Jesus förlorade år...

Från Romolus och Remus till Västroms fall.
Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Jesus förlorade år...

Inlägg av Leonidas » 20 april 2002, 00:46

Är det inte konstigt att världens kändaste man också är den minst kända. De fyra evangelierna som berättar om Jesus födelse och död har ett tidsglapp på 30 år (undantaget berättelsen om den tolvårige Jesus hos Rabbinerna). D.v.s. att tiden mellan Jesus födelse och hans predikan, berättas det inget om i Bibeln. Inte heller i Apokryferna (evangelier som inte platsade i Bibeln och troligtvis skrevs långt efter de fyra evangelierna i Bibeln) berättar något nämnvärt om hans liv. Denna fråga har förbryllat bibelforskare i hundratals år. Det har framkommit en rad teorier om vad Jesus har haft för sig under denna tid. Jag tänkte presentera en och hoppas på kommentarer. En intressant sak är att Jesus handlingar inte nämns av någon samtida författare, historiker eller liknande som annars kommenterade samhällslivet i Palestina.


En teori härstammar från ett dokument (The legend of St. Issa) funnet i Tibet. Detta dokument handlar om en man vid namn Issa som vandrade omkring i Indien, Nepal och Tibet. Denne man skulle vara Jesus som på sina resor skall ha blivit inspirerad av Buddhas läror. Detta dokument finns visserligen inte, men en översättning finns och självklart kan dokumentets autencitet ifrågasättas.
http://reluctant-messenger.com/issa.htm

Länken nedan är en teori som bygger vidare på Issa-dokumentet och är inte helt ointressant även om det spårar ut i något slags New Age-svammel.
http://a1.nu/christian/articles/the_cru ... _jesus.htm
Senast redigerad av 1 Leonidas, redigerad totalt 22 gånger.

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 22 april 2002, 02:12

Det är sant som du säger att mycket av Jesu liv inte redogörs för och att källor saknas - här kan enbart fiktivt berättande framföras eller just de nyandliga påfund som du hänvisar till.

Inom litteraturen kan jag rekomendera Göran Tunströms Ökenbrevet som en fiktiv referens till Jesu liv. Där får läaren bland annat ta del av Jesus relation till sina föräldrar (Maria och "styvfadern" Josef :wink: ) och även hans uppvaknande och acceptans av sitt öde.

Inom nyandligheten knypplas det samman ett flertal historier om Jesus som den ena efter den andra tangerar vad sunt förnuft är. Allt ifrån just de mest troliga rörande Indien där Buddahs läror har stort inflytande - bland annat jämförs bergspredikan med nedtecknade utsagor av Siddartha och tydligen finns vissa likheter. Fast sedan så landar det flygande tefat här och var hos dessa källor och all relevans försvinner tämligen fort. :aliengray

Något jag inte har tillgång eller allt för stora kunskaper om är de gnostiska skrifter som finns att tillgå - möjligen finns delar av svaret på gåtan rörande konungarnas konung där.

Amen...

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 22 april 2002, 11:49

Det finns många teorier som försöker svara på vad Jesus gjorde under åren mellan sin födelse och inledningen på hans predikan. Det man med säkerhet kan säga är att han fått någon slags utbildning.
Sedan har man problemet med Paulus, vilken troligtvis redigerade Jesus leverne så det passade hans nya kyrka, som för övrigt konkurrerade ut Jesus broder Jakobs kyrka. Hade Jakob fått skriva den officiella versionen om Jesus liv hade den varit annorlunda.

Den teori som jag tror mest på är den att Jesus var en slags rebell och försökte ena det judiska folket i Palestina mot Rom. Den framtoningen av Jesus har Paulus helt strukit bort och istället lagt skulden på judarna för Jesus korsfästning. Paulus försökte alltså få kristendomen att inte framstå som fientlig mot Rom.

