Troja, Pyramiden i Bosnien, andra kontroversiella fynd?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
myom
Medlem
Inlägg: 315
Blev medlem: 21 januari 2004, 13:03
Ort: Gävle

Troja, Pyramiden i Bosnien, andra kontroversiella fynd?

Inlägg av myom » 2 maj 2006, 20:49

Om man nu ser på hysterin och kontroversen kring de påstådda pyramiderna i Bosnien kan man börja fundera på andra fynd som gjorts i vår tid och som blev kontroversiella.

T.ex. Schliemanns fynd av Troja var och är ju inte helt okontroversiellt, då det lager av byggnader han fann och kallade Troja visade sig vara fel; det "riktiga" som omnämns i Illiaden var ju tydligen i ett helt annat lager, och hans utgrävningar förstörde delvis fynden från andra perioder osv, och själva utgrävningarna baserades ju delvis på redan existerande studier av området.

Ser vi på Osmanogics utgrävningar är de ju också minst sagt kontroversiella, och få seriösa tror på någon enorm "Solpyramid", och utgrävningarna påverkar säkerligen andra, riktiga, fynd som finns i trakten, samt tar uppmärksamhet och resurser från studier av Bosniens riktiga, rika historia.

Det finns ju skillnader, men också likheter; min fundering är helt enkelt om någon har koll på vad som skrevs under dåtiden om Schliemann, om det var lika kontroversiellt, och om det finns andra fynd i senare tid som man kan studera för att se hur omvärlden reagerar/t på påstådda fantastiska fynd.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 2 maj 2006, 22:14

Schliemann var ju en man av sin tid när det gällde arkeologi, dvs man gick inte direkt metodiskt tillväga inom den tidens arkeologi förrän in på 1900-talet. De största fynden tenderade att förstöras på ett eller annat sätt av upphittarna när de plundrades för att skeppas till Europa. Fynd som bestod av massiva stenblock sågades isär för att kunna fraktas iväg. Man bröt sig genom konstverk för att komma fram till guldet. Inte alla, men vissa.

Om Schiemann kan man läsa på wikipedia.

Mvh -Dan

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 3 maj 2006, 08:32

Huruvida Trojanska kriget var historia, saga eller mittemellan rådde det delade meningar om. Den utbredda uppfattningen att praktiskt taget alla utom Schliemann utgick ifrån att Troja aldrig funnits är en myt.

http://www.faktoider.nu/troja.html

De samtida reaktioner jag tagit del av har heller inte varit i närheten så kategoriska som man allmänt har för sig. Som Nordisk Familjebok från 1892:
Ett epokgörande inlägg till förmån för Hissarliksteorien har åstadkommits genom H. Scliliemanns sedan 1871 i flere repriser utförda storartade utgräfningar på sistnämnda plats (se Ilion och Schliemann). Den vetenskapliga betydelsen af de der gjorda fynden är ännu långt ifrån afgjord. I sjelfva verket torde det vara en vansklig uppgift att med ledning af de homeriska sångerna noggrant bestämma det gamla T:s läge och bringa detta i fverensstämmelse med verklighetens lokala förhållanden. Ty efter all sannolikhet har den homeriska topografien såväl som de i de homeriska sångerna skildrade händelserna till stor del framgått ur skaldens fantasi.
Finns även en klart okritisk artikel om HS:
http://runeberg.org/nfcd/0573.html

Schliemann var visserligen mytoman - vet inte om samtiden hade koll på det - men definitivt stenrik. Måhända detta yttre bevis på framgång spelat in i bedömningen av honom? Även negativt, från fattigare arkeologer - och att deras misstänksamhet tolkats som avundsjuka. Krångligt det här.

myom
Medlem
Inlägg: 315
Blev medlem: 21 januari 2004, 13:03
Ort: Gävle

Inlägg av myom » 18 maj 2006, 11:23

Ska bli intressant att se om det vi ser hända i Bosnien är

- Osmanogic gör en "Däniken" - fantastiska teorier med 0 eller få arkeologiska belägg
eller
- Osmanogic gör en "Schliemann" - ett faktiskt viktigt arkeologiskt fynd

Det kanske blir nånstans i mitten - som mycket annat i arkeologin; som Hexmaster sade, varken myt eller sanning, utan mittemellan.

Jag har förstått att Schliemann under sin framfart förstörde viktiga bevis som kunde använts för att göra Trojas historia mer komplett, och hade div. fantastiska teorier, inte helt olikt Osmanogic. Då resurserna förstärks med "brigader av volontärer" som någon uttryckte det, har de utbildning att kunna gräva fram historia på ett vettigt sätt, eller ser vi en ny utgrävning av samma art som i Troja, när vi nu, 2006, borde veta bättre?

