Guldskatt hittad i Jerusalem

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Guldskatt hittad i Jerusalem

Inlägg av Marcus » 12 sep 2013 19:19

En grupp arkeologer i Jerusalem har hittat en uråldrig guldskatt i närheten av Tempelberget. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg.
36 guldmynt, smycken i både guld och silver samt en guldmedaljong etsad med judiska symboler. Arkeologen Eilat Mazar, som ledde arkeologernas arbete, säger till Bloomberg att fyndet är en upptäckt man bara gör en gång i livet.
Platsen för fyndet indikerar att hälften av föremålen gömdes noggrant för ungefär 1.400 år sedan. Resten av föremålen låg utspridda i ett rum, uppger Hebrew University i ett pressmeddelande.
– De judiska symbolerna på medaljongen och platsen för fyndet ger så mycket information, vilket gör det till ett mycket speciellt fynd, säger Mazar till Bloomberg och tillägger att han aldrig tidigare har hittat så här mycket guld.
Medaljongen hittades ungefär femtio meter från Tempelbergets södra mur. Forskare tror att medaljonen är ett ornament till en Torahrulle, vilken skulle göra medaljongen till det äldsta ornament för en Torah som har hittats i arkeologiska utgrävningar, uppger Bloomberg.
Även mynten verkar ha några år på nacken. Lior Sandberg, specialist inom numismatik, säger till Bloomberg att mynten verkar vara mer än 1.300 år gamla.
http://www.dn.se/ekonomi/uraldrig-gulds ... jerusalem/

/Marcus