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 22 april 2002, 18:35

Sedan har man problemet med Paulus, vilken troligtvis redigerade Jesus leverne så det passade hans nya kyrka...
Lustigt att du tar upp det - det är även det något som framförs inom litteraturen. I Mästaren och Margerita av Michail Bulgakov får man bland annat följa ett samtal mellan Jesus och Pontius Pilatus. Jesus beklagar uppgivet att någon i hans närhet nedtecknat en massa som inte alls han kan stå för. Det är ju dock ett välkänt teologiskt faktum att Paulus tolkningar är förvanskningar (jmfr. de Gnostiska texterna).
Den teori som jag tror mest på är den att Jesus var en slags rebell och försökte ena det judiska folket i Palestina mot Rom...
My thoughts exactly - tycker mig ha läst någonstans att Jesus antas ha varit en av Zeloterna (i likhet med aposteln Simon). detta skulle i så fall vara ett starkt bevis för att Jesus var för Judeén vad ex. Arafat är för palestinierna - en enande kraft mot ockupanter. Detta är iofs att häda då jag (eller någon annan) varken ser Arafat som en profet eller messias. :wink:
Den framtoningen av Jesus har Paulus helt strukit bort och istället lagt skulden på judarna för Jesus korsfästning. Paulus försökte alltså få kristendomen att inte framstå som fientlig mot Rom.
Ja fast att ge Paulus hela skulden är väl att ta i - kom ihåg att han själv var semit och därför verkar just anklagelsen mot judarna inte helt okej. Visst fanns det antagligen en stark averssion mot de skriflärde i templet det kan nog de flesta skriva under på. Tilläggas bör också att Jesu läror har genomgått flertalet censureringar och politiska förändringar genom åren - bland annat har flertalet strykningar och omtolkningar gjorts av öst- och västromerska kejsare. Det är dock intressant att så mycket som bibeln har tolkats och cesurerats från det ursprungliga budskapet, så är det en väldigt radikal och liberal (inte i den politiska betydelsen) betydelse. Fatta vilket sprängstoff det måste varit för tvåtusen år sedan - inte konstigt att han spikades upp på korset. :|

Amen...

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 22 april 2002, 21:47

Det är intressant hur den kristna kyrkan omformat personen Jesus för sina egna syften. Jag har läst mig till att det funnits omkring 50 evangelier som berättat om Jesu liv. Det är bara fyra som platsat i Bibeln, det finns ytterligare några som går under samlingsnamnet Apokryferna (bl.a. Tomas-evangeliet), men sedan finns det ett antal som fortfarande är okända och troligtvis förlorade för oss. Det spekuleras i att åtminstone några skulle härstamma från Jesus broder Jakob som grundade Jerusalemkyrkan. Man kan bara fantisera om vad de skulle innehålla. Sannolikt får man fortsätta fantisera eftersom dessa skrifter troligtvis förstörts av den kristna kyrkan, då de måste ha utgjort ett hot mot hela kristendomen. Det finns många teorier om vad dessa evangelier skulle innehålla och nätet formligen dräller av dem. Jag ska presentera dem senare...om det finns intresse, det vill säga.

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 22 april 2002, 22:48

Det är intressant hur den kristna kyrkan omformat personen Jesus för sina egna syften. Jag har läst mig till att det funnits omkring 50 evangelier som berättat om Jesu liv. Det är bara fyra som platsat i Bibeln...
Visst är det så och under mina teologistudier jämförde vi de befintliga evangelierna och de är i princip återupprepningar och föga nytt framkommer. Det är som om de är bekräftelser på vad andra skrivit. Vissa teologer påvisar även att några kan vara skrivna av samma person. Nu minns jag tyvärr inte vilka dessa kan är men jag har svaga minnen av vilka tidsperioder som de ska ha författats. Ska kolla upp det få jag har tid.
...finns ytterligare några som går under samlingsnamnet Apokryferna (bl.a. Tomas-evangeliet), men sedan finns det ett antal som fortfarande är okända och troligtvis förlorade för oss.
Apokryferna eller de deuterokanoniska skrifterna är tillägg till det gamla testamentet och består av texterna Tobit, Judit, Ester, första och andra Mackabeerböckerna, Salomos vishet, Jesus Syraks vishet, Baruk, Jeremias brev, tre tillägg till Daniel och Manasses bön. Dessa skrifters ställning som biblisk litteratur har debatterats ända sedan fornkyrkans dagar. Av de lutherska kyrkorna har dessa texter betraktats som fördolda (apokryfer). De menar att dess tillkomst är osäker. De har ansetts goda att läsa men har inte ansetts som kanoiska. Däremot anses de av den katolska kyrkan vara en andra grupp av kanoniska texter - därmed av relevans. I princip är de texter som beskriver tiden mellan det gamla och det nya testamentet.

