Korstågen och Egypten - Fanns planer på kristna riken där?

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
1772
Medlem
Inlägg: 180
Blev medlem: 15 januari 2008, 01:18
Ort: Stockholm

Korstågen och Egypten - Fanns planer på kristna riken där?

Inlägg av 1772 » 10 oktober 2011, 18:58

Jag läste någonstans att korstågen även hade siktet inställt på Egypten, men att man slopade planerna ganska snabbt då styrkorna där var överväldigande.

Känner någon bättre kunnig än mig själv till detta?
Hade korsfararna någon kontakt med landets koptiska befolkning eller var man lika okänslig som mot grekerna i Konstantinopel?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Korstågen och Egypten - Fanns planer på kristna riken dä

Inlägg av Giancarlo » 10 oktober 2011, 20:48

1772 skrev:Jag läste någonstans att korstågen även hade siktet inställt på Egypten, men att man slopade planerna ganska snabbt då styrkorna där var överväldigande.

Egypten var inget mål. I det femte korståget försökte dock en korsfararhär erövra ajubidiska Egypten som en del av en strategi för att kunna ta tillbaka Jerusalem som blivit taget av de mäktiga ajubiderna. Men det gick väldigt väldigt dåligt när man skulle marschera i det träskiga nildeltat mot Kairo. Blev en katastrof och de flesta i korståget återvände.
1772 skrev: Hade korsfararna någon kontakt med landets koptiska befolkning eller var man lika okänslig som mot grekerna i Konstantinopel?
Den koptiska befolkningen hade man nog inget intresse av eftersom Egypten inte var ett mål.

Korsfarnas kontakter med Östromarna och de ortodoxa kristna i de erövrade områdena (majoritetsbefolkning i många områden i Levanten och Syrien på den här tiden) var mångfacetterade till sin natur. Ibland betedde sig korsfararna våldsamt mot de ortodoxa som t.ex under det första korståget, men ibland var man också allierad. Vissa orthodoxa var med på attacker mot de arabiska styrkorna. Många korsriddare gifte sigmed kvinnor från ortodoxa familjer i t.ex. Palestina och man fick barn som sen fick tillhöra en slags inhemsk korsriddarklass. Men vänskapen skiftade och ibland gick det över i schismatiskt våld. Lite så var det också med attacken på Konstantinopel. Ibland var bysantinerna allierade, ibland fiender.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Skriv svar