NÄR blev Augustus princeps?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
flumfarmor
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 03 jan 2008 16:34
Ort: Nårrbåtten

NÄR blev Augustus princeps?

Inlägg av flumfarmor » 03 jan 2008 16:38

Gajus Julius Caesar Octavianus blev utnämnd till A. i januari 27 f.Kr. Källor jag läser är emellertid motstridiga om huruvida han utnämndes till princeps senatus i samma månad, samma år medan vissa hävdar att det skedde fyra år senare (23 f.Kr.), då han slutligen nedlade sitt konsulat, och vissa säger inget alls.
Vore tacksam för ett vettigt, sammanhängande svar (thx)

Kreuz
Medlem
Inlägg: 201
Blev medlem: 02 jan 2005 16:31
Ort: Kärralund

Inlägg av Kreuz » 04 jan 2008 13:07

Tror att du kan ha blandat samman princeps med princeps senatus vilket inte är är helt ovanligt.

Att Augustus blev princeps senatus i sammband med översynen av senatorerna han företog runt år 27 står tämligen klart. Vid denna rensades en hel av Augustus gamla motståndare ut och han satte sig själv som "princeps senatus". I själva verket är det nog tveksamt om medlemmar av den Juliska ätten ens var valbara då de enda som var det var vissa utvalda patriciersläkter.

Princeps däremot var ingen officiell titel och ses därför aldrig efter namnet på inskriptioner och liknande. Denna hade tidigare använts om t.ex Pompeius och Caesar och då i betydelsen "mest betydelsefulle medborgare" el.dyl. Att Augustus kom att använda den som sammanfattning på sin maktkoncentration berodde på att den (liksom princeps senatus) hade de rätta republikanska associationerna. Dessa avtog naturligtvis med tiden men för Augustus får man anta att den fyllde sin funktion. När han antog denna titel har jag inte lycktats hitta någon riktigt bra källa till men på nätet tycks de flesta vara överens om 23 f.Kr. vilket i så fall skulle sammanfalla med att Augustus fick årlig såväl som evig folktribunsmakt. Så en viss logik finns i så fall i att han i och med det också blev "främste medborgare".

Ytterligerare en princeps-titel var princeps iuvenum/iuventutis dvs de ungas princeps eller ungdomens princeps. Denne var från början riddarståndets (equites) ledare men blev med tiden till en sorts kronprinstitel för den som stod närmast i tur att bli kejsare.

flumfarmor
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 03 jan 2008 16:34
Ort: Nårrbåtten

Inlägg av flumfarmor » 05 jan 2008 23:45

tack kreuz!
så utförligt som kan önskas
thx mvh pajfarfar