Om timuriderna

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 977
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Om timuriderna

Inlägg av Dag den vise » 26 mar 2013 18:39

Timuriderna var vad jag har förstått en turkmenisk dynasti som härskade över ett riket som sträckte sig från östra Turkiet i väster till Indien och Pakistan i öster. Dynastin grundades av den ökände världserövraren Timur Lenk som ska ha ödelagt flera stora städer i Mellanöstern (bland annat Bagdad) och besegrat osmanerna. Hans efterträdare däremot var mycket fredligare, och i deras huvudstad Samarkand blomstrade astronomin och poesin. Men timuridernas välde var relativt kortlivat(redan under början femtonhundratalet blev den siste timuridiske härskaren störtad). Men nu vill jag att ni andra användare på Skalman berättar vad ni vet om detta mångsidiga imperium.

Användarvisningsbild
Ralf Palmgren
Medlem
Inlägg: 2287
Blev medlem: 17 jul 2004 15:03
Ort: Helsingfors

Re: Om timuriderna

Inlägg av Ralf Palmgren » 27 mar 2013 00:24

Den store erövraren Timur Lenk eller på persiska تيمور لنگ (Timur Lang eller Timur "den halte") föddes i Kesh vid Samarkand den 9 april 1336. Han tillhörde en turkisk stam som levde och regerade i det område som nuförtiden utgör ungefär Uzbekistan i Centralasien. Han kom till makten i slutet av 1360-talet. Timur ville skapa ett imperium med Samarkand som centralort. Timur Lenk erövrade stora landområden i västra Asien och härskade över ett område som sträckte sig från Turkiet och Kaukasus i väster till Indien i öster. Han besegrade osmanerna överlägset i slaget vid Ankara år 1402. Timur Lenk avled i Otrar under ett då nyligen påbörjat erövringståg mot Kina den 18 februari 1405. Nuförtiden är Timur Lenk en stark nationell symbol för landet Uzbekistan i Centralasien. För ytterligare information om Timur Lenk och hans militära erövringar så kan jag varmt rekommendera verket The Rise and Rule of Tamerlane av Beatrice Forbes Manz. Boken utgavs år 1989.

Under senare hälften av 1300-talet och under 1400-talet var det timuridiska imperiumets huvudstad Samarkand en av Asiens viktigaste politiska och kulturella orter. Timur Lenks efterträdare har kallats timuriderna. De utgjorde en islamisk dynasti som regerade från senare hälften av 1300-talet till början av 1500-talet. Timur Lenks sonson Ulug Beg uppförde i Samarkand ett betydande observatorium. Det är dock nuförtiden i ruiner.

Timuriden Babur underkuvade sultanatet Delhi i norra Indien år 1526. Härmed grundade han det timuridiska stormogulernas rike i Indien. Under 1500- och 1600-talen var Mogulriket ett av Asiens främsta stormakter. Stormogulernas dynasti regerade fram till att Delhi erövrades den 29 mars 1858. Den sista stormogulen Bahadur Shah II tvingades lämna Indien under året 1858. Det finns inget av Republiken Indien i dag officiellt erkänt överhuvud. Det här är på grund av att de officiella erkännandena och pensionerna upphörde då Indien blev en självständig republik år 1947. Den timuridiska dynastins nuförtida överhuvud är Shahzada Mirza Ghulam Moinuddin Javaid Jah Bahadur. Han föddes i Delhi år 1946. Han arbetar enligt senaste uppgifter som jag har i staden Lahor i Pakistan.