Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Från Romolus och Remus till Västroms fall.
Skriv svar
Calypze
Medlem
Inlägg: 257
Blev medlem: 9 oktober 2004, 18:39
Ort: Stockholm

Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av Calypze » 29 november 2008, 00:20

Har funderat lite kring slavupproren under antiken. Det Spartacus ledde är väl det kändaste, men det förekom även andra. T ex så gjorde heloterna då och då uppror mot sina spartanska herrar.

Jag undrar om det under något av dessa uppror fanns någon ideologi eller vad man ska säga, någon filosofi om att slaveri var fel och att alla bör vara fria. Eller var slavupproren snarare pragmatiska till sin karaktär, så simpelt som att "vi vill inte vara slavar"?

Idén om att slaveri var fel fanns även under antiken. T ex så var stoicismen emot det. Att det sen rent realpolitiskt inte gick att avskaffa slaveriet (alternativt att inte viljan fanns) är en annan femma.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7625
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av tyskaorden » 3 december 2008, 14:58

Kanske du får lite svar i Dick Harrisons Slaveri: en världshistoria om ofrihet, Forntiden till renässansen.

jbig1
Tidigare medlem
Inlägg: 10
Blev medlem: 7 december 2008, 17:58

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av jbig1 » 7 december 2008, 22:03

Hej!

En fråga som bäst kan besvaras på följande sätt - både och!

Slaveriet var till sin natur ett och samma, men det fanns en mängd olika varianter av det. Generellt kan man påstå att det såg annorlunda ut hos de s.k. "primitiva" folken än hos de "civiliserade" folken som bebodde imperier likt det romerska. I imperierna fyllde slaveriet en större ekonomisk faktor i det att man använde slavarna för att skapa värden. Bland de primitiva folken var detta visserligen förekommande, men nedtonat eftersom slavarna efter några år vanligen togs upp i deras ägares familjer. Därmed förbättrades deras status med tiden. Detta var svårare att åstadkomma i de stora imperierna vilka hade ett behov av slavarna som en viktig arbetskraft.

Vad gäller frågan om synen på slaveriet så går det allmänt att säga att slaveriet aldrig riktigt accepterades av de lägre befolkningsgrupperna, eftersom det var dessa, och "utlänningarna", som riskerade att hamna i det. Bland samhällets eliter var det desto mer accepterat, för de drog ytterst nytta av det.

MVH
jbig1

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av Dûrion Annûndil » 10 december 2008, 11:55

Ovanstående inlägg verkar ha missat att ämnet alltså gällde huruvida slavupproren var ideologiskt motiverade i något fall, så åter till den frågan.

Mvh -Dan

Användarvisningsbild
diravi
Medlem
Inlägg: 406
Blev medlem: 6 oktober 2008, 16:18

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av diravi » 10 december 2008, 13:19

Jag tror att det delvis handlade om hur slaveriet var beskaffat.

Och hur majoritetsslaven hadde blivit slav.

Är slaveriet en ärftlig "klassfråga" tror jag att det ideologiska inte var särskilt långt bort.

När däremot slaven var en del av sammhället, som i en annan kontext själv kunde äga slavar, tror jag det mer handlade om praqgmatiskt handlande.

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av LasseMaja » 14 december 2008, 18:31

Det fanns nog både och. De antika upproren, som det Spartacus ledde, var säkerligen till stor del pragmatiskt. Slavarna såg i allmänheten slaveriet som något naturligt, och kanske hade man själva varit, eller blev, slavägare efter frigivning. Det finns ju tom exempel på slaverisystem som tillät slaven att själv bli slavägare. Längre fram i tiden så blir det ju fler exempel på ideologiska slavuppror, det mest kända är nog det som gjorde Haiti till en fri nation 1804. Ett slavuppror som kan betecknas som en revolution i enlighet med upplysningens ideologi.

Sensemaker
Medlem
Inlägg: 497
Blev medlem: 20 mars 2008, 15:29

Re: Var slavupproren ideologiska eller pragmatiska?

Inlägg av Sensemaker » 9 januari 2009, 09:55

Jag har läst Dick Harrison och han betonar starkt hur allmänt accepterat slaveriet var. Han nämner ideologiska och religiösa komponenter i slavuppror, men inte i form av ett förkastande av slaveriet i sig. Dick Harrison vill inte ens kännas vid någon ideologisk motivering till svenskarnas avskaffande av träldomen -vilket innebär att han inte kan förklara den alls och är ärlig nog att medge det.

Sensemaker

Skriv svar