Dansk kungatittel

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
karlfredrik
Medlem
Inlägg: 782
Blev medlem: 18 september 2007, 16:17
Ort: Eslöv

Dansk kungatittel

Inlägg av karlfredrik » 13 februari 2012, 14:18

Kod: Markera allt

[i][b]Fredrik IX, de Venders og Gothers, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenburg og OldenBurg[/b][/i]
Vem syftar "de Gothers på, Västergötland?

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Re: Dansk kungatittel

Inlägg av Dûrion Annûndil » 13 februari 2012, 16:50

Gutar. Gotland löd en gång i tiden under Danmark.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vendes_konung

Användarvisningsbild
Valdemar Sappi
Medlem
Inlägg: 1436
Blev medlem: 12 december 2009, 14:22

Re: Dansk kungatittel

Inlägg av Valdemar Sappi » 13 februari 2012, 17:33

Gotland var ju dansk MYCKET länge! Och den ursprungliga handeln med Novgorod byggde mycket på samarbete med danskarna. Inte minst när Esland var danskt.

Gutarna såg sig som ett eget land, som betalade en låg tribut till Sverige. För rätten att handla i Sverige och exportera malm. Magnus Eriksson försökte utan att lyckas skattlägga gutarna. Tributen var en bråkdel av den skatt som de svenska böndern måste betala.
Gutarna skulle ställa upp med sju skepp vid korståg. Ett för varje setting och ett för Visby. Men Magnus ville tvinga gutarna till att ställa upp vid fler tillfällen.

Magnus försök ledde t.ex. till att gotlänningarna blev så klämda mellan den svenske kungen och handelsförbundet, att det ledde till att de sittande borgmästarna och större delen av rådet halshögs för förräderi mot handelsförbundet 1342. Enligt dom från innebördskriget 1288 så kunde svenske kungen få staden bannlyst om den inte underordnade sig. Dvs handeln skulle stanna av och en rad förbundsstäder skulle tvingas böta väldiga bötesbelopp till den svenske kungen.

Själv så undrar jag om inte 1361 även skall förstås som så att Valdemar lovade Visby att bli en fri hansstad, och att det var något av det som egentligen hände den där varma sommaren. De skulle återfå den frihet som den svenske kungen hotade! Ett oemotståndligt löfte för stadens råd.
Ett sådant löfte kostade inte Valdemar särskilt mycket i ett läge när han ville få östra dritteln att betala detsamma som de vendiska städerna betalat för rätten att handla med skånesillen; 1 000 silvermarker för vardera Visby, Reval, Riga och Dorpat. Att läggas ut av Visby. Det var dom pengarna Valdemar fick, plus lite 'frivilliga' gåvor. Staden blev aldrig erövrad. Den mur som menas ha rivits för att de skulle tåga in, den har aldrig varit nere ända i markhöjd. Det är en myt att detta skedde. Visby erövrades helt enkelt INTE! Brandskattningen har aldrig skett!

De första hansadagarna 1356 och -58 hade t.ex. skickat ut Bremen i kylan genom verhansung. Staden blev till en ruin under de 30 år staden stog utanför hansan. Hansan låg inte i krig med Valdemar 1361. Det kriget startade året efter. Visby skulle blivit verhanst om det stridit mot Valdemar 1361.
Allt detta förklarar lydelserna i det brev som utfärdades då 1361. Inte fasen ville stadens råd bli halshuggna en gång till för förräderi. Särskilt som den nybildade hansan (1356) lät verhansungens piska vina ganska flitigt.
http://web.comhem.se/rovriddarna/visby1361.htm

PS Det där med Bremen hände visst på 1200-talet. Felskrivet i en gammal bok; Hansan av Nash; 1930.
"Eldskytten", "Ge mig fri": http://eldskytten.se "Jag lyfter på min stormhatt i salut för din kringsyn och källkunskap beträffande östersjöväldet och det sena 1300-talet." Historieprofessor Nils Blomkvist.

Skriv svar