Hur styrdes egentligen Karthago?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Calypze
Medlem
Inlägg: 257
Blev medlem: 09 okt 2004 17:39
Ort: Stockholm

Hur styrdes egentligen Karthago?

Inlägg av Calypze » 03 feb 2008 01:52

Hur styrdes Karthago? Det verkar vara svårt att få fram någon entydig information om det (iofs brände ju romarna många av deras dokument). Men har läst att de hade något råd i staden som bestämde, och att härskarklassen bestod nästan uteslutande av fenicier. Vilka satt i rådet? På vilka kriterier? Vad för beslutsmakt hade de? Hade Karthagos diverse kolonier och lydstater något att säga i hur riket skulle styras?

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7477
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Inlägg av tyskaorden » 06 feb 2008 14:14

I Adrian Goldsworthys bok Puniska krigen (Historiska Media 2006) står lite om hur Karthago styrdes. Ursprungligen hade man varit en monarki där kungavärdigheten hade en stark religiös karaktär. Omkring 200 f.Kr. hade monarkin ersatts av ett styre av två höga ämbetsmän kallade suffeter som valdes på ett år. Vid valet av dessa var förmögenhet lika viktig som förtjänst. Suffeterna hade den högsta civila och religiösa makten men inte den militära. För att leda de militära operationerna tillsattes generaler, de verkade dock på en permanent basis tills de ersattes (eller avrättades Karthagerna såg mycket strängt på misslyckanden och flera generaler korsfästes för inkompetens) eller kriget var slut.

Under suffeterna fanns de trettio äldstes råd med rådgivande funktioner, de övervakades och hämtades förmodligen från en större församling kallad de etthundafyras råd. Var suffeterna och de äldste överens kunde de driva igenom sina förslag. Kunde de inte komma överens så hänsköts frågan till folkförsamlingen, där alla medborgare hade rätt att ställa motförslag. Karthagerna var dock inte så villiga att utsträcka medborgarskapet till invånarna i de områden man kom att behärska så gruppen medborgares andel av det totala antalet invånare var inte så stor.