Tomasevangeliet däremot är en av dessa omtvistade texter som anses ha varit otillbörliga för den heliga skrift. Texterna anses av många vara så nöra Jesu ord man kan komma. Bland annat skall det hör finnas en mer radikal tolkning av Jesus budskap och för en större tolerans - bland annat har jag hört rykten om att bland annat homosexuell kärlek inte fördöms! Dock har jag inte läst detta själv och reserverar mig tills jag läst på. Däremot kan tilläggas att Tomas kallades för tvillingen och/eller tvivlaren. Efter uppståndelsen ska han ha fått erbjudandet att röra vid Jesu kropp av guds son. Enligt legenden sägs det att han senare begav sig till Indien som missionär. De gnostiska texterna ska bland annat ha knytpunkter till denna skrift tror jag.

I Gabriel Josipovicis bok The Book of God finns ett kapitel rörande de evangeliska apokryferna, jag ska läsa på och se om det finns nåt av relevans där.
Det spekuleras i att åtminstone några skulle härstamma från Jesus broder Jakob som grundade Jerusalemkyrkan...
Detta har jag ingen kunskap om men jag veta att Jakob anses vara författare till Jakobs brev I nya testamentet. Enligt den judiske historieskrivaren Josefus ska han ha stenats till döds år 62.
Det finns många teorier om vad dessa evangelier skulle innehålla och nätet formligen dräller av dem. Jag ska presentera dem senare...om det finns intresse, det vill säga...
Det finns det - åtmistånde fråm min sida. :wink:

Amen...

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 22 april 2002, 23:05

Apokryferna eller de deuterokanoniska skrifterna är tillägg till det gamla testamentet och består av texterna Tobit, Judit, Ester, första och andra Mackabeerböckerna, Salomos vishet, Jesus Syraks vishet, Baruk, Jeremias brev, tre tillägg till Daniel och Manasses bön. Dessa skrifters ställning som biblisk litteratur har debatterats ända sedan fornkyrkans dagar. Av de lutherska kyrkorna har dessa texter betraktats som fördolda (apokryfer). De menar att dess tillkomst är osäker. De har ansetts goda att läsa men har inte ansetts som kanoiska. Däremot anses de av den katolska kyrkan vara en andra grupp av kanoniska texter - därmed av relevans. I princip är de texter som beskriver tiden mellan det gamla och det nya testamentet.
Sorry, jag blandade ihop Apokryferna med anknytning till Gamla Testamentet med de icke-antagna evangelierna. Känns som om jag också behöver läsa på. :D

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 22 april 2002, 23:21

Pastorn, känner du till debatten om Adams första kvinna, Lilith?
Hon omnämns i Jesaja 34:14, men även i Gilgamesheposet. Hon skulle, enligt traditionen/sägnen, som sagt vara Adams första kvinna, men vägrade underordna sig honom (vid samlaget) och den kärlekskranka Adam klagade hos Gud. Gud förpassade Lilith till öknen och blev en ökendemon eller demondrottning. Därav förbannade hon Adam och hans avkomma och skulle hemsöka dem och ta dem. Några änglar försökte få henne att återvända till Adam men misslyckades. Men om man hade en amullet eller ristade in änglarnas namn ( Senoi, Sansenoi, och Sammangelofhos) de sovande barnen så skulle de klara sig från henne.

