Egypten kräver tillbaka statyn av Nefertiti

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Egypten kräver tillbaka statyn av Nefertiti

Inlägg av Marcus » 23 dec 2009 11:35

Det är en hel del återkrävande av historiska föremål i år.
Egypten kommer att kräva tillbaka bysten av den egyptiska drottningen Nefertiti som nu finns i Berlin. Arkeologen som hittade bysten lurade myndigheterna när han skulle föra den ut ur landet, rapporterar Bloomberg.com.
Det var Ludwig Borchardt som hittade bysten 1912. Den 3400 år gamla statyn beskrevs som en byst av en prinsessa, i själva verket avbildar den Egyptens drottning Nefertiti. Nu har Ludwig Borchardts dagboksanteckningar avslöjat att han i själva verket hela tiden vetat vilken person föremålet föreställer, skriver Bloomberg.com.
Dagboken och andra dokument presenterades för egyptiska myndigheter.
"Materialet bekräftar Egyptens påstående att Borchardt agerade oetiskt med avsikt att vilseleda. Borchardt visste, vilket hans dagbok visar, att det var drottningen själv, han visste även väl att bysten var av kalksten, täckt av gips och målad, inte bara av gips", står det i ett uttalande från de egyptiska myndigheterna enligt Bloomberg.com.
Egypten kommer formellt att be att bysten återlämnas.
Tysklands kulturminister, Bernd Neumann, har enligt sajten sagt att Egypten inte har någon anledning att kräva tillbaka bysten. Tyskland vägrade låna ut statyn till Egypten under 2007, med hänvisning till dess skörhet.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/eg ... 982447.svd

/Marcus