Minor mot stridsvagnar

Diskussioner kring militär utrustning och dess utveckling genom tiderna.
liljekonvalj
Medlem
Inlägg: 116
Blev medlem: 28 mar 2002 21:28

Minor mot stridsvagnar

Inlägg av liljekonvalj » 01 jul 2002 13:16

Hade tyskarna något effektivt hjälpmedel mot minor? Jag tänker tex på när tyskarna satte igång sin extrema pansar offensiv vid Kursk, där var ju marken ganska bra minerad! Hade man speciella minröjnings tanks eller sprängde man säkra "vägar" med artilleriet eller lät man vågorna av stridsvagnar bara välla fram?

/Martin

Användarvisningsbild
Olof Larsson
Medlem
Inlägg: 1739
Blev medlem: 25 mar 2002 19:08
Ort: Östergötland

Inlägg av Olof Larsson » 01 jul 2002 13:46

Man hade Pzkw IV Ausf C mit Minenrollern.
Alltså En Pzkw IV Ausf C med minvält.
Dessutom så hade man metalldetektorer och minpikar.
Jag skulle dock vilja påpeka att minor var förhållandevis ofarliga. Deras verkan var f.f.a. psykologisk, samt att de tvingade motståndaren att vidta motåtgärder (köra runt eller röja sig igenom mineringen) I den terräng som finns i Finland och Sverige (betäckt och småbruten terräng) är minor mer effektiva p.g.a. av att terrängen är mer kanaliserande.
Tilläggas bör dessutom att minor är ett dubbeleggat svärd, i och med att de ej tar hänsyn till om man är vän eller fiende.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3311
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Inlägg av von Adler » 03 jul 2002 01:34

Minorna a la WW2 slog ju inte ut taks, utan sprängde av band/förstörde hjulupphängning. En tank som körde in i ett minfält blev stående. Eftersom man oftast blandade anti-personella och anti-fordonsminor så kunde besättningen ofta inte lämna stridsvagnen. De blev stående tills ett bärgningsfordon kunde ta hand om dem. En tank utan band kunde ju inte manövrera eller rycka fram, så för den tillfälliga striden slog ju minorna ut stridsvagnen.

liljekonvalj
Medlem
Inlägg: 116
Blev medlem: 28 mar 2002 21:28

Inlägg av liljekonvalj » 03 jul 2002 08:14

Okej, men om man planerer en djupare pansar stöt liknande den i Kursk så kan man ju inte skicka in pionjärer med pikar och röja en planerad anfallsväg på flera km, antagligen var väl minfälten bevakade också. Eller räknade man helt enkelt med att ett visst antal pansar skulle bli stående pga minor efter en bred och djup pansar stöt? Eller gjorde man några försiktighets åtgärder mot minor? Vi kan väl utgå från exemplet vid den första tyska offensiven vid Kursk. Man använde sig inte av tex Pzkw IV Ausf C med minvält i de första ledena? Eller bombaderade den planerade framrycknings vägen med artilleri med förhopningar att oskadliggöra så mycket minor som möjligt.

/Martin

Användarvisningsbild
Olof Larsson
Medlem
Inlägg: 1739
Blev medlem: 25 mar 2002 19:08
Ort: Östergötland

Inlägg av Olof Larsson » 03 jul 2002 11:53

Vid Kursk så lade man ut i medeltal 1700 trampminor och 1500 stridsvagnsminor per frontkilometer. Med tanke på djupet av minfälten så torde minorna från svenskt synsätt ligga väldigt glest, eller troligare så valde man att minera de ställen där tyskarna troligast skulle framrycka och där man hade svårt att verka med direktriktad eld.

Som anfallande så gäller det således att framrycka på överraskande ställen för att undvika minor.

Att skjuta bort mineringar med artilleri lär knappast vara enkelt, dels med tanke på ammunitionsåtgången, dels med tanke på att marken torde blir så pass sönderskjuten att man ändå ej kan framrycka igenom den.

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2985
Blev medlem: 28 mar 2002 15:09
Ort: Stockholm

Re: minor mot stridsvagnar

Inlägg av Mathias Forsberg » 03 jul 2002 22:30

liljekonvalj skrev: Hade man speciella minröjnings tanks eller sprängde man säkra "vägar" med artilleriet eller lät man vågorna av stridsvagnar bara välla fram?

/Martin
Tyskarna tanklöst rakt in i minfälten, ledda av Tigrar och Ferdinands som sedan blev stående. Guderian blev helt tokig...


De främre sovjetiska enheterna försökte styrka in det tyska tätpansaret i minfälten. Det ombesörjdes av pv-pjäser under speciella eldkommandon, som riktade in pv-elden från upp till tio pjäser mot en utvald tysk stridsvagn. Detta fanns sedan i upp till tio försvarslinjer in mot staden Kursk.

Nu hjälpte detta inte speciellt mycket i Syd. Den sovjetiska 52. gardesdivisionen, som hade det föga uppskattade jobbet att stoppa 2. SS-pansarkåren, förintades på ca 36 timmar.

/Forsberg