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 23 april 2002, 00:06

Det jag känner till är de uppgifter du själv skriver i ditt inlägg. Jag har viss ockult litteratur som väldigt flyktigt nämner demonen Lilit (eller Lilith) som något som skrämde hebréerna väldigt mycket. Bland annat anses passagen "Du behöver inte frukta nattens fasor..."i psalm 91:5 (Psaltaren) hänvisa till Lilit.

I dessa ockulta texter så talas det även om något som kallas Lilim eller Liliot. Detta skulle vara den avkomma som Lilit skall ha fött på Röda havets strand. Dessa skulle - enligt dessa tvivelaktiga texter - vara någon form av sexuella vampyrer som inte bara tömde män på blod utan även dess energi. Speciellt deras sexuella energi. Konceptet ska ha kommit från grekisk och romersk folklore i den senare delen av det Romerska riket. :?

Inte mycket kunskap där inte - tyvärr! Jag vet i alla fall att inom wiccarörelsen är kulten kring Lilit mycket levande och hon anses vara en förebild för kvinnor inom vissa extrema delar av feminismen.

Amen...

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 23 april 2002, 00:15

Leonidas skrev:
Apokryferna eller de deuterokanoniska skrifterna är tillägg till det gamla testamentet och består av texterna Tobit, Judit, Ester, första och andra Mackabeerböckerna, Salomos vishet, Jesus Syraks vishet, Baruk, Jeremias brev, tre tillägg till Daniel och Manasses bön. Dessa skrifters ställning som biblisk litteratur har debatterats ända sedan fornkyrkans dagar. Av de lutherska kyrkorna har dessa texter betraktats som fördolda (apokryfer). De menar att dess tillkomst är osäker. De har ansetts goda att läsa men har inte ansetts som kanoiska. Däremot anses de av den katolska kyrkan vara en andra grupp av kanoniska texter - därmed av relevans. I princip är de texter som beskriver tiden mellan det gamla och det nya testamentet.
Sorry, jag blandade ihop Apokryferna med anknytning till Gamla Testamentet med de icke-antagna evangelierna. Känns som om jag också behöver läsa på. :D
För att reda ut den lilla förvirringen:

Det finns två samlingar s.k. apokryfer, nämligen:

1) Apokryferna till Gamla Testamentet (enligt svenskkyrkligt språkbruk), som av bl a Katolska Kyrkan ses som fullt kanoniska (erkända som rättesnöre för kyrkans tro) och är en väl definierad (fast något olika i olika kyrkor) samling. Dessa kallas inom Katolska Kyrkan för de Deuterokanoniska Skrifterna ("de andra kanoniska skrifterna") och ingår i den nya svenska bibelöversättningen, samt

2) Apokryferna till Nya Testamentet, som är de ni diskuterar. Dessa erkänns inte av någon kyrka som kanoniska, och är inte heller (eller snarare just därför) någon fast definierad samling. De finns utgivna på svenska i ett högst inofficiellt urval under just titeln "Apokryferna till Nya Testamentet".

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 23 april 2002, 00:20

För att reda ut den lilla förvirringen:
Tackar så mycket - det lilla inlägget var behjälpligt för att få klara ut begreppen! :)

Borde ha kommit ihåg att tillägga det själv - har ju texten i min ägo - men oaktsamt så missade jag det.

Amen...

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 23 april 2002, 09:02

Det är därför man är här, Lindir. För att reda ut begreppen och lära sig nytt. Tack!

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 24 april 2002, 00:29

Det är över 160 personer som tittat på denna tråd men det är bara tre som diskuterar, är inte det konstigt.

Pastorn, m.fl., tänkte höra vad du hört om att Jesus överlevde korset och gifte sig med Maria Magdalena, eller att hon bar på hans säd, och flyttade till Frankrike och grundade en den merovingiska kungaätten. Det hela blandas, succesivt upp med Graalen och Tempelriddare m.m. Man kan läsa mer här: http://www.rennes-le-chateau.com/default-uk.htm

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 24 april 2002, 00:45

Att inga andra deltar kan ju ha att göra med att religionshistoria och teologi är väldigt specialiserade områden. De flesta här är å andra sidan mest intresserade av militärhistoria. Fast vem vet - ju fler legender och myter kring Jesus vi tar upp här så kanske intresset för ämnet ökar!

