existerande armerevolvar. Mannlicher själv anges ha konstruerat patronerna. Ammunitionen tillverkades av Keller & Co i Hirtenberg i Österrike.
7,6mm t.v. 9mm Para t.h..jpg
(9mm Para visad som jämförelse)

Trots det, hade dom flesta en ring för en pistolsnodd under kolven.
Detta med en ring/bygel för en (vanligen medelst liten karbinhake) pistolsnodd, är typisk för många vapen vi redan mött eller kommer att möta. Dessa finns där som ett friarbrev till militärerna.
På den tiden och långt senare, avsågs officerare att med pistolen i handen – delta i striderna.
En liten pistol var lätt tappad i bataljerna – men pistolsnodden, vars andra ände var en ögla som bars
om halsen, skulle göra det lättare att igen hitta ett tappat vapen. M.a.o. – förekomsten av sån
ring eller bygel, var en direktsignal till militärerna att – detta ’’borde blir ett armévapen’’!
detaljer.jpg
Här ser vi laddgreppet - föres framåt för att kamra en patron ur magasinet. Vapnet var s.k. ''double-action'' - det kunde
avfyras med långt avtryckardrag - som lyfte och fällde hanen. Eller - med tumspännande av hanen - som en single-action
revolver.
Något exemplar provskjöts i USA, varifrån rapporterades att funktionen var osäker och – att vid det
184:e skottet – rämnade pipan! Tablå.

Så militär blev den nu aldrig. Tillverkarna, ja det tvistas. Vissa uppgifter säger att Dreyse i Sommerda i Tyskland tillverkade de flesta. Andra (Wiki) anger Steyr som skyldig. Jag vet inte. Men wiki-artikeln
innehåller så många fel – att jag röstar på Dreyse.
Iallt tillverkades bara omkring 200 exemplar fram till 1897. Sen var det ’’kaputt’’ för modellen.
Andra, billigare och vida bättre pistoler hade kastat sin hatt i ringen.

Av en så fåtalig produktionsserie har något dussin överlevt, jag kände en samlare i Tyskland - som hade hela tre stycken.
Något halvdussin ambulerar på samlarmarknaderna.

forts. följer.....

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

varjag
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 47246
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Några gamla pistoler

Inlägg av varjag » 18 jul 2013 12:25

Ytterligare ett österrikiskt patent daterades 1892. Otto Brauswetter, en klockmakare i Budapest, tog patent på en enkel ’’blow-back’’ pistol om vilken inte mycket mera är känt
Brauswetter 1892.jpg
än att den också var av 8mm’s kaliber. Om Brauswetter verkligen byggde sin pistol – eller
om den förblev ett ’’papperspatent’’ vet jag inte.
Men vad som är känt, är att han mycket snart sålde patentet till Theodor Bergmann med Industriewerke Bergmann i Gaggenau i Tyskland.
Om Industriewerke Bergmann i Gaggenau, vet dagens gaggenauare ingenting. Men Bergmanns brevpapper - hade en logo
med väldiga fabriker under höga rykande skorstenar - enligt den tidens sed.....
Th__Bergmann_WB_inhaber.jpg
Bergmann, vars namn ju är välbekant inte minst för världens första kulsprutepistol, MP 18
som tyskarna satte in 1918, var företagare och entreprenör men ingen vapentekniker.
Han satte istället Brauswetters patent i händerna på Louis Schmeisser, som inom ett år eller så
hade blivit färdig med Bergmanns första pistol kallad – Bergmann No.1 i kalibern 8mm Bergmann-Schmeisser.
Men denna ligger lite senare i tiden så jag skall återkomma till herrarna Bergmann och Schmeisser inom kort.

Dags nu att lämna Österrike ett tag – och dra norrut till Tyskland. Och till nådens år 1893.
Där pistolhistorien fick en ordentlig knuff framåt.

Hugo Borchardt (1844-1924)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Borchardt

Hugo Borchardt var en mycket ambulerande tysk tekniker som emigrerade till
USA när han fyllt sexton. Tolv år senare var han ’’disponent’’ för Pioneer Arms Company.
1874 finner vi honom hos Colt Firearms, mycket snart därefter hos Winchester innan han landade hos Sharps Rifle Co. 1876. Han stannade hos Sharp’s till 1881 då han reste tillbaka
till Europa och knöts det ungerska vapenkombinatet Fegyver és Gépgyár Részvénytársaság
där han blev direktör. 1893 gick han till renommerade tyska vapenfirman Ludwig Loewe
et Cie AG i Berlin. M.a.o. en synnerligen erfaren och mångsidig vapenkonstruktör!
Det var hos Loewe’s som han 1893 konstruerade och byggde sin revolutionerande Borchardt C/93 pistol.
Borchardt 1893 automatic.jpg
forts. följer.....

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.