Hur styrdes Babylonien och Assyrien?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 977
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Hur styrdes Babylonien och Assyrien?

Inlägg av Dag den vise » 17 feb 2013 19:59

Jag undrar hur de assyriska och babylonska kungarna legitimerade sin makt. Ansåg de sig vara levande gudar, som de egyptiska faraonerna gjorde, eller var Assyrien och Babylonien edkungadömen, som hettiternas kungarike var? Eller var Assyrien och Babylonien något helt annat? Vet någon på detta forum någonting om detta?

koroshiya
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 2489
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Hur styrdes Babylonien och Assyrien?

Inlägg av koroshiya » 18 feb 2013 13:13

En hel del legitimitet kom från att ha kontakter med gudarna.

Kvinnor var också viktiga för detta och styrande familjer försökte ibland installera familjens kvinnor som översteprästinnor. Ett känt sådant prästerskap är det för månguden i Ur. Prinsessor som Enmenanna och Enheduanna gjordes till översteprästinnor.

Det fanns två titlar som i diplomati också kunde användas om egyptiska faraoner. Dessa titlar var ensi och lugal. Man vet inte riktigt vad de står för, men vissa menar att en ensi var en tidigare form av härskare som styrde över ett något mindre område, och att en lugal var en som hade mer makt.

Kungarna i Ashur styrde som ståthållare för Ashur. Ordet ensi användes om dem och och kungatiteln användes om Ashur. En stad som Assur existerade ju under lång tid och därför växlade titlar, och kungarnas makt växlade också. Stadens råd var under lång tid viktigt. Dessutom fanns det ett annat viktigt ämbete med titeln limmu. Man valde en ny limmu varje år och dessa fick ge sitt namn åt året.