Homeros i Östersjön

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Homeros i Östersjön

Inlägg av Hexmaster » 02 jan 2008 12:55

Lyø = Ithaka, Neksø = Naxos, Hiiumaa (Dagö) = Chios, Fårö = Pharos, Täby = Thebe, och så vidare. Världen blir aldrig mätt på sånt här, verkar det som.
Per Högselius skrev:Fincis teori går ut på att de folkslag som Homeros berättar om ursprungligen var bosatta i Nord­europa, men att en gradvis försämring av klimatet någon gång efter millennieskiftet 2 000 f Kr tvingade dem att emigrera till sydligare länder. De hamnade i den grekiska övärlden, där de återskapade sina förlorade samhällen och ofta döpte sina nya landskap, öar, vattendrag och städer efter gamla ärevördiga platser i norr – ungefär på samma sätt som, ett par årtusenden senare, många europeiska ortnamn kom att återuppstå i Amerika.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_731671.svd

Högselius anmälan är ändå märkvärdigt överseende - tycker jag, det är ju så uppenbart trams - men slutklämmen är inte svår att hålla med om: "Nya historiska teorier, pseudo­vetenskapliga eller inte, behöver inte nödvändigtvis visa sig korrekta för att de skall få en konkret påverkan."

Användarvisningsbild
Ulf T
Medlem
Inlägg: 134
Blev medlem: 08 jul 2003 13:11
Ort: Stockholm

Inlägg av Ulf T » 03 jan 2008 22:17

Högselius verkar ju iofs inte själv tro på den teorin. Ska man falsifiera teorin, borde man kunna rikta in sig på ortnamnen författaren jämför. Kan man visa att namn som Täby och Thebe tycks basera sig på ord i lokalspråken, som betyder helt olika saker på respektive plats, borde det kunna ses som ett bevis för att åtminstone den jämförelsen inte håller. Nu kan inte jag så pass mycket att jag skulle kunna göra en sådan jämförelse, men jag såg i alla fall:
...ställer upp hypotesen att suffixet -älje i Norrtälje skulle härröra från det grekiska Aulis...
Här kan man ju fråga sig varför författaren menar att just -älje skulle vara ett suffix. Det är ju rimligare att tro att -tälje är det egentliga suffixet. Då blir det svårt att se någon likhet med Aulis.

Användarvisningsbild
Den stegrande kamelen
Medlem
Inlägg: 991
Blev medlem: 23 mar 2002 21:08
Ort: Göteborg

Inlägg av Den stegrande kamelen » 03 jan 2008 23:02

Ulf T skrev:
...ställer upp hypotesen att suffixet -älje i Norrtälje skulle härröra från det grekiska Aulis...
Här kan man ju fråga sig varför författaren menar att just -älje skulle vara ett suffix. Det är ju rimligare att tro att -tälje är det egentliga suffixet. Då blir det svårt att se någon likhet med Aulis.
Den gängse uppfattningen bland språkfolk är att tälje är ett gammalt ord (fsv. tælghia) som betyder 'skåra, klyfta'. Se t ex Hellquists Etymologisk ordbok. (SAOB har tyvärr inte kommit till Tä- ännu. Men det närmar sig med stormsteg, TOK–TRIVSEL lades upp i december!)

Anser Finci att di gamle pratade grekiska redan här uppe och tog med sig språket ner till Medelhavet? Eller pratade de någon slags fornnordiska men bytte så småningom språk för att anpassa sig till omgivningarna efter flytten? (Och nedtecknade de muntliga traditionerna först efter språkbytet då, förstås?)

I det förstnämnda fallet, om det hade funnits en grekisktalande högkultur här uppe, så borde det väl finnas spår kvar i vårt språk även om grekiskan trängdes undan av germanskt inflytande? I synnerhet om tillräckligt mycket av kulturen bevarades för att göra avtryck hos vikingarna långt senare. Och i det sistnämnda fallet borde det väl tvärtom finnas tydliga spår av fornnordiska ord i den homeriska gammalgrekiskan. Känns nästan som om teorin kan avfärdas bara på de grunderna...