Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Johnny Puma
Medlem
Inlägg: 38
Blev medlem: 05 jul 2007 15:11
Ort: Göteborg

Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av Johnny Puma » 12 okt 2012 11:35

Något jag funderat över är hur Kalifatet kunde ha så stora militära framgångar på kort tid? Arabiska halvön måste haft en väldigt liten befolkning under Muhammeds liv jämfört med de stora grannarna Bysantinska Riket respektive Persien. Ändå lyckades man på väldigt kort tid besegra och erövra större delen av dessa jätteriken. Bysans/Persien måste haft mycket större arméer?

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3163
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av von Adler » 12 okt 2012 14:38

Romerska Kejsardömet och Persien hade precis slitit ut varandra i ett mer än tjugo år långt krig som förstörde fästningar, fullständigt demolerade arméerna och tömde statskassorna. Lägg till att de kristna i Egypten låg i konflikt med Konstantinopel och välkomnade araberna som befriare och du har ett recept för ett nomadfolk (där varje man är en soldat) som kan svepa in och erövra.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 584
Blev medlem: 11 apr 2010 01:40

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av Gavrilo Princip » 12 okt 2012 21:56

Jag tror att det inte endast berodde på militär styrka, utan även det faktum att exempelvis bysantinska riket var väldigt splittrat inbördes, mycket eller framförallt pga religiösa tvistemål. Islam spred ett enklare och mer lättfattligt budskap i det att man inte gör samma distinktion mellan någon Fader, Son och Helig ande som i kristendomen. Den bysantinska kristendomen är ju väldigt komplex på många områden. Sedan tillkom det faktum att muslimer är befriade från skatt, något som säkert mottogs med stor tacksamhet av befolkningen.

Fast detta öppnar ju i sin tur upp för frågor varför Profetens lära inte hade samma framgångar i norra Europa t.ex.

Användarvisningsbild
Panzerschreck
Medlem
Inlägg: 1021
Blev medlem: 18 aug 2003 13:52
Ort: Stockholm

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av Panzerschreck » 10 nov 2012 09:19

Som nämnt, det fanns ett maktvakum i närområdet, även på Iberiska halvön. Kalifatet hade ett stort komplext underrättelsenätverk (tänk alla handelsväger som brukats sen urminnes tider) vilket gjorde att de onekligen kunde sina fiender. Men viktigast av allt är deras förmåga att erövra relativt fredligt och sen behålla områdena; detta var för att religösa minoriterer hade betydligt större frihet från förtryck ovanifrån under Kalifatet än i exempelvis Bysans. Det var alltså en erövring som i mycket erövrade toppskicket i samhället och lämnade folket med fler fördelar än nackdelar av att hamna under kalifatet. Sen har säkert de uppenbara framgångarna bidragit till att folk ville rida på vågen så att säga, möjligheten till rikedom, är osv.

Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 977
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av Dag den vise » 15 dec 2012 22:43

Johnny Puma skrev:Något jag funderat över är hur Kalifatet kunde ha så stora militära framgångar på kort tid? Arabiska halvön måste haft en väldigt liten befolkning under Muhammeds liv jämfört med de stora grannarna Bysantinska Riket respektive Persien. Ändå lyckades man på väldigt kort tid besegra och erövra större delen av dessa jätteriken. Bysans/Persien måste haft mycket större arméer?
Nu råkar det vara så att Bysans var hårt sargat av krig med de sasanidiska perserna . Och då den bysantinska armén var upptagen med att skydda sig från sasanidiska angrepp från öster, kunde de inte komma till undsättning när araberna invaderade deras territorium i söder. Mycket av Kalifatets militära framgångar berodde alltså på att den bysantinska armén var på fel ställe när de bysantinska territorierna i söder blev anfallna.

a77
Medlem
Inlägg: 392
Blev medlem: 18 aug 2011 22:47

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av a77 » 17 dec 2012 12:16

Gavrilo Princip skrev: Fast detta öppnar ju i sin tur upp för frågor varför Profetens lära inte hade samma framgångar i norra Europa t.ex.
Det är väldigt svårt att hålla samman ett stort imperium och fortfaran ha kraft att expandera. De lokala kristna "småkungarna" i fronten hade inga motiv att konvertera och bli någon typ av underställd vasall och ha sin makt devalverad om han hade kraft nog att stå emot (Naturligtvis skulle han vara pragmatisk om han höll på att förlora skulle han säkert konventera och försöka rädda så mycket av sin makt de kunde) Slutsatsen är att Kaliferna klarade inte att expandera mer och de lokala kungarna inte såg snällt på den lokala befolkningen som konvenerade.

Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 977
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Re: Vad låg bakom Kalifatets militära framgångar?

Inlägg av Dag den vise » 17 dec 2012 20:22

En lustig detalj med arabernas expansionskrig var att de i alla fall till en början inte var tänkta som expansionskrig, utan som rövarståt. Men när de upptäckte att de som de täckte röva ifrån inte gjorde något motstånd kom kalifatets trupper på att de lika gärna kunde ta makten över de länder som de innan bara hade tänkt röva ifrån.