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 18 maj 2006, 18:54

myom skrev:Jag har förstått att Schliemann under sin framfart förstörde viktiga bevis som kunde använts för att göra Trojas historia mer komplett, och hade div. fantastiska teorier, inte helt olikt Osmanogic. Då resurserna förstärks med "brigader av volontärer" som någon uttryckte det, har de utbildning att kunna gräva fram historia på ett vettigt sätt, eller ser vi en ny utgrävning av samma art som i Troja, när vi nu, 2006, borde veta bättre?
Den bosniska "pyramiden" är nog jämförbar med Schliemanns personaluppsättning (likt det var på den tiden). Nu för tiden brukar arkeologiska utgrävningar ske med arkeologer, som till sin hjälp har exempelvis arkeologstudenter. Dessa är alltså tränade att vara försiktiga och observanta, och ta tillvara all jord som man gräver upp (sålla den för att hitta småföremål exempelvis). Jag tror att chansen är liten att alla dessa volontärer fått någon vettig träning, precis likt de som grävde upp fornföremål under 1800-talet och början av 1900-talet hade det. De gräver helt enkelt där de är tillsagda, och hojtar till om man stöter på någonting stort som rimligen vem som helst kan fatta är intressant. Men i bosnien har de ju blivit instruerade (utryckligen eller genom påverkan) om att all sten de hittar som ligger i trappformation eller blockformat är pyramidrelaterade, så de stöter antagligen på pyramider överallt i framtiden. :)

Mvh -Dan

myom
Medlem
Inlägg: 315
Blev medlem: 21 januari 2004, 13:03
Ort: Gävle

Inlägg av myom » 22 juni 2006, 10:02

De "brigader av volontärer" som utlovades verkar ha tunnats ut till en grad att det är några tiotal entusiaster kvar.

Vad som gjort att så många återvänt eller uteblivit är väl (min gissning) bevisen för att det bara är en vanlig kulle som råkar se ut som en pyramid från ett håll, och det man hittar är naturliga bergformationer; att man inte vill ödsla sin tid på ett fiasko osv.

Tror ni att spektakel som detta kan leda till att folk blir mer och mer försiktiga och motvilliga att hjälpa till eller ekonomiskt stödja viktigare och riktiga fynd, eller har det fått upp ögonen för att de faktiskt kan hjälpa till?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 22 juni 2006, 10:44

Vad beträffar pyramiden specifikt finns en särskild tråd för de frågorna (även om jag medger att de lätt försvinner i mängden).

Som jag nämnde i inlägg 61392 tror jag det var i pyramid-tråden så har "bosnisk arkeologi" fått ett löjets skimmer tack vare Cirkus Osmanagic. Sådant är lätt att få men närmast omöjligt att bli av med. Å andra sidan kan nationalister o.dyl. lite varstans få idéer - finns det fler ställen på jorden där självkänslan kan må bra av en arkeologisk kick?

Tycker att det är mycket intressant att studera internätets roll i den där historien. Om det inletts 1985 istället för 2005, hur hade omvärldens respons blivit? Det man sett i mainstream har ju inte varit i närheten så skeptiskt som det som lite alertare forum á la Skalman uppvisat - de har fått in ett pressmeddelande, kategorierna Arkeologi och Balkan resp., att föras in under lämplig rubrik.

En Schliemann av idag skulle säkert hålla koll på nätet - han var ju språkkunnig som tusan, och visste att uttrycka sig - och om inte annat skulle han haft råd att hålla sig med folk att sköta den biten. Måhända han skulle trasslat in sig i sina egna påhitt långt innan man nådde Trojas bronsålderslager?
- Liknelsen haltar givetvis eftersom Troja var ett faktiskt fynd, till skillnad från solpyramiden. Men ändå.

Sphinx
Medlem
Inlägg: 21
Blev medlem: 16 maj 2006, 14:20
Ort: Mammas mage och pappas pung

Inlägg av Sphinx » 12 augusti 2006, 12:56

Myon Skrev
Tror ni att spektakel som detta kan leda till att folk blir mer och mer försiktiga och motvilliga att hjälpa till eller ekonomiskt stödja viktigare och riktiga fynd, eller har det fått upp ögonen för att de faktiskt kan hjälpa till?
Om/när det nu visar sig att det inte är en pyramid, så tror jag att hela saken med att hjälpa till kommer bli lite avslagen. Förhoppningsvis inte för en alltför lång tid.

Det jag hoppas många lär sig är ju att ta reda på fakta innan man drar några för hastiga slutsatser.

Skriv svar