Myten du tar upp är inget jag hört tidigare - låter ytterst otroligt att det skulle finnas källor som skulle kunna understödja dessa påståenden. Ska kolla upp hemsidan vid senare tillfälle då jag har tid. Har hittils bara tittat in på den och blev mycket glad för den anti-LePen pop-up som mötte mig... :D

Amen...

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Re: Jesus förlorade år...

Inlägg av Lindir » 24 april 2002, 01:33

Leonidas skrev:Är det inte konstigt att världens kändaste man också är den minst kända. De fyra evangelierna som berättar om Jesus födelse och död har ett tidsglapp på 30 år (undantaget berättelsen om den tolvårige Jesus hos Rabbinerna). D.v.s. att tiden mellan Jesus födelse och hans predikan, berättas det inget om i Bibeln. Inte heller i Apokryferna (evangelier som inte platsade i Bibeln och troligtvis skrevs långt efter de fyra evangelierna i Bibeln) berättar något nämnvärt om hans liv. Denna fråga har förbryllat bibelforskare i hundratals år. Det har framkommit en rad teorier om vad Jesus har haft för sig under denna tid.
Jag har en känsla av att det inte är "bibelforskarna" som är förbryllade, utan snarare "amatörforskarna". Det var inte normalt att skriva heltäckande levnadsbeskrivningar om folk i den tidens kultur. De religiösa levnadsbeskrivningar som finns - av typ "evangelier", helgonlegender, etc - beskriver endast detaljer som har direkt betydelse för religionen i fråga. Jesu födelse, eftersom det var en gudomlig inkarnation, vidare de rent religiösa hållpunkterna: omskärelsen, Predikan vid tolv års ålder, som kanske illustrerar hans Bar Mitzvah (ung motsv konfirmationen), dopet i Jordan, etc. Något mer hade man egentligen inte heller kunnat vänta sig. Allt tyder på att Jesus fick en grundlig utbildning till judisk skriftlärd - hela hans lära är i princip rent judisk, han citerar ständigt de bibliska skrifterna, han tituleras rabbi, osv. Och de studierna var väl så "normala" och odramatiska att det inte fanns något skäl att nämna dem i en sådan skrift.

Hade han å andra sidan rest och studerat i Indien, Tibet (som inte blev buddhistiskt före 600-talet), osv, hade det snarare varit så extraordinärt att det skulle ha omnämnts. T o m resan till Egypten omnämndes ju. Vidare finns det i princip inget i den tidiga kristna tankevärlden som verkar speciellt indiskt/buddhistiskt. Den för-Paulinska kristendomen enligt Bibeln är ju snarare ännu mer judisk, och om man i stället studerar senare utrensade tankar inom tidig kristendom, såsom den exempelvis framträder i Dödahavsrullarna, var den tidiga kristna rörelsen, (enligt Eisenman/Wise: "Rösterna ur Dödahavsrullarna", 1993) "zelotisk, nationalistisk, krigisk, främlingsfientlig och apokalyptisk", vilket låter som en ren uppräkning av motsatser till buddhism, medan den Paulinska kristendomen blev "kosmopolitisk, antilagisk, pacifistisk". Detta stämmer också alldeles utmärkt med tanken att kristendomen uppstod som rent judisk sekt, men så småningom fjärmade sig (och därmed snart började odla sin eviga antisemitism för att markera avstånd från "föräldrahemmet"). Därmed inte sagt att det inte fanns tidiga beröringspunkter mellan miljön kristendomen uppstod i och buddhismen. Läs t ex denna artikel: http://www.buddhistforbundet.no/ktl/jesubud1.htm . Och kommentera gärna sedan.

En saklig avlivning av Jesu-asiatiska-resa-myten finns f ö i Per Beskow: "Jesus i Kashmir" (1981). Jag håller dock med om att tanken låter lockande ...

Skriv svar