1200 f.kr

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Lejonmod
Medlem
Inlägg: 688
Blev medlem: 23 juli 2007, 12:19
Ort: Stockholm

1200 f.kr

Inlägg av Lejonmod » 30 september 2018, 11:58

1177 före kristus så försvinner 5 av sex högkulturer, invånarna lämnar städer som funnits i 1000 år, deras konst upphör, de tappar förmågan att skriva, infrastrukturer, vägar broar, bevattningsystem, hamnar förfaller, alla handel från nuvarande Avganistan till Sicilien upphör
Men.
Jag söker nån forskning kring periferin. Norr om Kaukasus borde man sålt hästar till dessa kulturer i minst 1000 år. Ser man nån förändring där?
Afghanistans tenn-gruvor, vad händer med dem?
Folket i dagens Oman handlade med Mesopotamien och Indus-dalen, fick kollapsen några effekter där?
Och.
Åter till 1177, eller tiden före. Nu, när jag nördar ner mig, så uppstår en fråga. Var fastlandsgrekerna verkligen en del av "högkulturerna". Hettiterna, egyptierna, babylonerna bildade starka, då och då expansiva, centralstyrda kungariken. Det gör inte grekerna. De är splittrade i stadstater och små kungariken. Det ser likadant ut i Laventen och i västra Anatolien, dessa två områden räknas inte som högkulturer men jag hittar egentligen ingen skillnad mellan dem och fastlandsgrekerna. Ett tydligt exempel, som tyder på att grekerna var perifera är att det nästan helt saknas "grekiska" varor/konst i det Hettitiska riket och väldigt sparsamt i Egypten (Varor från Kreta är relativt vanliga). Kan det vara så att historikerna är så imponerade av det efterkommande grekiska antiken att de inte reflekterar över att bronsåldersgrekland inte ser ut att ha nått större utbyte med de andra?

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5041
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: 1200 f.kr

Inlägg av koroshiya » 30 september 2018, 16:51

Visst hade det varit kul med information från perifera områden, men det kan nog vara svårt att finna någon. Lättast måste det vara att jämföra föremål med varandra, som man alltid har brukat göra.

Ett av sjöfolken var Sherden, och vissa forskare vill se kopplingar mellan Sardinien och dessa, men man har inte funnit så mycket. Det är lite gravgods och keramik utspridda på öar i Medelhavet. Nuragherkulturen på Sardinien skulle kunna vara ett ursprung, men man kan också tänka sig det motsatta, att Sherden kom till Sardinien efter att ha varit i östra Medelhavet, eller förstås, att det inte alls finns någon koppling.

Spår av handel med föda och djur måste vara väldigt svåra att finna. Det enda som återstår från det borde vara tecken på en viss materiell kultur, och väl ofta i form av gravar som kan tyda på ett rikare liv. Kanske kan det då löna sig att exempelvis försöka finna någon information om bronsålderns gravmönster norr om Svarta Havet.

Om grekerna som högkultur - det skall finnas en kopia på ett brev som en hettitisk härskare skrev till en akajisk, och där titeln som användes var storkung. Grekerna måste åtminstone ha varit något respekterade av någon. Frågan är väl dock vad de betydde när man använde ordet storkung, kanske var det bara ett ord som man alltid använde när man skrev till härskare som tillhörde andra politiska system.

Skriv svar